Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την υποτέλεια

Μαχητικές πορείες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη χτες. Τη μαζική συμμετοχή των νέων χαιρετίζουν οι ΠΚΣ

Το σύνθημα "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία" κυριάρχησε στα πανό και στα συνθήματα φοιτητών και σπουδαστών στην πορεία που διοργάνωσαν χτες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι της Αθήνας. Το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα έδειξε ότι μπορεί να πάρει τη θέση του δίπλα στο λαϊκό κίνημα ενάντια στα σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Η πορεία ξεκίνησε μετά τις 11 π.μ. από τα Προπύλαια και μέσω της οδού Βασιλίσσης Σοφίας κατέληξε στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Σε κλοιό φοιτητών και σπουδαστών βρέθηκαν τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, όπως "Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο", "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ δολοφονούν, εδώ και τώρα να διαλυθούν", και "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Γερμανία" δονούσαν την ατμόσφαιρα.

Οταν πολυμελής αντιπροσωπεία φοιτητών επιχείρησε να εισέλθει στο χώρο των γραφείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας και να υλοποιήσει την απόφαση των φοιτητών για δίωρη συμβολική κατάληψη, δέχτηκε επίθεση από τους άνδρες των ΜΑΤ. Για να διαλύσουν τη συγκέντρωση των φοιτητών και να τους απομακρύνουν από το κτίριο, οι δυνάμεις καταστολής πέταξαν χημικά. Κατά τις συμπλοκές που ακολούθησαν, έσπασαν τζάμια στον προθάλαμο των γραφείων της ΕΕ. Παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της Αστυνομίας, οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν περιορισμένες και προήλθαν από την προσπάθεια των φοιτητών να αποφύγουν την επίθεση των ΜΑΤ.

Εξω από τη βρετανική πρεσβεία, οι διαδηλωτές παραταγμένοι σε αλυσίδες και χτυπώντας ρυθμικά τα πόδια τους φώναζαν συνθήματα όπως "50 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία", "Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι Περσικός, εδώ δε θα περάσει ο ιμπεριαλισμός" και "Κλείστε τα λιμάνια, γυρίστε και το πλοίο, εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ το σφαγείο".

Εξω από το ξενοδοχείο "Χίλτον" πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, απαιτώντας την αποχώρηση των ΜΑΤ από την πορεία, που είχαν εν τω μεταξύ θέσει σε στενό κλοιό τους διαδηλωτές. Μετά από διαπραγμάτευση με τον επικεφαλής αστυνομικό, τα ΜΑΤ "απομακρύνθηκαν".

"Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" ήταν το σύνθημα που αντήχησε στη Β. Σοφίας, όπως και το "Σημίτη, Ακη πάρτε το χαμπάρι, έξω από τα σύνορα δεν πάνε οι φαντάροι". Μετά από λίγο η πορεία διαλύθηκε ειρηνικά. Φοιτητές και σπουδαστές ένωσαν τις φωνές τους στο σύνθημα "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Γερμανία", καλώντας το λαό και τη νεολαία σε αντίσταση και αγώνα.

Με ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας χαιρετίζουν τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών στο χτεσινό συλλαλητήριο. "Οι φοιτητές - τονίζουν - εξέφρασαν μαζικά την αντίθεσή τους στη δολοφονική επέμβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και την αλληλεγγύη τους στο γιουγκοσλαβικό λαό. Φάνηκε σήμερα ότι μετά από πολλά χρόνια το φοιτητικό κίνημα ξαναβγαίνει στο προσκήνιο, κινητοποιείται, ευαισθητοποιείται για γενικότερα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Φάνηκαν και από τη σημερινή (σ. σ. χτεσινή) κινητοποίηση τα βαθιά αντιιμπεριαλιστικά, φιλειρηνικά αισθήματα της ελληνικής νεολαίας".

Οι ΠΚΣ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν με όλες τις δυνάμεις τους να πρωτοστατούν, ώστε το φοιτητικό κίνημα να βγει στο προσκήνιο, να παλέψει μαζί με το λαό ενάντια στα σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Θα συνεχίσουν να παλεύουν ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, για ν' ακυρωθούν τα σχέδια που θέλουν τους Ελληνες να συμμετάσχουν στα δολοφονικά ΝΑΤΟικά στρατεύματα στη Γιουγκοσλαβία.

Στη Θεσσαλονίκη

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον αγωνιζόμενο λαό και τασσόμενοι στο πλευρό των φαντάρων, που δεν έχουν καμιά διάθεση να γίνει θύτες και θύματα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν χτες το βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα 15 φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων. Συγκεντρώθηκαν στις 6 μ.μ. στην Καμάρα, δηλώνοντας για μια ακόμη φορά την αντίθεσή τους σ' αυτόν τον βρώμικο πόλεμο. Φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ακη - Σημίτη πάρτε το χαμπάρι έξω από τα σύνορα δε βγαίνουνε φαντάροι", "Ηρθαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθείτε θα έρθει κι η σειρά μας" και καλώντας όλους τους βαλκανικούς λαούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προχώρησαν προς το γιουγκοσλαβικό προξενείο, όπου έκαψαν μια αμερικανική σημαία. Συνέχισαν προς το γερμανικό και κατέληξαν στο γαλλικό προξενείο, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με την παρουσία προκλητικά μεγάλης δύναμης της Αστυνομίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη πορεία στην Αθήνα (2013-11-19 00:00:00.0)
Ενα κατακόκκινο συλλαλητήριο στην καρδιά της Αθήνας (2001-10-09 00:00:00.0)
Νεανική απάντηση στον πόλεμο (1999-04-29 00:00:00.0)
"Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" (1999-04-24 00:00:00.0)
Μόνο την εισαγγελέα ενοχλούσαν τα συνθήματα (1999-04-23 00:00:00.0)
"Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια" (1999-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org