Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" υπό τις διαταγές του Κλαρκ

Η συμμετοχή του πλοίου στις πολεμικές επιχειρήσεις δηλώνεται ρητά στο σήμα για την αποστολή του στην Αδριατική

Υπό τις διαταγές του στρατηγού Ουέσλι Κλαρκ, του ανώτατου διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), τέθηκε το ελληνικό αντιτορπιλικό "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ",που κατέπλευσε στην εμπόλεμη περιοχή της Αδριατικής. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, ότι δήθεν πηγαίνει σε αποστολή ρουτίνας και απλά θα πραγματοποιεί περιπολίες, τινάζονται στον αέρα, καθώς το πλοίο μπήκε ήδη από τις 20 Απρίλη υπό τις διαταγές του στρατηγού Κλαρκ, που διευθύνει τη ΝΑΤΟική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία.

Σε σχετικό εμπιστευτικό σήμα προς το "Α/Τ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ", με ημερομηνία 3 Απρίλη, γίνεται σαφής αναφορά στην αποστολή του πλοίου στα πλαίσια του ρόλου του ως πλοίου της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ (SNFM) και δίνονται οι σχετικές οδηγίες.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: "Να παραλάβετε καθήκοντα πλοίου SNFM από Α/Τ ΚΙΜΩΝ στο λιμένα Μπάρι Ιταλίας την 20 Απρ. και να μεταπέσετε από 20 Απρ. '99 υπό επιχειρησιακή διοίκηση SACEUR (σ. σ. είναι τα αρχικά του Ανωτάτου Στρατιωτικού Διοικητή στην Ευρώπη του ΝΑΤΟ) και επιχειρησιακό έλεγχο COMNAVSOUTH (σ. σ. Ναυτική Διοίκηση Νότου)".

Στην ίδια διαταγή γίνεται λόγος για "επιχειρήσεις στην Αδριατική",στις οποίες το πλοίο θα πάρει μέρος σύμφωνα με τις διαταγές που θα λαμβάνει από το COMNAVSOUTHE. Παρά λοιπόν τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, το πλοίο εντάσσεται χωρίς καμία αμφιβολία στη δύναμη που παίρνει μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας.Το σήμα αναφέρει: "Περαιτέρω κινήσεις για τη συμμετοχή σας στις επιχειρήσεις στην Αδριατική,στις δραστηριότητες του συνήθους προγράμματος SNFM έτους 1999 και στην Ασκηση COOPERATIVE PARTNER - '99 ως πλοίο SNFM όπως θα καθοριστεί σύμφωνα με διαταγές / οδηγίες COMNAVSOUTH - COMSTANAYFFORMED καθώς και με συμπληρωματικές οδηγίες ΓΕΝ όπως απαιτηθεί".

Με το ίδιο σήμα δίνονται οδηγίες για τη διάθεση στο πλοίο ομάδας 4 ανδρών ΟΥΚ (Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών) για καθήκοντα ασφαλείας πλοίου, για νηοψίες και για έλεγχο υφάλων. Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το πλοίο θα πάρει μέρος στο ναυτικό αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας και στον έλεγχο των πλοίων που πλέουν στην Αδριατική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ