Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΞΙΚΟ ΝΕΦΟΣ
Δε βλέπει πρόβλημα η κυβέρνηση...

Αδικαιολόγητα καθησυχαστική, όσον αφορά τις επιπτώσεις στη χώρα μας από το τοξικό νέφος που δημιουργήθηκε στη Γιουγκοσλαβία από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, διυλιστηρίων και χημικών εργοστασίων, εμφανίζεται η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί μετρήσεις για τις τοξικές και καρκινογόνες ουσίες διοξίνες δεν έχουν γίνει ακόμα - ούτε καν έχουν σταλεί, όπως ανακοινώθηκε χτες, τα δείγματα στα εργαστήρια της Γερμανίας για αναλύσεις! Μάλιστα τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών αναμένεται να φτάσουν στη χώρα στις 10 Μάη - ας ελπίσουμε, δηλαδή, ότι θα είναι αρνητικά...

Αντίθετα, όπως υποστήριξαν χτες, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, τόσο ο υπουργός Κ. Λαλιώτης,ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης,όσο και οι καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θ. Κουιμτζής και Χ. Μπαλαφούτης,οι μετρήσεις που γίνονται για 35 άλλα χημικά στοιχεία (βαρέα μέταλλα, φαινόλες, κυανιούχα, φωσφορικά κλπ), δεν παρουσιάζουν προς το παρόν καμία αύξηση μετά τους βομβαρδισμούς. Οπως ανακοινώθηκε, τα δείγματα για τις μετρήσεις λαμβάνονται από 25 σημεία της Βόρειας Ελλάδας από τη Φλώρινα ως το Στρυμόνα και από τις τρεις λίμνες (Δοϊράνη, Λαγκαδά και Βόλβη).

Από τις ίδιες δηλώσεις των αρμοδίων προέκυψε ότι δεν έχουν έρθει καν σε επαφή με τη γιουγκοσλαβική πρεσβεία, προκειμένου να μάθουν ποια ακριβώς εργοστάσια χτυπήθηκαν, ώστε να γίνουν πιθανότατα αναλύσεις ανίχνευσης και άλλων χημικών τοξικών στοιχείων.

Καθησυχαστικός παρουσιάστηκε και ο μετεωρολόγος Χ. Μπαλαφούτης, ο οποίος υποστήριξε ότι η απόσταση είναι μεγάλη από την περιοχή των βομβαρδισμών, ενώ πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος μεταφοράς τοξικών μειώνεται, καθώς βρισκόμαστε προς το καλοκαίρι και οι αέριες μάζες μετατοπίζονται προς τα βόρεια και όχι το αντίστροφο. Πάντως πρόσθεσε ότι "αν εμφανιστεί κάποιο βροχοφόρο σύστημα πάνω από τη Γιουγκοσλαβία, το οποίο μπορέσει να κινηθεί με ιδιάζουσες συνθήκες πολύ γρήγορα - πράγμα πολύ σπάνιο - τότε πιθανώς να υπάρξει κάποια πιθανή ανίχνευση κάποιων ουσιών".

Εντύπωση, πάντως έκανε το γεγονός ότι οι δύο υπουργοί λαμβάνουν ως έγκυρα τα στοιχεία μόνο των συγκεκριμένων επιστημόνων, ενώ για τους υπόλοιπους επιστήμονες που έχουν εκφράσει άλλες απόψεις, επιφύλαξαν επίθεση λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το κάνουν "για πολιτικούς λόγους και προσωπική προβολή"!

Ο υπουργός Ανάπτυξης

Σε φυσιολογικά επίπεδα και εντός των ορίων συνήθων διακυμάνσεων κυμαίνεται η ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα και δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για αυξημένα επίπεδα. Αυτό ανέφερε με τη σειρά του χτες και ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος,μετά τη συνάντησή του με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας επικαλούμενος και σχετικές γνωμοδοτήσεις επιστημονικών πανεπιστημιακών φορέων. Ο υπουργός χαρακτήρισε ανεύθυνες τις όποιες εκτιμήσεις και συζητήσεις υποστηρίζουν κάτι διαφορετικό, καθώς, όπως είπε, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας είναι ο μόνος φορέας που είναι σε θέση να εκφράσει υπεύθυνη και επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη. Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εμφάνισης επικίνδυνων τοξικών ουσιών και ρύπων, λέγοντας ότι σίγουρα δημιουργούν πρόβλημα στη Γιουγκοσλαβία και το θέμα είναι εάν μεταφέρονται και στην Ελλάδα. "Τέτοια ένδειξη", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, "δεν έχουμε βάσει των μετρήσεων του αστεροσκοπείου και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό".

  • Το ΤΕΙ Κοζάνης, ωστόσο, με χτεσινή του ανακοίνωση διευκρινίζει ότι τα Εργαστήρια Περιβάλλοντος στο πλαίσιο των μετρήσεων που πραγματοποιούν στη Δυτική Μακεδονία, κατέγραψαν πράγματι τη Μεγάλη Βδομάδα "παροδική αύξηση της ραδιενέργειας του ατμοσφαιρικού αέρα, τα αίτια της οποίας διερευνώνται". Προσθέτει όμως ότι το ποσοστό αύξησης σε καμία περίπτωση δεν πλησίαζε κάποιο από τα θεσμοθετημένα ως επικίνδυνα όρια.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ