Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αδελφοί Δήμοι Αγ. Δημήτριος - Ντιμίτροβγκραντ

Σε καιρό πολέμου, την ώρα που η λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ δολοφονεί απροκάλυπτα το λαό της Γιουγκοσλαβίας, ο Δήμος Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης,ανοίγει άλλο ένα δρόμο φιλίας και συνεργασίας για τους λαούς της Βαλκανικής, μέσα από την απόφαση αδελφοποίησης με την πόλη Ντιμίτροβγκραντ της Γιουγκοσλαβίας. Οι δύο δήμαρχοι Μιχάλης Μοσχονάς και Νικόλα Στογιάνοφ συναντήθηκαν την Κυριακή, στο πλαίσιο ταξιδιού αστραπή για την παράδοσης της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας που μετέφερε αντιπροσωπεία του Δήμου Αγίου Παύλου προς τον αγωνιζόμενο Σέρβικο λαό.

Ο δήμαρχος της πόλης Ντιμίτροβγκραντ, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, της πόλης που μέχρι στιγμής δεν υπέστη τις συνέπειες από τις "έξυπνες" βόμβες του ΝΑΤΟ, υποδέχτηκε την ελληνική αντιπροσωπεία και ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την υλική βοήθεια που συγκέντρωσε αλλά και για την ακόμη μεγαλύτερη ηθική βοήθεια που εκφράζει καθημερινά μέσα από τις μαχητικές κινητοποιήσεις του. Αναφερόμενος στην ηρωική αντίσταση της χώρας του ο Ν. Στογιάνοφ είπε: "Η χώρα μας βρίσκεται σε δίλημμα. Να παραδώσουμε την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία της χώρας μας ή να αγωνιστούμε μέχρι το τέλος. Η ιστορία των Σέρβων δείχνει ότι ποτέ δεν παραδόθηκαν. Η ελευθερία είναι το μέγιστο πράγμα και για αυτό πρέπει να πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις όλες τις πλευρές του ΝΑΤΟ".

Η ανθρωπιστική βοήθεια 25 περίπου τόνων σε τρόφιμα, φάρμακα και ρουχισμό που συγκέντρωσαν από κοινού ο Δήμος Αγίου Παύλου, ο ραδιοφωνικός σταθμός "904" Αριστερά στα Fm και η ΕΔΥΕΘ, παραδόθηκε στον Ερυθρό Σταυρό της Γιουγκοσλαβίας της πόλης Λεύκοβαρντς, κοντά στα σύνορα με τα Σκόπια, αν και αρχικός προορισμός ήταν η πόλης Ντιμίτροβγκραντ. Τα σχέδια της αποστολής άλλαξαν την τελευταία στιγμή έπειτα από πολλά προσχώματα που δημιούργησαν οι Βούλγαροι τελωνειακοί στα σύνορα του Προμαχώνα, αναγκάζοντας τελικά το φορτηγό να ταξιδέψει μέσω των Σκοπίων αντί της Βουλγαρίας όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Την αποστολή συνόδευε διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία από τους Δημοτικούς Συμβούλους Κώστα Στεφανόπουλο και Γιάννη Παπαδόπουλο με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αγίου Παύλου Μ. Μοσχονά, η οποία και συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού της πόλης Ντιμίτροβγκραντ, Σιμόν Κοστόφ και Ζόραν Τρίτσοφ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με το Δήμαρχο του Ντιμίτροβγκραντ Ν. Στογιάνοφ, για την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στη Γιουγκοσλαβία λόγω των αποτρόπαιων συνεχιζόμενων βομβαρδισμών της Νατοϊκής συμμαχίας, ο Μ. Μοσχονάς μετέφερε την αγανάκτηση του Ελληνικού λαού για την απροκάλυπτη συνεχιζόμενη επίθεση των Αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών και επισήμανε: "Φέρνοντας σήμερα στον Σέρβικο και Γιουγκοσλάβικο λαό μια βοήθεια όχι μόνο υλική αλλά και ηθική, πιστεύουμε ότι εκφράζουμε τη συμπαράσταση όλων των Ελλήνων στον αγώνα του Γιουγκοσλάβικου λαού ενάντια στους βομβαρδισμούς. Αγωνιζόμαστε ενάντια στο ΝΑΤΟ και πιέζουμε την κυβέρνησή μας, με όποιον τρόπο μπορούμε, να σταματήσει να του παρέχει διευκολύνσεις".

Συνεχίζοντας την έμπρακτη συμπαράστασή του ο Δήμος Αγίου Παύλου προς τον λαό της Γιουγκοσλαβίας προετοιμάζει και δεύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προσφορά ενός ασθενοφόρου σε νοσοκομείο της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ