Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εμπρακτη έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης

Αντιπροσωπείες εργατικών συνδικάτων και άλλων οργανώσεων αναχωρούν για τη Γιουγκοσλαβία, όπου θα συμμετάσχουν στις ανθρώπινες αλυσίδες. Η εργατική τάξη και οι λαοί με κοινό μέτωπο θα αντιμετωπίσουν το μαύρο μέτωπο των ιμπεριαλιστών

Σε λίγες μέρες νέοι "κρίκοι" θα προστεθούν στις ανθρώπινες αλυσίδες που δημιουργούν οι Γιουγκοσλάβοι γύρω από πιθανούς στόχους του ΝΑΤΟ, "κρίκοι" από την Ελλάδα, αφού αύριο, Πέμπτη, αναχωρούν από την Αθήνα, με προορισμό το Βελιγράδι, αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Συνδικάτου της Αθήνας, των Συνδικάτων Λιθογράφων, Εμποροϋπαλλήλων, Μετάλλου και Κλάδων Ενδυσης Αθήνας, καθώς και οι δήμαρχοι Πετρούπολης, Καισαριανής, Βύρωνα και Περάματος, και εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ και της ΕΕΔΑ.

Σχετικά με τη βαρυσήμαντη απόφαση συμμετοχής στις ανθρώπινες αλυσίδες η πρόεδρος του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης, Χριστίνα Τσεντούρου,μας δήλωσε: "Ξεκινά το ταξίδι μιας διεθνιστικής αποστολής. Μ' αυτή την αποστολή θέλουμε να στείλουμε πολλαπλά αγωνιστικά μηνύματα. Μηνύματα διεθνιστικά. Μηνύματα αποφασιστικότητας. Η εργατική τάξη έχει κατανοήσει ότι αυτός ο πόλεμος είναι άδικος και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι θέλουν να το δείξουμε αυτό και με αυτό τον τρόπο. Εκεί στο Βελιγράδι. Στις γέφυρες, στα εργοστάσια, στα νοσοκομεία, που καταστρέφουν οι βόμβες του ΝΑΤΟ. Να δεθούμε δηλαδή - κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών - σε ζωντανή αλυσίδα με τους εργαζόμενους της Γιουγκοσλαβίας. Να δείξουμε έμπρακτα και εκεί που σκοτώνει ο άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος ότι η εργατική τάξη και οι λαοί έχουν κοινά συμφέροντα. Με κοινό μέτωπο θα αντιμετωπίσουν το μαύρο μέτωπο των ιμπεριαλιστών. Με συνθήματα: Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Νίκη του λαού στη Γιουγκοσλαβία, θα πορευτούμε περήφανα, αγωνιστικά, διεθνιστικά στους δρόμους του Βελιγραδίου. Η καρδιά της εργατικής τάξης χτυπά στο Βελιγράδι".

Η ΓΣΕΕ

Χτες βράδυ αναχώρησαν για το Βελιγράδι, όπου θα έχουν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και με τη Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Γιουγκοσλαβίας, συνδικαλιστές από τη ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, της ΟΜΕ - ΟΤΕ, της ΠΟΣ και της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ. Παράλληλα, η ΓΣΕΕ στέλνει σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έστειλε το πρώτο μέρος της βοήθειας στο Βελιγράδι, ενώ συνεχίζει τη συγκέντρωση φαρμάκων, τροφίμων και χρημάτων.

ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης

Αύριο, στις 7.30 το πρωί αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη - διασταύρωση Φιλίππου και Αγνώστου Στρατιώτη - η πρώτη μεγάλη αντιπροσωπεία συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΜΕ, για να πάρει μέρος μαζί με Γιουγκοσλάβους εργάτες στις ανθρώπινες αλυσίδες προστασίας στην πόλη Νις. Σε συνεννόηση με τα συνδικάτα της Γιουγκοσλαβίας τα στελέχη του ΠΑΜΕ θα διανυκτερεύσουν σε γέφυρες και νοσοκομεία της πόλης, που έχει κατ' επανάληψη βομβαρδιστεί από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές. Η προθυμία για συμμετοχή στην αποστολή από μέρους των συνδικαλιστών της Θεσσαλονίκης ήταν τόσο μεγάλη που δεν ήταν δυνατό να συμπεριληφθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στην πρώτη αυτή αποστολή. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν και άλλες παρόμοιες αποστολές.

Η αποστολή θα μεταφέρει και ανθρωπιστική βοήθεια σε φάρμακα και τρόφιμα που θα παραδοθούν στο Νοσοκομείο του Νις.

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ

Ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα, το πρώτο πούλμαν με αντιπροσωπεία εργαζομένων στους ΟΤΑ, που συνοδεύει το φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας προς το σερβικό λαό, που συγκέντρωσαν οι εργαζόμενοι στους δήμους και τις κοινότητες, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελληνοσερβικής Φιλίας. Βοήθεια, που είχε εξαγγείλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ, ταυτόχρονα με την καταδίκη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη γείτονα χώρα.

Η δουλιά που έγινε από τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες της χώρας "απέδωσε" τελικά, περίπου δέκα εκατομμύρια σε φάρμακα, καθώς επίσης τρόφιμα και ξηρά τροφή. Δεν είναι, όμως, μόνο η υλική βοήθεια. Οι εκατό εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης απ' όλη την Ελλάδα, που αναχώρησαν σήμερα προς το Βελιγράδι, θα συμμετάσχουν και σε ανθρώπινη αλυσίδα που θα σχηματιστεί γύρω από το δημαρχείο της πόλης και στις γέφυρες.

Εργαζόμενοι ΟΤΑ Θεσσαλονίκης

Σε ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το δημαρχείο του Βελιγραδίου θα συμμετάσχει πολυμελής αποστολή εργαζομένων από τους ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, που αναχωρεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι από την πύλη 11 του Λιμανιού, στα πλαίσια αποστολής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας και απαιτώντας να σταματήσουν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί.

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι των Εργαζομένων Δήμων Συνδέσμων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, Δήμου Θεσσαλονίκης και Δήμου Καλαμαριάς, που οργανώνουν την αποστολή, απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να μη στείλει Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στον πόλεμο και να μην παραχωρήσει εκ νέου το ελληνικό έδαφος σαν βάση εξόρμησης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

"Οι ΗΠΑ και οι εκφραστές της "νέας τάξης πραγμάτων" δεν πείθουν για τις "αγαθές" τους προθέσεις", τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές της αποστολής, "όπως δεν πείθει κάθε ελεύθερο σκεπτόμενο άτομο η επίκληση της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αλβανοφώνων του Κοσσόβου για την έναρξη των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας".

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Να σημειωθεί ότι αποστολή στο Βελιγράδι ετοιμάζει και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ,η οποία θα επισκεφθεί τα 18 βομβαρδισμένα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών. Ανάλογη απόφαση πήρε και η ΕΤΕ - ΔΕΗ.Η αποστολή θα γίνει σε συνεννόηση με την αντίστοιχη ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας. Και η ΓΕΝΟΠ έχει ανοίξει λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 108/29606648. Με τα χρήματα θα αγοραστούν τρόφιμα και φάρμακα για το σερβικό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ