Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ
Επιλογή της κυβέρνησης η συρρίκνωση

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου και Απ. Τασούλα

Τη συνειδητή υποβάθμιση και συρρίκνωση του νοσοκομείου "Αμαλία Φλέμιγκ" και την παράδοσή του στους ιδιώτες, παρά το γεγονός πως μαζί με το Σισμανόγλειο είναι τα μοναδικά Γενικά Δημόσια Νοσοκομεία που καλύπτουν μια μεγάλη περιφέρεια με ενάμισι εκατομμύριο κατοίκους περίπου, καταγγέλλουν σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Αποστόλης Τασούλας.

"Το "Αμαλία Φλέμιγκ", επισημαίνουν, που ορίζεται ως Νομαρχιακό Νοσοκομείο Μελισσίων περιλαμβάνει: Τα κτιριακά συγκροτήματα "Κ. Τσαγκάρη" με ανάπτυξη 210 κλινών ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Αθηνών και με ένα 6% που ανήκει στην ΑΕ Τσαγκάρη. Το "Μπόμπολα" με δυνατότητα ανάπτυξης 67 κλινών με τμήματα: πνευμονολογικό, ΩΡΛ, οφθαλμιατρική κλινική, χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία, παθολογοανατομικό ιατρείο, ακτινολογικό και τα πλυντήρια του "Αμαλία Φλέμιγκ". Τέλος, η "Ζωοδόχος Πηγή" (πρώην Παπανικολάου), το οποίο έχει δυνατότητα ανάπτυξης 97 κλινών με παθολογική κλινική και ό,τι αυτή συνεπάγεται για τη στήριξή της και το οποίο πουλήθηκε πέρσι το Νοέμβρη σε ιδιώτη. Οπως αναφέρεται στο άρθρο 3, του κανονισμού του Νοσοκομείου, ο οποίος έγινε από το υπουργείο Υγείας, σκοπός του νοσοκομείου είναι: α) Η παροχή στο πλαίσιο και την έκταση της διάθεσης της ιατρικής του Υπηρεσίας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, ισότιμα για κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση, σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΕΣΥ. β) Η ανάπτυξη και προαγωγή της ιατρικής έρευνας και γ) η εφαρμογή προγραμμάτων ειδίκευσης ή συνεχούς εκπαίδευσης γιατρών, καθώς και η εκπαίδευση ή επιμόρφωση λειτουργών άλλων κλάδων υγείας".

Οπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν προ διμήνου και αφορούν το επιστημονικό προσωπικό, οι οργανικές θέσεις είναι 144 μόνιμες με περίπου 23 ειδικευμένους, ενώ σήμερα καλύπτονται 124 θέσεις με 50 ειδικευμένους, ενώ για το διοικητικό προσωπικό οι οργανικές θέσεις είναι 572, από τις οποίες καλύπτονται μόνο οι 390.

"Μετά την πώληση της "Ζωοδόχου Πηγής", τονίζεται στην Ερώτηση, η διοίκηση με απόφασή της, που πήρε με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υγείας, συρρικνώνει το νοσοκομείο σε λυόμενα και μειώνει κατά το ήμισυ τις 97 κλίνες της "Ζωοδόχου Πηγής". Ο ιδιοκτήτης απαιτεί άμεσα να εκκενωθεί το νοσοκομείο και να κατασκευάσει σε χώρο του "Ν. Τσαγκάρη" με προκάτ εξωτερικά ιατρεία και αποθηκευτικούς χώρους. Ενα μέρος των κλινών γύρω στις 45 θα καλυφθούν στο "Μπόμπολα".

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου "Αμαλία Φλέμιγκ" με ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν αυτή την απόφαση που κάθε άλλο παρά στην ανάπτυξη του "Αμαλία Φλέμιγκ" οδηγεί. Η δε κυβέρνηση πιστή στην πολιτική περικοπής των κοινωνικών παροχών και στην ανεπαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων απαξιώνει την ανάπτυξη μιας τόσο σημαντικής υγειονομικής μονάδας και γι' αυτό συναινεί στην απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι του "Αμαλία Φλέμιγκ" μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις τους και το σωματείο, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση των μαζικών φορέων και του Δήμου Μελισσίων, όπως αυτή εκφράστηκε στη σύσκεψη που διοργάνωσαν στις 12-2-99, απαιτούν:

Να μη χαθεί κανένα από τα 97 κρεβάτια της "Ζωοδόχου Πηγής", αλλά να αναπτυχθεί πλήρως το νοσοκομείο "Αμαλία Φλέμιγκ" και να στελεχωθεί επαρκώς με επιστημονικό, νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό για να παρέχει ποιοτική και ανώτερου επιπέδου δημόσια δωρεάν υγεία. Να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση τομέων υπηρεσιών στο "Αμαλία Φλέμιγκ", που ήδη έχει αρχίσει, και να απομακρυνθεί κάθε κίνδυνος υποβάθμισης του Νοσοκομείου που θα το κάνει εύκολη λεία στην ιδιωτική πρωτοβουλία που ανθεί πλέον ανεξέλεγκτα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας:

  • Γιατί από το 1985 που εντάχθηκε το νοσοκομείο στο ΕΣΥ, ποτέ δε λύθηκε το ιδιοκτησιακό πρόβλημα και κατά συνέπεια το κτιριακό, ώστε να αναπτυχθούν όλες οι υπηρεσίες υγείας που προβλέπει ο οργανισμός του;
  • Γιατί έμειναν μόνο στα χαρτιά οι κατά καιρούς μελέτες που έγιναν για ανέγερση νέας πτέρυγας ή για μεταστέγαση στο Νοσοκομείο Εργατών Θαλάσσης (ΝΙΕΝ), το οποίο ήταν εφοδιασμένο με υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ σήμερα είναι ένα ερείπιο χωρίς καμία ένδειξη ενδιαφέροντος από τους υπεύθυνους;
  • Ποια θα είναι η τελική κατάληξη της μεταφοράς της "Ζωοδόχου Πηγής";".

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ