Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Η Γιουγκοσλαβία θα γίνει το Βιετνάμ του ΝΑΤΟ"!

Κοινή δήλωση διανοουμένων - καλλιτεχνών

"Η Γιουγκοσλαβία θα γίνει το Βιετνάμ του ΝΑΤΟ"! Αυτό υπογραμμίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση δεκάδες Ελληνες διανοούμενοι και καλλιτέχνες, οι οποίοι καταδικάζουν "απερίφραστα την ωμή επίθεση των κρατών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας".

Οι υπογράφοντες την ανακοίνωση σημειώνουν πως αυτή η επίθεση είναι "παράνομη και αντίθετη προς κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, τρομοκρατική ενέργεια και αποσταθεροποιητική της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων" και "υποκριτική, εφόσον η προσχηματική επίκληση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνεται ενώ χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, καταπατά βάναυσα και ατιμωρητί επί δεκαετίες τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις δημοκρατικές ελευθερίες στην Κύπρο και το Κουρδιστάν, εξευτελίζοντας τον ΟΗΕ και τους θεματοφύλακές του".

"Αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου ως προβλήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση σ' αυτό με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Σε καμιά όμως περίπτωση η λύση αυτή δεν μπορεί να προέλθει από την κατάλυση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός ανεξάρτητου κράτους, μέλους του ΟΗΕ και της νόμιμης, δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησής του. Το γεγονός ότι τούτο ακριβώς επιχειρείται από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς επιδρομείς, οι οποίοι έχουν συστηματικά τροφοδοτήσει την αναταραχή, ενισχύοντας τα πιο ακραία αποσχιστικά στοιχεία, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσουν τα δικά τους άνομα συμφέροντα, πατώντας επί πτωμάτων".

"Ανησυχούμε" συνεχίζουν οι διανοούμενοι, "γιατί διαπιστώνουμε την έκταση της αλαζονείας των ΗΠΑ - ορατής όχι μόνο έναντι των εχθρών της, αλλά και των φίλων και συμμάχων της - καθώς και την υποτέλεια και τη συνενοχή των Ευρωπαίων συνοδοιπόρων τους. Γιατί διαπιστώνουμε τη συνεχή διολίσθηση και το ραγδαίο μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ σε επιθετικό μηχανισμό. Γιατί διαπιστώνουμε τη - σε κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου - μετατροπή του ΟΗΕ και όλων των συναφών διεθνών οργανισμών σε θιάσους Σκιών της μοναδικής υπερδύναμης. Τέλος γιατί διαπιστώνουμε ότι η αναθεωρητική των μεταπολεμικών συνόρων πολιτική των ισχυρών στρέφεται και εναντίον των ελληνικών γεωπολιτικών συμφερόντων, πράγμα που η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται και πάντως να μην είναι σε θέση να προασπίσει.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε τον ελληνικό λαό να ξαναπεί το μεγάλο όχι και να διαδηλώσει μαζί με όλους τους λαούς όλων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ

- τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στον σκληρά δοκιμαζόμενο σερβικό λαό

- εναντίον της αδίστακτης πολιτικής των ιμπεριαλιστών

- την απαίτηση για τον άμεσο τερματισμό της ΝΑΤΟικής επιδρομής και κάθε επιθετικής ενέργειας στρεφόμενης εναντίον της Γιουγκοσλαβίας

- υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ όλων των λαών των Βαλκανίων

- υπέρ της Ευρώπης των λαών".

Την ανακοίνωση υπογράφουν μεταξύ άλλων:

Αντωνίου Αντώνης, ηθοποιός - σκηνοθέτης. Βαγενά Αννα, ηθοποιός. Βασιακώστας Βασίλειος, πρέσβης ε. τ. Βλαχάκος Αντώνης, συνταγματάρχης ε. α. Γαλανός Δημήτρης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθήνας. Γιαλλουρίδης Χριστόδουλος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου. Γιανναράς Χρήστος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου. Διαμαντόπουλος Τάκης, μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού. Δημητρίου Βαγγέλης, σκηνοθέτης. Δόβας Νικόλαος, χειρουργός. Ζαρκάδας Αλέξανδρος, αντιστράτηγος ε. α. - τ. νομάρχης. Ζουράρις Κώστας, πανεπιστημιακός. Θωμόπουλος Γιάννης, τραγουδιστής. Κίττου Θέκλα, σκηνοθέτις. Κίττου Νάσω, ιατρός. Κολλάτος Δημήτρης, σκηνοθέτης. Λαδικού Αλεξάνδρα, ηθοποιός. Σταυρινάκης Μιχάλης, ναύαρχος ε. α. Σφακιανάκης Στέλιος, χημικός - απ. αξιωματικός. Τσουκόπουλος Οδυσσέας, δικηγόρος - τ. πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων. Φλέσσα Κλεώνη, σκηνοθέτις. Φραγκούλης Μάριος, τενόρος. Χαριτόπουλος Διονύσης, συγγραφέας. Χαριτοπούλου Μαλβίνα, δημοσιογράφος. Χρυσικάκος Τάκης, ηθοποιός. Παπαγεωργίου Μαρία, σκηνοθέτις. Μαϊλης Αντώνης, καθηγητής νευρολογίας. Μαρτίνος Νίκος, γεωπόνος - πανεπιστημιακός. Μαχαίρας Ευάγγελος, τ. πρόεδρος ΔΣΑ. Μεταλλινός Γεώργιος, πρωτοπρεσβύτερος. Μήνης Αναστάσιος, τ. βουλευτής. Μητώση Εύφη, τ. νομάρχης Ζακύνθου. Μπέης Δημήτρης, τ. δήμαρχος - τ. βουλευτής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ