Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΣ ΠΟΠΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέτωπο ενάντια στον πόλεμο

- Ποια είναι η θέση της ΟΓΕ για τον πόλεμο στη γειτονική Γιουγκοσλαβία;

- Οι σύγχρονοι "ειρηνευτές" της νέας τάξης πραγμάτων χτύπησαν εγκληματικά και απροκάλυπτα τη γειτονική μας ανεξάρτητη χώρα, παραβιάζοντας τη χάρτα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Δρομολόγησαν και οδηγούν χωρίς κανένα φραγμό και δισταγμό τις χώρες των Βαλκανίων σε κατακερματισμό, για την αλλαγή των συνόρων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά και κυριαρχικά τους συμφέροντα στη γεωπολιτική περιοχή μας. Τα αμερικάνικα και ΝΑΤΟικά τελεσίγραφα έχουν πάντα ανοιχτή ημερομηνία για να υλοποιήσουν τους τυχοδιωκτικούς τους στόχους στην περιοχή μας. Η κυβέρνηση της πατρίδας μας κόντρα στο κοινό αίσθημα του λαού μας μετέτρεψε τη γη, τον αέρα και τις θάλασσές μας σε ορμητήριο και στρατιωτικό προγεφύρωμα των ΝΑΤΟικών ορδών, των "ράμπο", απεμπολώντας εθνικά, κυριαρχικά μας δικαιώματα και βάζοντας σε κίνδυνο την εθνική μας ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα.

- Τι σημαίνει πόλεμος για μια γυναίκα;

- Οι γυναίκες γνωρίζουν καλά ότι οι συνέπειες από τις ένοπλες συρράξεις είναι ιδιαίτερα τραγικές γι' αυτές. Οι γυναίκες που φέρνουν τη ζωή στον κόσμο ραγίζουν, παγώνουν, ανατριχιάζουν, αηδιάζουν και οργίζονται μπροστά στον επιτάφιο του ανθρώπου. Οι γυναίκες είναι οι αποδέκτες των έκπληκτων ματιών των παιδιών που δεν παίζουν, φοβούνται και τρέμουν στο άκουσμα των βομβών και των πυραύλων. Το μαρτύριο όμως των γυναικών σ' ένα πόλεμο δεν έχει τελειωμό μπροστά στις ανάγκες και των γερόντων και των αρρώστων. Οι γυναίκες της χώρας μας, όσο κι αν πιστεύουν οι κρατούντες ότι παροπλίστηκαν από την περιθωριοποίηση που τις σπρώχνουν οι "εκσυγχρονιστικές" πολιτικές της ΟΝΕ ανησυχούν, θυμώνουν, αγανακτούν και συμμετέχουν στο παλλαϊκό ποτάμι καταδίκης του πολέμου. Το ζήτημα είναι αυτή η αγανάκτηση να γίνει αντίδραση και οργανωμένη πάλη, ώστε να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές που μόνο δεινά τους συσσωρεύουν σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους.

- Με ποιον τρόπο πιστεύετε πως πρέπει ν' αντιδράσουν οι γυναίκες της χώρας μας και τι προτίθεται να κάνει η ΟΓΕ προς αυτή την κατεύθυνση;

- Η ΟΓΕ από την ίδρυσή της αγωνίζεται για την ειρήνη με όλα τα μέσα, σαν αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού μαζικού μας κινήματος. Από τα πρώτα λεπτά της βάρβαρης επίθεσης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, αγωνίζεται να φτάσει στις γυναίκες της χώρας μας η καταγγελία, η διαμαρτυρία και η καταδίκη της Οργάνωσης σ' αυτό το έγκλημα και να τις ξεσηκώσει. Αγωνίζεται να αποκαλύψει τον υποκριτικό ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που φωλιάζουν μέσα στα σχήματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που με δύο μέτρα και με δύο σταθμά βαφτίζουν απελευθερωτικά κινήματα σε τρομοκρατία, ενώ ταυτόχρονα βομβαρδίζουν έναν ολόκληρο λαό, υποστηρίζοντας αποσχιστικά κινήματα τα οποία οι ίδιοι δημιούργησαν. Η ΟΓΕ έχει υποχρέωση και θα το κάνει στο μέτρο των δυνατοτήτων της, να συμβάλλει στη δημιουργία γυναικείου μετώπου ενάντια στον πόλεμο, που έφτασε στην πόρτα μας. Θα σταθεί με όλα τα μέσα αλληλέγγυα στο σερβικό λαό. Οι γυναίκες, αριθμητικά και μόνο μπορούν, να σταματήσουν τους πυραύλους και τα κανόνια τους. Οι γυναίκες σαν πολίτισσες αυτού του τόπου, έχοντας το δικό τους μερίδιο ευθύνης στην ιστορία, μπορούν και πρέπει να επικηρύξουν τους φονιάδες των λαών.

Μ. Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΟΓΕ στις εργασίες του 16ου Συνεδρίου της ΠΔΟΓ(2016-10-16 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο τα προβλήματα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων(2008-11-09 00:00:00.0)
Η λογική της αγοράς πίσω από την τηλε-κλειδαρότρυπα(2006-11-11 00:00:00.0)
Μόνη λύση: Να φύγει το ΝΑΤΟ(2001-06-23 00:00:00.0)
Καθημερινή γιορτή ο αγώνας μας(2000-03-08 00:00:00.0)
Οι Γιουγκοσλάβοι είναι αποφασισμένοι(1999-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ