Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
ΕΞΩ το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια

Ισχυρό μήνυμα διαμαρτυρίας έστειλαν χτες το μεσημέρι οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην πορεία που οργάνωσαν μετά από ομόφωνη απόφαση της πρυτανείας, ενάντια στη ΝΑΤΟική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία.

Στην πορεία, που ξεκίνησε από την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Δόπολη) προς το κέντρο της πόλης, συμμετείχε πλήθος κόσμου, καθώς και μαθητές και καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι με απόφαση της τοπικής ΕΛΜΕ συμμετείχαν στην πορεία μετά από 3ωρη στάση εργασίας.

Στην ομιλία του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μασαλάς αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στις ευθύνες όλων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σημείωσε, επίσης, ότι η επίθεση αυτή συνιστά καταπάτηση του διεθνούς δικαίου από όλες τις χώρες των δύο παραπάνω οργανισμών που τη συναποφάσισαν και δήλωσε την αλληλεγγύη της πανεπιστημιακής κοινότητας στους Σέρβους.

Διαβάστηκε μήνυμα του πρύτανη του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, ο οποίος έκανε έκκληση προς τη διανόηση όλου του κόσμου, να εκφράσει με έντονο τρόπο την αλληλεγγύη της στο δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας και να καταδικάσει την τρομοκρατία.

Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το πρωί η Επιτροπή Αλληλεγγύης στο γιουγκοσλαβικό λαό Νομού Ιωαννίνων,ο πρόεδρός της Κώστας Αλυσανδράκης σημείωσε ότι η επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας έχει πάρει διαστάσεις εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Αναφέρθηκε στο δράμα των προσφύγων και καταδίκασε τη χρησιμοποίηση του γεγονότος από την προπαγάνδα του ΝΑΤΟ για να κάμψει την αντίθεση της κοινής γνώμης. Ζήτησε επίσης από τον λαό του νομού να είναι σε επιφυλακή για ενδεχόμενη χρησιμοποίηση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων για μεταφορά αμερικανικών, τουρκικών και γερμανικών στρατευμάτων.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κώστας Μανώλης εξέφρασε την αγανάκτησή του που γερμανικά στρατεύματα και πολεμικό υλικό ξαναπατούν τη χώρα μας.

Τέλος, η κ. Λαδογιάννη,μέλος της Επιτροπής, υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει να σταθεροποιήσει την εγκατάστασή του στα Βαλκάνια, χρησιμοποιώντας τις μειονότητες, δηλαδή μια βαλκανική πραγματικότητα που όμως δεν εμπόδισε τους λαούς να ζουν ειρηνικά.

Στην Αρτα

Μεγάλο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε προχτές στην Αρτα από την ΕΕΔΥΕ, τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" και το σύνολο των μαζικών και συλλογικών φορέων του νομού, ανάμεσά τους το Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η ΕΛΜΕ, το συντονιστικό των μαθητών, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Εμπορικός Σύλλογος κ. ά. Εκπρόσωποι των φορέων, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση τάχθηκαν κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και της μη συμμετοχής της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Στη μαχητική πορεία που ακολούθησε από την πλατεία Κιλκίς μέχρι τη Νομαρχία, πάνω από 1.000 διαδηλωτές απαίτησαν με τα συνθήματά τους να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Συναυλία στην Ηγουμενίτσα

Μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία πραγματοποιήθηκε προχτές στην κεντρική πλατεία της πόλης με τη συμμετοχή του συνθέτη Σπ. Σαμοϊλη και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Την εκδήλωση διοργάνωσε επιτροπή αποτελούμενη από μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, του Δήμου Ηγουμενίτσας, της τοπικής ΤΕΔΚ και του Εμπορικού Συλλόγου. Η επιτροπή αυτή συγκροτήθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου έγινε πορεία διαμαρτυρίας, η οποία κατέληξε στη Νομαρχία όπου συνεδρίαζε το συμβούλιο για το θέμα. Ακολούθησε η σύσταση της επιτροπής και η έκδοση κοινού ψηφίσματος.

Χαλκίδα

Την απροκάλυπτη και βάναυση επίθεση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σε βάρος ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους, όπως είναι η Γιουγκοσλαβία, καταγγέλλει με ψήφισμά του το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ καταδικάζουν την αδιαφορία και τη συνενοχή των ηγετών της ΕΕ, που "ακολουθούν ως πειθήνια όργανα τα σχέδια των ΗΠΑ". Καλούν την κυβέρνηση να απεμπλακεί από τα βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών και να μη διαθέσει ούτε σπιθαμή ελληνικού χώρου για διευκόλυνση του ΝΑΤΟ. Τέλος, δηλώνουν πως συμπαραστέκονται στον αγωνιζόμενο σερβικό λαό και σε συνεργασία με την "Ενωση Βαλκανικής Φιλίας" θα προσφέρουν από μια κούτα γάλα.

Εκφράζοντας τα αντιιμπεριαλιστικά τους αισθήματα ενάντια στη βαρβαρότητα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και την πολιτική της ΕΕ κατά του γιουγκοσλαβικού λαού, καλώντας την κυβέρνηση να απεμπλακεί απ' τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, τα διοικητικά συμβούλια των Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας και Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Χαλκίδας αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο αυριανό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη Χαλκίδα, συμπαραστεκόμενοι στον αγωνιζόμενο λαό της Σερβίας.

Κόρινθος

Ενάντια στον βρώμικο πόλεμο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια διαδηλώνει αύριο ο λαός της Κορίνθου, με μεγάλο αντιΝΑΤΟικό και αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν στις 11 το πρωί στην Κόρινθο 30 μαζικοί φορείς του νομού. Με απόφαση των Εργατικών Κέντρων Κορίνθου, Κιάτου και Λουτρακίου θα γίνει 3ωρη στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια, ενώ κλειστές θα παραμείνουν από τις 10.30 π.μ. οι δημόσιες υπηρεσίες.

Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στη Νομαρχία Κορίνθου, εκπρόσωποι της ΤΑ και μαζικών φορέων καταδίκασαν τον βρώμικο πόλεμο που εξαπόλυσαν οι ΝΑΤΟικοί σε βάρος του Γιουγκοσλαβικού λαού. "Οι μάσκες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έπεσαν με το μακελειό στα Βαλκάνια. Κερδίζουν οι πολυεθνικές με το αίμα των λαών, με τη δημιουργία κρατών - μαριονέτες, υποταγμένων στις αξιώσεις του κεφαλαίου". Αυτό τόνισε στην ομιλία του ο Παύλος Καράγιωργας, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης και κάλεσε τον κορινθιακό λαό να υπερασπιστεί την ειρήνη. Κάλεσμα αντίστασης και συμμετοχής στο συλλαλητήριο απηύθυνε με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ