Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΩΤΕΕ
Υπό διωγμό το ελληνικό γάλα

Η προσπάθεια των εταιριών παραγωγής παστεριωμένου γάλακτος να επιμηκύνουν την περίοδο συντήρησής του, δημιουργεί αρκετές υπόνοιες υπονόμευσης και συρρίκνωσης της ελληνικής κτηνοτροφίας, της ντόπιας παραγωγής γάλακτος και κατ' επέκταση της εθνικής οικονομίας, υποστηρίζει σε Δελτίο Τύπου το Περιφερειακό Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Αν γενικευτεί η εισαγωγή παστεριωμένου γάλακτος, υποστηρίζει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το ελληνικό γάλα με το υψηλότερο κοστολόγιο θα εκδιωχθεί από την αγορά οι δε παραγωγοί - κτηνοτρόφοι και η ελληνική κτηνοτροφία θα εξαφανιστούν.

Αυτό θα συμβεί, αν καθιερωθεί ο μεγαλύτερος ληξιπρόθεσμος χρόνος κατανάλωσης, αν, δηλαδή, μεγαλώσει η περίοδος συντήρησης από 4 ημέρες, που προβλέπει ο νόμος σήμερα, σε 7 ημέρες. Ο μεγαλύτερος ληξιπρόθεσμος χρόνος κατανάλωσης σημαίνει ότι "θα ανοίξει η όρεξη στις μεγάλες εταιρίες", σύμφωνα με την άποψη του ΓΕΩΤΕΕ, να εισάγουν από γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει περίσσευμα, άρα πιο φθηνό και να κατακλύσουν την αγορά με αυτό.

Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβεί, μας δήλωσε ο κ. Δ. Μαλλίνης, αρμόδιος για θέματα κτηνοτροφικής παραγωγής του ΓΕΩΤΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν πρέπει να υποχωρήσει στις πιέσεις των μεγάλων εταιριών και να επιφέρει αλλαγή του νόμου, επιμηκύνοντας την περίοδο συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος.

Ο κ. Μαλλίνης επισήμανε εξάλλου ότι το παστεριωμένο γάλα μειονεκτεί έναντι του φρέσκου γάλακτος, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παστερίωσης, καταστρέφουν ορισμένα θρεπτικά στοιχεία που είναι χρήσιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τέλος, υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι ο κίνδυνος για την ελληνική γαλακτοπαραγωγή είναι άμεσος, ορατός και τελειωτικός. "Θα μας τελειώσουν μέσα σε ένα χρόνο" προειδοποίησε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ