Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Οικονομικός στραγγαλισμός και υποβάθμιση

Οι εργαζόμενοι ζητούν τη μετατροπή του Κέντρου σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου

Στο δρόμο της συρρίκνωσης οδηγείται το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής (ΚΨΥ) εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ.

Τα τελευταία χρόνια, τονίζουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους, το ΚΨΥ αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα, που εντοπίζονταιστις καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, εξαιτίας των περικοπών του προϋπολογισμού του από το υπουργείο. Χαρακτηριστικά, ενώ το ΚΨΥ προϋπολόγισε 2,7 δισ. δραχμές για το 1999, το υπουργείο Υγείας ενέκρινε τελικά μόνο 1,5 δισ. δραχμές. Ετσι τώρα τα προβλήματα εμφανίζονται οξυμένα και είναι ορατός ο κίνδυνος να μην καταβληθεί στους εργαζόμενους η εξόφληση του μήνα Μάρτη και το δώρο Πάσχα.

Επιπλέον, το νέο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία αφήνει το ΚΨΥ μετέωρο, όπως μετέωρους αφήνει και τους εργαζόμενους, καθώς θα συρρικνωθεί το Κέντρο. Το ΚΨΥ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) για την εξυπηρέτηση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας. Ιδρύθηκε το 1956 και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος φορέας εξωνοσοκομειακής ψυχιατρικής περίθαλψης στη χώρα μας, εφαρμόζοντας εδώ και δεκαετίες το μοντέλο της κοινοτικής περίθαλψης - δηλαδή της περίθαλψης σε χώρους φιλοξενίας περιορισμένου αριθμού ατόμων και όχι στα μεγάλα ψυχιατρικά ιδρύματα. Επιχορηγείται και εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες.

Το προσωπικό του σήμερα ανέρχεται σε 302 άτομα εξειδικευμένα στην πλειοψηφία στον τομέα της ψυχικής υγείας (ψυχίατροι, ψυχολόγοι κλπ.) και σκοποί του είναι: Η πρόληψη και αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων και ψυχικών διαταραχών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Η έρευνα και μελέτη κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων που συνδέονται με την εκδήλωση των ψυχικών διαταραχών. Η εφαρμογή πρότυπων θεραπευτικών προγραμμάτων. Η επαγγελματική και κοινωνική αποκατάσταση ψυχικά ασθενών και η εξειδίκευση και επιμόρφωση στελεχών ψυχικής υγείας. Επιπλέον έχει παραρτήματα και προγράμματα σε 9 πόλεις της Ελλάδας.

Παρά την πολύχρονη προσφορά του, τονίζουν οι εργαζόμενοι, το τελευταίο διάστημα το ΚΨΥ βρίσκεται στη δίνη των εξελίξεων που σηματοδοτούν οι επιχειρούμενες αλλαγές στον τομέα της ψυχικής υγείας, επισημαίνοντας την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου και της λειτουργίας του Κέντρου. "Προαπαιτούμενο της μετεξέλιξης του ΚΨΥ σε μια σύγχρονη και αποτελεσματική δομή παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας πρέπει να επισημοποιηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του με πρώτη προτεραιότητα την αλλαγή του νομικού καθεστώτος το οποίο διέπει τη λειτουργία του και τη μεταβολή του σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αφού παρέχει δημόσιες υπηρεσίες στον τομέα της ψυχικής υγείας, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό και ακολουθεί τη μισθολογική πολιτική του δημόσιου τομέα",καταλήγει η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ