Σάββατο 23 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διευκρινίσεις για ένα βιβλίο

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "ΔΙΟΓΕΝΗΣ" το βιβλίο του Γιάννη Αγγέλου με τίτλο "Οι Κομμουνιστές" (Μνήμες και Μαρτυρίες". Γνωστός μου ο συναγωνιστής, σαν αγωνιστής και συγγραφέας. Σέβομαι τους αγώνες του. Εκτιμώ τις μαρτυρίες και την προσπάθειά του να περιγράψει τα δρώμενα στις αρχές της δεκαετίας του 1950, πέρα από τις όποιες διαφωνίες μου και δεν είναι λίγες. Δε θα ασχοληθώ βέβαια στο σημείωμα τούτο, με καμία από αυτές. Αν αποφάσισα να ασχοληθώ με τη συγγραφή αυτή του Γ. Αγγέλου, είναι γιατί σε δύο τρία σημεία αναφέρεται στο όνομά μου. Συγκεκριμένα στη σελίδα 164, που γράφει για τον Ενιαίο Λαϊκό Αγώνα (ΕΛΑ) και τους Γ. Δαμασκηνό και τριάδα Σωτηράκου, διευκρινίζει: "... σαν δικηγόροι έχουν επαφές με τις φυλακές "Αβέρωφ" και ιδιαίτερα με τον Ν. Κεπέση, που πιστεύει στο Ζαχαριάδη". Το θέμα Ζαχαριάδη που ο (Γ.Α.) τον αντιπαραθέτει με τον Πλουμπίδη είναι μεγάλο και το παραλείπω εντελώς.

Θέλω όμως να διευκρινίσω:

  • Η δημιουργία της ΕΔΑ ήταν γραμμή του Κόμματος με ΓΓ της ΚΕ τον Ν. Ζαχαριάδη. Αυτό αναφέρεται και στο βιβλίο του Λ. Ελευθερίου, "Συζητώντας με τον Ζαχαριάδη". Το λέει όμως ο Γ. Αγγέλου, όταν στις εκλογές του 1952 ο Ζαχαριάδης έδωσε εντολή στον Πλουμπίδη να πάρει δραστήριο μέρος. Εξάλλου σαν υπεύθυνος των φυλακών Αβέρωφ μέχρι τις 17/9/51, όταν με μετέφεραν στις φυλακές Αμφισσας, γιατί κήρυξα απεργία πείνας, σα συμπαράσταση στην απεργία πείνας του Μ. Γλέζου, είχα επαφή με τον Πλουμπίδη, με σημειώματα. Ενα από τα σημειώματα του ήταν και κείνο του Ζαχαριάδη, προς το Μανώλη Γλέζο, που απεργούσε.

Η απεργία πείνας έγραφε περίπου ο Ν. Ζαχαριάδης, είναι μια μορφή πάλης. Δεν την κάνουμε για να πεθάνουμε, αλλά για να διεκδικήσουμε πιο αποτελεσματικά τη λύση των αιτημάτων μας. Η απεργία πείνας έγινε για να απολυθεί από τις φυλακές με την εκλογή του σα βουλευτής στην Αθήνα.

  • Σε άλλο σημείο ο Γ. Αγγέλου, με χαρακτηρίζει σαν αντιφατικό επειδή, ισχυρίζεται, πως, αφού ήμουν αντίθετος με την ΕΔΑ, δέχτηκα να βγω βουλευτής με το ψηφοδέλτιό της... Δεν υπάρχει αναληθέστερος από αυτόν τον ισχυρισμό. Ο Ενιαίος Λαϊκός Αγώνας, που εισηγήθηκα στο τριμελές Κομματικό Γραφείο της φυλακής (Ν. Κεπέσης, Παντ. Κιουρτσής, Δ. Μουρατίδης) ήταν ένα μέσο πίεσης στην ηγεσία της ΕΔΑ, που αντιδρούσε στην απόφαση του ΚΚΕ, να περιληφθεί ο Ν. Μπελογιάννης στο ψηφοδέλτιό της στην Αθήνα. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της "Ελεύθερης Ελλάδας" πίεζε καθημερινά για τον Ν. Μπελογιάννη και για τον υποφαινόμενο. Και όταν τελικά με παραίτηση του Μηνά Γαλέου, υπέρ εμού με περιέλαβαν στο ψηφοδέλτιο Πειραιά, η πίεση συνεχίστηκε μόνο για τον Ν. Μπελογιάννη. Ο ΕΛΑ - σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του Κομματικού Γραφείου της φυλακής - σ' αυτό απέβλεπε. Το πώς και γιατί ο ΕΛΑ φαίνεται ότι πήρε μέρος στις εκλογές είναι ανεξήγητο για μένα...

Δε συζήτησα ύστερα από την απελευθέρωσή μου με τον αξέχαστο σ. Δαμασκηνό, ούτε με τον Σαραντάκο. Ωστόσο δεν τους θεωρώ "ικανούς" να παραβίασαν την απόφασή μας. Δεν αποκλείω προβοκάτσια, για να αφαιρεθούν οι πάνω από τέσσερις χιλιάδες ψήφοι του ΕΛΑ από την ΕΔΑ.

  • Με κατηγορεί ο Γ. Αγγέλου σαν υπεύθυνο της φυλακής Αβέρωφ για τον ΕΛΑ. Ενώ όμως αναφέρεται στη σωτηρία των 8 πολιτικών κρατουμένων στις 11/9/51, δε λέει τίποτε για το ρόλο μου αυτό, που αναφέρομαι στο βιβλίο μου "Θα νικήσουμε" (Σ. Εποχή σελ. 231 - 246).
  • Υπήρχε αυτό μου το βιβλίο και ζούσα, ζω ακόμη. Ο Γ. Αγγέλου γιατί δεν ήρθε να με ρωτήσει για τον ΕΛΑ. Οι υπεύθυνοι συγγραφείς, έχουν χρέος να ερευνούν, πριν γράψουν, ο,τιδήποτε.Πολύ περισσότερο σε βάρος συναγωνιστή και συναδέλφου. Και τον μεν Κωτσάκη, κάτι τον ρώτησε στο Παρθένι για κάτι άλλο, εμένα όμως ούτε στο Παρθένι Λέρου, ούτε εδώ, που με έβλεπε σε εκδηλώσεις της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, θέλησε να με ρωτήσει. Γιατί αλήθεια;

Νίκανδρος Μ. ΚΕΠΕΣΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ