Σάββατο 23 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απροκάλυπτος εμπαιγμός των βαμβακοπαραγωγών

Ο πρόεδρος το Οργανισμού Βάμβακος δήλωσε χτες ότι η τελική τιμή στο βαμβάκι θα είναι 306 δραχμές, όταν όλα δείχνουν ότι θα είναι μικρότερη και από αυτή του 1994

Επιμένουν στην πολιτική κοροϊδίας των βαμβακοπαραγωγών και δημιουργίας εντυπώσεων, κυβέρνηση και πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος (ΟΒ), συνεχίζοντας να επικαλούνται ότι η τελική τιμή στο βαμβάκι θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, λίγο πριν τη λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου, ο πρόεδρος του ΟΒ υποστήριξε χτες ότι η τελική τιμή στο βαμβάκι θα είναι 306 δραχμές το κιλό, βάζοντας μέσα στο "σακούλι" την επιστροφή ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο! Πριν ένα μήνα περίπου ο υπουργός Γεωργίας, κάνοντας τους ίδιους περίπου υπολογισμούς, είχε ανακοινώσει ότι η τελική τιμή στο βαμβάκι θα είναι 296 δραχμές το κιλό. Ο πρόεδρος μάλλον θα ξέχασε την επιστροφή πετρελαίου...

Ο ίδιος ανέφερε ότι η τελική παραγωγή θα κυμανθεί γύρω στους 1.168.000 τόνους κι ότι τάχα η εξόφληση της επιδότησης θα είναι 20 με 22 δραχμές.

Ομως ακόμα και με τα στοιχεία παραγωγής που δίνει ο πρόεδρος του ΟΒ, δεν προκύπτει μέση τελική τιμή πάνω από 272 δραχμές. Οι 1.168.000 τόνοι, με την προσαρμογή βάρους που θα γίνει για να υπολογιστεί η επιδότηση, θα φτάσουν γύρω στους 1.200.000 τόνους. Με βάση αυτό προκύπτει ότι εξόφληση επιδότησης στο βαμβάκι θα είναι 11-13 δραχμές. Ετσι, αν συνυπολογιστεί η μέση τιμή των 240 που πουλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής (περίπου 1.000.000 τόνοι) και οι 15 δραχμές 2η προκαταβολή, βγαίνει ότι η τελική μέση τιμή για τη συντριπτική πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών δεν είναι πάνω από 268 δραχμές. Για μια μικρή μερίδα βαμβακοπαραγωγών, που πούλησαν μετά τις 16 Δεκέμβρη (δηλαδή για 170.000 τόνους περίπου), όπου η τιμή στο βαμβάκι ανέβηκε κάπως, για να πέσει πάλι μετά την επιβολή ΕΥΡΩ, προκύπτει μια μέση τιμή γύρω στις 275 δραχμές το κιλό.

Φαίνεται λοιπόν καθαρά ότι η τελική μέση τιμή στο βαμβάκι όχι μόνο θα είναι αρκετά μικρότερη από αυτή που πήραν πέρυσι οι βαμβακοπαραγωγοί, αλλά θα είναι μικρότερη και από την τελική μέση τιμή που πήραν της περίοδο 1993/95 (285 δραχμές το κιλό). Και το χειρότερο για τους βαμβακοπαραγωγούς είναι ότι το κόστος παραγωγής ανέβηκε κατακόρυφα τη χρονιά που πέρασε, "ροκανίζοντας" ακόμα περισσότερο το πενιχρό εισόδημά τους.

Επιπλέον, πρέπει να πάψει η προκλητική κοροϊδία του υπολογισμού της επιστροφής του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στην τελική τιμή στο βαμβάκι. Κι αυτό γιατί η επιστροφή του ΦΠΑ δεν είναι έσοδο, αλλά ένας ουδέτερος φόρος που ο παραγωγός πληρώνει με αυξημένο συντελεστή και εισπράττει ένα μέρος του ένα χρόνο μετά. Επίσης ούτε και η επιστροφή ενός μικρού μέρους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο αποτελεί εισόδημα και μπορεί να προστεθεί στην τιμή του βαμβακιού.

Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι οι βαμβακοπαραγωγοί που πούλησαν πριν τις 16 Δεκέμβρη, δεν έχουν πάρει ακόμα τη 2η προκαταβολή, δηλαδή τις 15 δραχμές, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες παραγωγών πολλά εκκοκκιστήρια της Κεντρικής Μακεδονίας, επικαλούμενα ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος, δίνουν τιμή γύρω στις 245 δραχμές το κιλό, κρατώντας το 15δραχμο για τον εαυτό τους. Ακόμα, όπως αναφέρουν βαμβακοπαραγωγοί από τις Σέρρες και τη Δράμα, περίπου 30.000 στρέμματα με βαμβάκι παράμεναν αμάζευτα μέχρι την περασμένη βδομάδα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και το ίδιο συμβαίνει με τα δεύτερα χέρια σε όλη την έκταση των νομών αυτών. Ετσι τίθεται πλέον πρόβλημα για τη συγκομιδή αυτής της παραγωγής, αφού ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος κλείνει την εκκοκκιστική περίοδο στης 31/1.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ