Σάββατο 23 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΣΕΕ
Στηρίζει το μαθητικό αγώνα

Να στηρίξει έμπρακτα τους αγώνες των μαθητών, κηρύσσοντας τετράωρη στάση εργασίας για την Πέμπτη 28 Γενάρη,καλώντας επίσης σε μαζική συμμετοχή στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί για την ίδια μέρα, αλλά και με την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό τη Δευτέρα στις 4μ.μ. και μια σειρά ακόμα ενέργειες, αποφάσισε χτες η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, με τις ψήφους της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας,της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης.

Στο κείμενο της απόφασης σημειώνεται ότι "η ΓΣΕΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα που διεξάγεται από την εκπαιδευτική κοινότητα, για την κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης" και ότι "χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών που αποδεικνύουν ότι η νέα γενιά διαπαιδαγωγείται και διαπαιδαγωγεί αγωνιστικά, αφήνοντας στην άκρη αντιλήψεις για τη "γενιά του καναπέ"".

Επισημαίνεται ότι "η ΓΣΕΕ ανησυχεί σφόδρα για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας, για τον εντεινόμενο αυταρχισμό και για τα φαινόμενα "κοινωνικού αυτοματισμού" που προκαλούνται από την αλαζονική στάση της".

"Θέση της ΓΣΕΕ - υπογραμμίζεται - είναι η κατάργηση του ν.2525/'97 που οδηγεί σε περιορισμένες ευκαιρίες τα παιδιά, μετατρέπει το λύκειο σε εξεταστικό κέντρο, ενισχύει τη βαθμοθηρία, πολλαπλασιάζει την παραπαιδεία φορτώνοντας τους νέους με πρόσθετο άγχος και ανασφάλεια, ενώ υποβαθμίζει τη λυκειακή και τεχνική δημόσια εκπαίδευση. Ομως, αυτή τη στιγμή αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι η αναστολή εφαρμογής του νόμου και η έναρξη ενός ουσιαστικού και εντατικού διαλόγου, με στόχο σε ένα εξάμηνο να έχει διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".

Με το παραπάνω σκεπτικό αποφάσισε τις πιο πάνω κινητοποιήσεις και επίσης την έκδοση ανακοίνωσης και αφίσας, αλλά και "να συντονιστεί αποτελεσματικά με τους εκπαιδευτικούς φορείς".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για "ανοιχτό διάλογο με ανοιχτά σχολεία", υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση, προτείνοντας να ζητηθεί να ανασταλούν ορισμένες μόνο διατάξεις του νόμου και να επισημανθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης, απλώς "για κακούς χειρισμούς και μη διάλογο"...

Ο Γ. Μαυρίκος,αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε: "Θα κριθούμε όλοι σήμερα εδώ. Χρειάζεται να δει το συνδικαλιστικό κίνημα τι κρίνεται σήμερα. Αυτό που κρίνεται σήμερα είναι αν θα προχωρήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και στο χώρο της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, με πιο ραγδαίους ρυθμούς". Καταδίκασε την ένταση του αυταρχισμού της κυβέρνησης, αλλά και τα επικίνδυνα φαινόμενα του "κοινωνικού αυτοματισμού" που προωθεί. "Οι μεγάλοι νικητές - τόνισε - είναι ήδη οι μαθητές. Ξεβράκωσαν την κυβέρνηση που, παρά την αδιαλλαξία, τις προβοκάτσιες, την τρομοκρατία δεν μπορεί να κάμψει τον αγώνα τους". Πρότεινε, επίσης, την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Πέμπτη, παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, με αίτημα απόσυρση του νόμου.

Η ΠΑΣΚΕ

Σαν άλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, μετά τη συνεδρίαση, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου προκλητικά κάνει λόγο για "προαποφασισμένη στάση των τριών παρατάξεων να σύρουν τη ΓΣΕΕ σε μια κινητοποίηση χωρίς περιεχόμενο"! Λέει ακόμη ότι "μοναδικός στόχος είναι η πριμοδότηση κομματικών μετώπων" και πως "χάθηκε η ευκαιρία να παίξει η Συνομοσπονδία καταλυτικό ρόλο στην εκτόνωση της κρίσης, προς όφελος σκοπιμοτήτων και σε βάρος της νεολαίας μας"!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ