Σάββατο 23 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Συνεχίζουν τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές της Πελοποννήσου, αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Στην Αχαϊα 46 Γυμνάσια και Λύκεια συνεχίζουν τις καταλήψεις. Χτες το Συντονιστικό όργανο των μαθητών έδωσε συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσε την απόφαση των μαθητών να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρι την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Ανακοινώθηκε η συμμετοχή αντιπροσώπων των σχολείων της Πάτρας στη σύσκεψη του Πανελλαδικού Συντονιστικού την Κυριακή στην Αθήνα. Επίσης, οι μαθητές αναφέρθηκαν στο συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης, καταδικάζοντας τα επεισόδια που προκάλεσε μια μικρή ομάδα εξωσχολικών προβοκατόρων, τα οποία σύμφωνα με τους μαθητές εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει και να δυσφημίσει τους μαθητικούς αγώνες. Παράλληλα, οι μαθητές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την προβολή που έκανε μερίδα των ΜΜΕ στα επεισόδια, αποσιωπώντας τη μεγάλη συμμετοχή των μαθητών. Οι εκπρόσωποι των μαθητών αναφέρθηκαν στη στήριξη του αγώνα τους από γονείς, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, τονίζοντας την αναγκαιότητα να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά η πάλη ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

  • Στη Μεσσηνία τα υπό κατάληψη σχολεία έφτασαν τα 14, ενώ αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει στην πανελλαδική σύσκεψη των μαθητών.
  • Στην Αρκαδία 14 σχολεία συνεχίζουν τις καταλήψεις.
  • Στην Αργολίδα 5 σχολεία παραμένουν υπό κατάληψη. Χτες προκλήθηκαν επεισόδια στο 2ο Λύκειο Ναυπλίου, όταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ καθηγητές και "αγανακτισμένοι γονείς" χρησιμοποίησαν βία για να σπάσουν την κατάληψη. Συγκεκριμένα μερίδα γονέων μπήκε στις αίθουσες και με βρισιές, απειλές και χειρονομίες απαίτησαν να σταματήσει η κατάληψη. Οι μαθητές καταγγέλλουν ότι κάποιοι "γονείς", ο Γ. Δεληγιάννης,ο Μ. Σταθόπουλος,η Κ. Μαστροκώστα,η Μ. Βοριά και η Κ. Κουτροφίνη δημιούργησαν κλίμα τρομοκρατίας χωρίς να σεβαστούν τις αποφάσεις των παιδιών τους και ζήτησαν εισαγγελική παρέμβαση. Πιο ωμοί ο καθηγητής Γ. Σαράντος,που είναι μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ο "αγανακτισμένος γονέας" Κ. Νόνης χειροδίκησαν εναντίον των μαθητών, ο μεν "παιδαγωγός" χτυπώντας μια μαθήτρια με μια καρέκλα και ο δεύτερος χαστουκίζοντας μιαν άλλη. Αρωγός στους παραπάνω "δημοκράτες" είναι και η γραμματέας του σχολείου, η πρώην συνδικαλίστρια της ΠΑΣΚΕ Γ. Γραμματικού,η οποία εξαργυρώνοντας παλιές "οφειλές", βρίζει, προκαλεί και απειλεί τους μαθητές, απαιτώντας να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Το 15μελές των μαθητών, σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει επώνυμα τους τραμπουκισμούς των "εκπαιδευτικών" και των "αγανακτισμένων" ΠΑΣΟΚων, τονίζοντας πως τέτοιοι τραμπουκισμοί δεν πρόκειται να κάμψουν το φρόνημα των μαθητών.
  • Στην Ηλεία συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 11 Λύκεια. Συνεχίζεται όμως και η ωμή βία και τρομοκρατία εκ μέρους του (παρα)κρατικού μηχανισμού. Χτες το 15μελές του 2ου Λυκείου Πύργου ανακοίνωσε πως παρά την απόφαση της πλειοψηφίας των μαθητών για συνέχιση της κατάληψης, αποφάσισε να περάσει σε άλλη μορφή αγώνα. Αιτία ήταν τα απειλητικά τηλεφωνήματα που δέχονται κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, οι εκπρόσωποι των μαθητών, αλλά και οι γονείς τους, με τα οποία δέχονται απειλές ακόμα και για κίνδυνο της ζωής τους. Ετσι, οι μαθητές αποφάσισαν από την ερχόμενη Δευτέρα να μετατρέψουν την κατάληψη σε αποχή, καλώντας όσους συμμαθητές τους συμφωνούν με το νόμο Αρσένη να περάσουν στις τάξεις, εκτιμώντας πως η συντριπτική πλειοψηφία θα παραμείνει έξω από το σχολείο. Παράλληλα τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στον Πύργο με συμμετοχή μαθητών, καθηγητών και εργαζομένων.
  • Στη Ζάκυνθο συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 10 σχολεία του νησιού.
  • Στην Κορινθία συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 30 σχολεία.
  • Στη Λακωνία 2 σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ