Σάββατο 23 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε θα περάσει

Η κυβέρνηση λοιπόν που ομνύει - και κλίνει σε όλες τις πτώσεις το διάλογο, προχώρησε σε μια "σιωπηρή", αλλά θανατηφόρα, απόφαση: Θέλει να απολύσει τους 14 θεραπευτές της θεραπευτικής κοινότητας "18 Ανω", τώρα που έληξαν οι συμβάσεις τους.

Και το έκανε αυτό η κυβέρνηση - με την άκρατη λογοδιάρροια περί διαλόγου - χωρίς να κουβεντιάσει καν με τη θεραπευτική κοινότητα. Κι όχι μόνο δε μίλησε μαζί τους, αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί αρνούνται και το αίτημα των θεραπευτών και των θεραπευομένων για μια συνάντηση, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα.

Υποτίθεται, βέβαια, ότι οι πολιτικές αποφάσεις για τον τόσο ευαίσθητο τομέα της αποθεραπείας βρίσκονται στις προτεραιότητες του ίδιου του πρωθυπουργού, όπως μας έχουν διαμηνύσει - κατά καιρούς - οι διάφοροι επικοινωνιολόγοι.

Οποία υποκρισία, ω Γραμματείς και Φαρισαίοι του εκσυγχρονισμού!!!

Εδώ δεν έγινε γνωστό, αν για την απόφαση αυτή ζητήθηκε η γνώμη του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), που είναι ο οργανισμός, ο οποίος σχεδιάζει την πολιτική και εκτελεί τα προγράμματα πρόληψης και απεξάρτησης.Ακόμα, στα πλαίσια του ΟΚΑΝΑ λειτουργεί και μια επιτροπή αξιολόγησης των θεραπευτικών προγραμμάτων. Αυτή την ειδική επιτροπή τη ρώτησαν - και τι απάντησε αν ρωτήθηκε - οι αρμόδιοι της οδού Αριστοτέλους;

Δεν είναι μόνο η καταδίκη 14 νέων ανθρώπων στην ανεργία - που κι αυτό έχει τη σημασία του.

Εδώ η κυβέρνηση καταστρέφει μια καθοριστικής σημασίας θεραπευτική σχέση στο όνομα, δήθεν, της εφαρμογής του νόμου των προσλήψεων.

Αυτός ο ετσιθελισμός αποκαλύπτει τη σχιζοφρένεια του εκσυγχρονισμού σε όλο του το μεγαλείο: Οταν θέλουν να συκοφαντήσουν το δημόσιο τομέα τον κατηγορούν για ακαμψία και έλλειψη ευελιξίας. Οταν ο δημόσιος τομέας γίνει ευέλικτος και αποδοτικός, αλλά αντίκειται στα ύπουλα σχέδιά τους, τότε οι αρμόδιοι επικαλούνται το γράμμα του νόμου και τη γραφειοκρατία.

Βέβαια, αυτός ο δογματισμός της κυβέρνησης, πέρα απ' τον εφήμερο μικροκομματισμό - ίσως κάποιων διορισμών - κρύβει μια επικίνδυνη φιλοσοφία: Οτι η απεξάρτηση είναι και αυτή μια δουλιά σαν τις άλλες ή - το πιο χειρότερο - "δε γίνεται τίποτε με τις κοινότητες" και επομένως η λύση είναι η διαχείριση του προβλήματος.

Και να ήθελε η κυβέρνηση να αποκρύψει τη λογική της διαχείρισης δεν μπορεί να το κάνει, καθώς το αποτύπωσε και στους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών: Τα κονδύλια για τις θεραπευτικές κοινότητες περικόπτονται δραματικά, ενώ τα κονδύλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προγράμματα συντήρησης παρουσιάζουν ουσιαστική αύξηση.

Μοιάζει με σύμπτωση η, ταυτόχρονα, άτεγκτη στάση της κυβέρνησης, απέναντι στους μαθητές και στους θεραπευτές του "18 Ανω".

Ομως δεν είναι σύμπτωση. Είναι διαφορετικές πλευρές της ίδιας ανήθικης στάσης μιας κυβέρνησης: Θέλει να καθίσει στα θρανία τη νεολαία ηττημένη. Να εμφυτεύσει, δηλαδή, σε μια γενιά ολόκληρη την ψυχολογία της ήττας.

Μια τέτοια ψυχολογία ήττας μπορεί να αποτελέσει και το συγκοινωνούν δοχείο για τον κόσμο των ψευδαισθήσεων και των ναρκωτικών. Για το περιθώριο δηλαδή, όπου ο νέος μπορεί να ελεγχθεί.

Αλλά σε τούτα τα ύπουλα σχέδια ο αντίλογος, τούτες τις μέρες, ακούγεται πολύ δυνατά σε όλους τους δρόμους από χιλιάδες νέους. Και δεν είναι άλλος απ' το σύνθημα: "Δε θα περάσει".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κανένας συμβιβασμός με τα ναρκωτικά(2013-06-27 00:00:00.0)
Από ράκη πρωταθλητές(2003-06-27 00:00:00.0)
Προτεραιότητα στα υποκατάστατα(2002-01-26 00:00:00.0)
Ζωή χωρίς εξαρτήσεις(1997-06-22 00:00:00.0)
Πρόληψη στο... μέλλον!(1997-04-10 00:00:00.0)
Απαράδεκτη τροπολογία για το "18 Ανω"(1995-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ