Σάββατο 23 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρεαλισμός...

Αφού ξιφούλκησαν κατά της Αυστρο - Γερμανίας, που θέλουν τάχα την επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ, επειδή προωθούν την αλλαγή του καθεστώτος των ίδιων πόρων της ΕΕ και τη συγχρηματοδότηση των αγροτικών επιδοτήσεων...

Αφού σήκωσαν "αντιιμπεριαλιστική" παντιέρα κατά των ισχυρών της ΕΕ και βρήκαν και αυτοί κάποια αιτία για να φαντάζουν αγωνιστές...

Αφού θεώρησαν ύποπτους όσους με συνέπεια αντιπαλεύουν την πρόταση της συγχρηματοδότησης των αγροτικών επιδοτήσεων και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν τον αντιαγροτικό χαρακτήρα της ΚΑΠ και την αποπροσανατολιστική επιχειρηματολογία της επανεθνικοποίησης...

Ξαφνικά και προτού καν συζητηθεί στα επίσημα όργανα της ΕΕ η πρόταση της συγχρηματοδότησης, έβαλαν λίγο νερό στο κρασί τους και αναγνώρισαν ότι το αυστρογερμανικό αίτημα "εμπεριέχει ένα δίκιο" και ότι είναι λογικό να επανεξεταστεί το καθεστώς των ίδιων πόρων και των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ, όχι όμως με την παλιά λογική, αλλά με ρεαλισμό.

***

Ο λόγος για την κυβερνητική ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία στο περιοδικό της και σε σχόλιο με τίτλο "ΕΠΑΝΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΠΩΣ;" ανακαλύπτει το δίκαιο της αυστρογερμανικής πρότασης, εφευρίσκει καινούριο αντίπαλο, τη Δανία, και αποδέχεται έμμεσα την επανεθνικοποίηση, όπως παραπλανητικά αποκαλεί τη συγχρηματοδότηση, αλλά διαφωνεί με τον τρόπο που θα γίνει η επανεθνικοποίηση.

Ετσι, με τη σύγχρονη λογική, που προτείνει να αντιμετωπιστεί η αυστρογερμανική πρόταση, δε θα είχε αντίρρηση να μειωθούν τα "οικονομικά μεγέθη" που συνεισφέρει στο κοινοτικό προϋπολογισμό η Γερμανία. Αλλά τις επιπτώσεις αυτής της μείωσης να τις πληρώσει η Δανία και όχι η Ελλάδα.

Σύμφωνα, όμως, με τη σύγχρονη λογική τους, αν η Γερμανία είναι αδικημένη, επειδή συνεισφέρει ποσοστό 28,7% στον κοινοτικό προϋπολογισμό και παίρνει 13,1%, η Δανία είναι ουδέτερη γιατί συνεισφέρει και παίρνει το 2% του κοινοτικού προϋπολογισμού και η Ελλάδα προκλητικά ωφελημένη γιατί συνεισφέρει το 1,4% και παίρνει το 7% του κοινοτικού προϋπολογισμού. Επομένως, σύμφωνα με τη λογική τους, αν πρέπει να αποκατασταθεί η αδικημένη Γερμανία, αυτό θα πρέπει να γίνει σε βάρος της ωφελημένης Ελλάδας.

***

Εκεί οδηγούν τα πράγματα, αν αποσπασματικά και επιλεκτικά υπολογιστούν τα οφέλη και οι ζημίες των διαφόρων χωρών της ΕΕ μόνο μέσα από το "δούναι και λαβείν" με τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Αν, όμως, στον υπολογισμό συμπεριληφθούν και τα στοιχεία των εμπορικών ισοζυγίων, που αυτά είναι ίσως οι βασικότερες οικονομικές δοσοληψίες, τότε τα πράγματα αντιστρέφονται γιατί η Γερμανία ωφελείται κάθε χρόνο με 7,4 δισ. ECU, ενώ η Ελλάδα ζημιώνεται με 7,2 δισ. ECU.

Με την πολιτική της και την τακτική της η κυβερνητική ΠΑΣΕΓΕΣ για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα των συνεταιρισμών και των μικρομεσαίων αγροτών. Γι' αυτό οι αγρότες οργανώνουν την πάλη τους, πέρα και έξω από την κυβερνητική ΠΑΣΕΓΕΣ, ενάντια στην ΚΑΠ και στην "Ατζέντα 2000", που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα.

Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ