Σάββατο 23 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"18 ΑΝΩ"
Τα παιδιά συνεχίζουν τη μάχη

Μαχητική συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας με αίτημα την ανανέωση των συμβάσεων των 14 θεραπευτών

Με την ίδια θέληση, που αποφάσισαν να μπουν στα προγράμματα απεξάρτησης και να γλιτώσουν απ' τον εφιάλτη των ναρκωτικών τα παιδιά της θεραπευτικής κοινότητας "18 Ανω" διαδήλωσαν χτες έξω απ' το υπουργείο Υγείας την απόφασή τους, να δώσουν συνέχεια στη διαδικασία της σωστής θεραπείας. Μαζί με τα παιδιά των προγραμμάτων ήταν οι γονείς και οι θεραπευτές τους, ενώ είχαν και ευρύτερη συμπαράσταση.

Την ίδια ώρα ο αρμόδιος υφυπουργός για τα ναρκωτικά Θ. Κοτσώνης,παρά το αίτημα που υποβάλλει εδώ και μέρες η κοινότητα, απαξίωσε να τους δεχτεί. Αλλά και στη συνάντηση που υπήρξε με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Ιω. Πανοπούλου διαπιστώθηκε η ίδια ακατανόητη ακαμψία και η απόφαση της κυβέρνησης να απολύσει τους 14 θεραπευτές και θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για άλλους.

Η θεραπευτική ομάδα του "18 Ανω" με ανακοίνωσή της - υπογράφεται απ' τουςΑχ. Κρυστάλλη καιΚ. Μάτσα - δηλώνει ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την απεξάρτηση με βάση τις αρχές της κοινότητας. Ετσι τη Δευτέρα ο συμβουλευτικός σταθμός θα παραμείνει κλειστός και οι θεραπευτές θα συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας."Δεδομένης της διακομματικής συναίνεσης, όπως έμπρακτα έχει εκδηλωθεί από το πλήθος των επερωτήσεων που υποβλήθηκαν από βουλευτές όλων των κομμάτων της Βουλής, αλλά και από τις επίσημες δηλώσεις δημοσίων προσώπων, φορέων και ολόκληρης της κοινωνίας η κυβέρνηση οφείλει και μπορεί να προωθήσει το νομοθετικό πλαίσιο (σχετική τροπολογία) για την οριστική λύση του προβλήματος", τονίζουν οι θεραπευτές στην ανακοίνωσή της.

Ευρεία συμπαράσταση

Πολλοί ήταν εκείνοι που βρέθηκαν στο πλευρό των παιδιών.

"Το μεγαλύτερο έγκλημα που μπορούν να κάνουν είναι να αφαιρέσουν από τα παιδιά μας τη δυνατότητα να σωθούν", χαρακτηριστικά η Σοφία Ανδρουλιδάκη,μία από τις πολλές μητέρες που χτες το πρωί ζητούσαν λίγη ευαισθησία από το επίσημο κράτος.

Εγκληματικές χαρακτήρισε τις απολύσεις των 14 εργαζομένων και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) Βασίλης Μάνος.Οσο για τις δεσμεύσεις ότι θα αντικατασταθούν με νέους εργαζόμενους ο Β. Μάνος επισήμανε πως σημασία δεν έχει αν θα καλυφτούν κενές θέσεις αλλά αν αυτοί που θα αναλάβουν αυτό το έργο θα έχουν την εμπειρία των μέχρι σήμερα εργαζομένων κάτι που εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να συμβεί. Επίσης αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ Χρήστος Λαζαρίδης επισήμανε ότι "στόχος της κυβέρνησης μέσα από αυτές τις ενέργειες είναι να κλείσει το 18 ΑΝΩ και να απομονωθούν όλες οι Θεραπευτικές Κοινότητες που λειτουργούν σήμερα. Αυτή η πολιτική βρίσκει αντίβαρο στη λειτουργία και στη φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ και 18 ΑΝΩ".

Με απόφαση της εκτελεστικής του επιτροπής το ΕΣΥΝ καταδικάζει την εντεινόμενηαδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στο θέμα της χρήσης και εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, τονίζει ότι τέτοιες ενέργειες αποκαλύπτουν το δύσμορφο πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την υγεία και την προστασία της ανθρώπινης αξίας και εκφράζει την απόφασή της για συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα της "18 ΑΝΩ".

"Τα προβλήματα της Υγείας και της Πρόνοιας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με προσλήψεις εκτάκτων. Εμείς ζητάμε την ανανέωση των συμβάσεων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μόνιμες θέσεις εργασίας, αν η πολιτεία θεωρεί ότι μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική, πράγμα που εμείς αμφισβητούμε, με βάση τις πιστώσεις που δόθηκαν για την υγεία και την Πρόνοια από τον προϋπολογισμό" δήλωσε ο Ν. Μπούρας,αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ