Σάββατο 23 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ
Το δάσος γίνεται άσφαλτος...

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η διάνοιξη της λεωφόρου ακόμη και μέσα στη δασική έκταση!

Το δάσος του Υμηττού δεν άντεξε στις πιέσεις και τα μεγάλα συμφέροντα. Ενας βασικός πνεύμονας για το λεκανοπέδιο της Αττικής θυσιάζεται για την περιφερειακή λεωφόρο Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) - μέσα σε τεταμένη διάσκεψη λόγω φραστικών αντεγκλήσεων - κατά πλειοψηφία (17 - 8) έκρινε ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα (άρθρα 24 και 117) η διάνοιξη της περιφερειακής λεωφόρου ακόμη και μέσα στη δασική έκταση του Υμηττού!

Οι προτάσεις του Δήμου Αγίας Παρασκευής και φορέων της περιοχής, για υπόγεια σήραγγα, απορρίφτηκαν και υπερίσχυσαν οι ..."οικονομικοί λόγοι". Τώρα πλέον, απομένει η ολοκλήρωση της καταστροφής μιας δασικής έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων.

Τα τετελεσμένα γεγονότα και οι εκβιασμοί πέρασαν, σε βάρος του περιβάλλοντος και το ΣτΕ έδωσε το "πράσινο φως" για την οικολογική καταστροφή. Μάλιστα, το σκεπτικό που υπερίσχυσε για την έκδοση της χτεσινής απόφασης αναφέρει ότι είναι συνταγματική η διάνοιξη, γιατί υπερισχύουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας ωφέλειας.

Ετσι, για λόγους "δημοσίου συμφέροντος", εκτός από τα 500 στρέμματα δάσους που θα καταστραφούν, θα έχουμε τις εξής συνέπειες:

  • Θα συντελεστεί η οικοπεδοποίηση του Υμηττού.
  • Θα υπάρξει περιβαλλοντική και κοινωνική υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων των γύρω περιοχών με τη μεγάλη αύξηση της ατμοσφαιρικής και ηχητικής ρύπανσης.
  • Θα οδηγήσει στην οικοπεδοποίηση του Υμηττού με την άρση της Β Ζώνης προστασίας.
  • Θα δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος με την είσοδο και έξοδο 50.000 αυτοκινήτων στη γύρω περιοχή.
Ακυρη η απαλλοτρίωση

Παράλληλα, το ΣτΕ χτες, με άλλη απόφαση, ακύρωσε την απόφαση απαλλοτρίωσης του ιδιωτικού δάσους του Αμερικανικού Κολεγίου. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με πλειοψηφία (14 - 11) θεωρεί παράνομη την απόφαση για την απαλλοτρίωση του τμήματος του ιδιωτικού δάσους, γιατί είναι ανεπαρκώς αιτιολογημένη.

Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, διευκρινίζεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίας ενέκριναν την τελική μελέτη του έργου, επιλέγοντας ανάμεσα σε πολλές λύσεις που προτάθηκαν, τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε μελέτης, χωρίς καν να αναφέρουν στην τελική μελέτη που εγκρίθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά το έργο.

Ουσιαστικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ δίνει την αιτιολογία που θα έπρεπε να υπάρχει, ότι δηλαδή δεν μπορεί το έργο να γίνει με άλλον τρόπο και αυτό να συμπεριληφθεί στην απόφαση απαλλοτρίωσης της δασικής έκτασης του Αμερικανικού Κολεγίου, προκειμένου να είναι νόμιμη.

Τέλος, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο χτες απέρριψε για τυπικούς λόγους άλλες δύο προσφυγές εκπροσώπων του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Η πρώτη απερρίφθη ως εκπρόθεσμη και η δεύτερη με το αιτιολογικό ότι δεν προσβλήθηκε εκτελεστή πράξη της διοίκησης.

Στο μεταξύ, μετά τη δημοσίευση της χτεσινή απόφασης, οι αρμόδιοι υπουργοί σχετικά με την απαλλοτρίωση της επίμαχης έκτασης του Αμερικανικού Κολεγίου θα πρέπει να προβούν σε μία από τις δύο ενέργειες: Θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέα απαλλοτρίωση στη συγκεκριμένη δασική έκταση του Κολεγίου ή να κάνουν νέα μελέτη, όπου να παρακάμπτεται το επίμαχο τμήμα.

Βέβαια, οι μπουλντόζες τώρα θα μπορούν να συνεχίζουν να καταστρέφουν το δάσος για την αποπεράτωση του υπόλοιπου έργου της περιφερειακής λεωφόρου.

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ