Σάββατο 6 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΗΝΑΣ"
Χρειάζεται αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία της Αθήνας, σε κάθε άνθρωπο που ευαισθητοποιείται, που έχει διάθεση να αγωνιστεί για τη διάσωση των ελεύθερων χώρων και του περιβάλλοντος απευθύνει με ανακοίνωσή της, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Αθήνας" (ΝΑΣ), με αφορμή το χτεσινό γιορτασμό της Μέρας Περιβάλλοντος.

"Στο Λεκανοπέδιο των 4 εκατομ. κατοίκων, του 40% της εθνικής βιομηχανικής παραγωγής και του 45% των παραγόμενων πανελλαδικά αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, η σπανιότητα των ελεύθερων χώρων αναδεικνύεται κυριολεκτικά σε πρόβλημα ζωής", τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΑΣ και επισημαίνει ότι την ίδια ώρα, που οι ορεινοί όγκοι απειλούνται από τις κυβερνητικές επιλογές, οι"νόμιμες" επεκτάσεις οικισμών συνεχίζουν να ροκανίζουν τις δασικές εκτάσεις που απέμειναν στην Αττική.

Παράλληλα, το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων, προβάλλει όλο και πιο αδιέξοδο και εφιαλτικό, ενώ οι ανεξέλεγκτες χωματερές της Αττικής εξακολουθούν να είναι μόνιμη απειλή για τα λιγοστά δάση, που η πυροπροστασία τους επαφίεται στις καιρικές συνθήκες, αναφέρει η ανακοίνωση. Αλλα προβλήματα είναι η αναβάθμιση του Σαρωνικού που παραμένει άπιαστο όνειρο, καθώς ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων του Λεκανοπεδίου στην Ψυττάλεια μετατίθεται πρακτικά στο απώτερο μέλλον.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΑΣ, σημαντικοί χώροι παραδίνονται βορά στις ορέξεις μεγαλοκαταπατητών και άλλοι δεσμεύονται, καταστρέφονται, ενώ τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος ζωτικών ελεύθερων χώρων. Επίσης, με τη νέα νομοθεσία για τη βιομηχανία, με τη μεθοδευμένη κατάργηση του ΠΔ 84/84, θα λυθούν τα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Η χαριστική βολή στους ελεύθερους χώρους - τονίζει η ανακοίνωση της ΝΑΣ - είναι η Ολυμπιάδα του 2004, που στο όνομα της μεγάλης ιδέας θυσιάζονται και περιοχές όπως ο Σχοινιάς, ο Ιππόδρομος, οι πρόποδες της Πάρνηθας, τα Τουρκοβούνια, το Γουδί, το Τατόι, οι οποίοι απειλούνται με καταστροφή, καθώς θα φιλοξενήσουν ολυμπιακές εγκαταστάσεις τεράστιας κλίμακας.

Η ΝΑΣ τονίζει ακόμα πως με εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του οργανωμένου μαζικού κινήματος δηλώνει ότι τίποτε δεν έχει ακόμα χαθεί. "Οι λιγοστοί ελεύθεροι χώροι της Αθήνας, μπορούν και πρέπει να σωθούν. Οποιοδήποτε τίμημα γι' αυτό είναι μικρό, αν συγκριθεί με το αγαθό μιας βιώσιμης πόλης, αγαθό που το χρωστάμε όχι μόνο στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενιές, μα πιο πολύ στις γενιές που πέρασαν, σ' αυτές που αγωνίστηκαν και μάτωσαν για αυτή την πόλη της Αντίστασης, της δημιουργίας και της ζωής", καταλήγει η ανακοίνωση.

  • Την ανάγκη για συντονισμένη και μαχητική πάλη των μαζικών φορέων και όλων των δυνάμεων για την προστασία του περιβάλλοντος, επισημαίνει με ανακοίνωσή της και η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Αρτας,με αφορμή τηνΠαγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

"Η Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος έχει δυστυχώς καταντήσει μια μέρα, κατά την οποία περισσεύουν οι υποκριτικές κορόνες από τους καταστροφείς της φύσης. Πράγματι, πίσω από τα " μεγάλα λόγια" και τα "κροκοδείλια δάκρυα", τις εορταστικές φιέστες και τις κάθε λογής εκδηλώσεις, κρύβεται η υποκρισία όλων εκείνων - πολυεθνικών και κυβερνήσεων - που δημιούργησαν την τραγική περιβαλλοντική και κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουν οι λαοί", επισημαίνει η ΝΑΣ Αρτας.

Ειδικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Αρτας η ΝΑΣ σημειώνει πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο να προστατευτεί αποτελεσματικά και αποφασιστικά ο Αμβρακικός Κόλπος και οι Λιμνοθάλασσες που τον περιβάλλουν, καθώς κινδυνεύουν να καταστραφούν από τη μόλυνση, τον ευτροφισμό και τις μειωμένες ποσότητες γλυκού νερού που εισρέουν σ' αυτές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψήφισμα της ΝΑΣ για το περιβάλλον(2007-06-06 00:00:00.0)
Αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις(2005-01-28 00:00:00.0)
Αύριο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας(2004-10-06 00:00:00.0)
Η καταστροφή δεν κρύβεται με χορούς και πανηγύρια...(2000-06-06 00:00:00.0)
Στο χέρι μας να στείλουμε μήνυμα αντίστασης(1998-10-02 00:00:00.0)
"Δεν περνάει η τρομοκρατία"(1998-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ