Σάββατο 6 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στη λήθη

Τον βλέπαμε να ορκίζεται ως 36ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τη δολοφονία του J. F. K., το 1963, και σιγοψιθυρίζαμε ή, ακόμα πιο ανοιχτά, λέγαμε, ε, χαρά που την έχει τώρα. Η δολοφονία σου, η προεδρία μου.

Λέγαμε και άλλα. Ακόμα και για τη λαίδη Μπερντ, τη γυναίκα του λέγαμε. Μερικοί το τραβούσαν πιο μακριά και την έλεγαν λαίδη Μακμπέθ.

Ηταν τα χρόνια του πολέμου στο Βιετνάμ, της ανάμειξης των ΗΠΑ στην Ασία, των δικτατοριών στις λατινοαμερικανικές χώρες και στην Ελλάδα.

Τώρα, με την ευκαιρία μιας βιογραφίας του, 754 σελίδων, με τίτλο "Ελαττωματικός Γίγαντας" από τον συγγραφέα ιστορικό Ρόμπερτ Ντάλεκ, ο Πρόεδρος Τζόνσον αποκαλύπτεται στις μικρές και τις μεγάλες του στιγμές, που δεν είναι απλά ιδιωτικές, αλλά συμπαρασύρουν μια ιστορική εποχή σε πολύ κρίσιμες καταστάσεις.

Ο Τζόνσον, ως Πρόεδρος, δεν μπορούσε, γράφει ο συγγραφέας, να ξεπεράσει το οδυνηρό γεγονός ότι ο κόσμος τον συνέκρινε με τον προκάτοχό του στην παντοδύναμη προεδρία, τον Κένεντι, που έχει ήδη αποκαλυφθεί για το χαρακτήρα του και την πολιτική του, και τον έβρισκαν λειψό.

Λειψό ή μη, το γεγονός είναι ότι σε μια εκπομπή της "Κάντιτ Κάμερα", με το ερώτημα "Ποιος είναι ο L. B. J.;", οι απαντήσεις ήταν εντελώς απρόσμενες.

"Δεν τον ξέρω", είπε κάποιος. "Εγώ είμαι από άλλη πολιτεία", απάντησε ένας άλλος και κάποιος, πιο πρακτικός, συμβούλεψε αυτόν που τον ρωτούσε, ν' ανοίξει τον τηλεφωνικό κατάλογο.

Αυτή είναι η τύχη του άλλοτε αντιπροέδρου του Προέδρου της Αμερικής J. F. K., που έγινε ο διάδοχος πρόεδρός του.

Και τι να δείχνει, άραγε, το ξεχασμένο του όνομα, έτσι που ήταν γνωστό με τ' αρχικά του; Οπως ήταν άλλοτε γνωστός ο J. F. K. ή ο Αϊζενχάουερ, ως Αϊκ;

Και αυτή δεν είναι η πρώτη βιογραφία που γράφτηκε για τον Πρόεδρο Τζόνσον, που είκοσι πέντε χρόνια μετά το θάνατό του εξακολουθεί να παραμένει ένας αντιφατικός άνθρωπος.

Για τον πόλεμο του Βιετνάμ, για παράδειγμα, έλεγε: "Δε νομίζω πως αξίζει αυτός ο πόλεμος, και δε νομίζω ότι μπορούμε ν' αποχωρήσουμε".

Κι όταν ρωτήθηκε γιατί δεν μπορούσε να φύγει από το Βιετνάμ, ο Τζόνσον απάντησε: "Δεν πρόκειται να γίνω ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που θα χάσει έναν πόλεμο".

Μήπως η Αμερική έχει αρχίσει να πέφτει σε λήθη ή τη ρίχνουν στη λήθη; Σε μια βαθμιαία λήθη ή σε μια άμεση και ολοσχερή; Και σε τι ωφελεί αυτό; Η μη γνώση της ιστορίας, πολύ δε περισσότερο της τόσο πρόσφατης, αφού ο Τζόνσον μόλις το 1963 έγινε Πρόεδρος, συμφέρει; Μήπως το "μόλις" ενώ έχουν περάσει 35 χρόνια είναι σχετικό με την ηλικία του καθενός, οπότε και τη δική μου; Η ο ιστορικός χρόνος δε μετριέται με την ηλικία του ανθρώπου;

Αλλά κυρίως το ερώτημα παραμένει: Γιατί ξεχάστηκε τόσο γρήγορα τ' όνομα ενός Αμερικανού Προέδρου;

Μήπως η μνήμη του δεν είναι οικονομικά ανταποδοτική;

Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ