Σάββατο 6 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ανακατανομή της μιζέριας, με το "εντέλλεσθε"

Η κυβερνητική τακτική του "εντέλλεσθε" ακολουθείται και στον τρόπο κατάρτισης του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ), όπου - όπως προβλέπει ο "Καποδίστριας" - συγκεντρώνονται και κατανέμονται τα κονδύλια των υπουργείων προς το θεσμό. Με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, αποσαφηνίζεται πως τα έργα που θα ενταχθούν, άρα και θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΠΤΑ, "πρέπει" να ενισχύουν το ρόλο που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στους νέους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) - όπως δημιουργήθηκαν με τον "Καποδίστρια" - τη λειτουργία τους, δηλαδή, ως επιχειρήσεις. Οι ανάγκες σε έργα που έχουν να κάνουν, για παράδειγμα, με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και δεν είναι ανταποδοτικά ή κερδοφόρα, προφανώς θα προσπεραστούν.

Αυτό φάνηκε από την ίδια τη διαδικασία καταγραφής των αναγκών των νέων ΟΤΑ σε έργα και υποδομές, η οποία ανατέθηκε σε τεχνοκράτες - στελέχη Νομαρχιών και Περιφερειών, χωρίς να ληφθεί υπόψη η άποψη των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων και των κατοίκων. Αλλωστε, όπως προσδιορίζεται στη σχετική εγκύκλιο, την τελική έγκριση για την ένταξη στο ΕΠΤΑ έργων, μελετών, ή ενεργειών, έχει η Επιτροπή παρακολούθησης και διοίκησης της εφαρμογής του προγράμματος, που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργείου.

Πάντως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αποτελεί επιπλέον χρηματοδότηση των ΟΤΑ, απλά ανακατανέμει τους ήδη υπάρχοντες πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η εμπειρία - η παρακράτηση από την κεντρική διοίκηση, από το 1990 μέχρι σήμερα, 1,5 περίπου τρισ. δραχμών, θεσμοθετημένων υπέρ του θεσμού πόρων - δείχνει το δρόμο... Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως από τα έργα, ύψους 30 δισεκατομμυρίων δραχμών που προτάθηκαν από την Τεχνική Επιτροπή του Νομού Λέσβου, τα περισσότερα βαίνουν προς περικοπή. Την ίδια στιγμή, τα κονδύλια της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ίδιου Νομού, περικόπηκαν κατά 102 εκατομμύρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ