Σάββατο 6 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΕΚ
Στην υπηρεσία της διά βίου κατάρτισης

"Να κάνουμε την Ελλάδα ένα μεγάλο εκπαιδευτικό κέντρο κατάρτισης" είπε ο υπουργός Παιδείας στην ημερίδα της Ενωσης Ιδιωτικών ΙΕΚ, που έγινε χτες

Τη "φιλοδοξία" του "να κάνουμε την Ελλάδα ένα μεγάλο εκπαιδευτικό κέντρο κατάρτισης, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης" εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης, μιλώντας χτες σε ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών ΙΕΚ. Στη διάρκεια της ημερίδας, οι ομιλητές "ύμνησαν" τη "διά βίου εκπαίδευση", ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σύνδεση των ΙΕΚ με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (υποκατάστασης του Λυκείου με τα "μεταγυμνασιακά ΙΕΚ" ή ΙΜΕΚ), αλλά και με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από ένα σύστημα πιστωτικών μονάδων.

Στη διαφορετική τοποθέτησή της, η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ρ. Νικολαϊδου μετέφερε τη θέση για ισότιμη παροχή σε όλους μόρφωσης - ειδίκευσης - δουλιάς, διευκρινίζοντας ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση δεν μπορεί να καθορίζονται από την οικονομική και γενικότερα ταξική θέση του καθένα και πρέπει να παρέχονται δωρεάν από την πολιτεία μέσα στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Ειδικότερα είπε ότι η επαγγελματική κατάρτιση πρέπει να οικοδομείται στην ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης μέσα από ένα 12χρονο σχολείο πολυτεχνικού χαρακτήρα.

Επίσης είπε ότι η επαγγελματική κατάρτιση ακολουθεί και συμπληρώνει το έργο της γενικής παιδείας, γι' αυτό και πρέπει να είναι ενταγμένη στο σχολικό σύστημα μέσα από δημόσιες ειδικές επαγγελματικές σχολές για όσους δεν μπορούν ή δε θέλουν να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα που απαιτεί υψηλή επιστημονική ειδίκευση. Το τρίτο σημείο που επισήμανε ήταν ότι η επαγγελματική κατάρτιση δεν μπορεί να υπηρετεί το μοντέλο του απασχολήσιμου όπως επιχειρείται σήμερα. Στην εποχή μας υπάρχουν τα επιστημονικά δεδομένα, το θέμα είναι να δημιουργηθούν και τα κοινωνικά, για να περνά ο εργαζόμενος από τον έναν κλάδο στον άλλο χωρίς να χάνει τη δουλιά του, είπε.

Χαιρετίζοντας στην εκδήλωση ο υπουργός Παιδείας είπε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κοινωνίας για τον 21ο αιώνα τα ΙΕΚ θα παίξουν το ρόλο του "συνδετικού κρίκου ανάμεσα στην εκπαίδευση και την παραγωγή". Ο υπουργός Παιδείας είπε επίσης ότι σε συμφωνία που έχει γίνει με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και με άλλα συναρμόδια υπουργεία "είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε διευκόλυνση παροχής βίζας σε μαθητές που θέλουν να παρακολουθήσουν μαθήματα κατάρτισης στην Ελλάδα" (!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ