Σάββατο 6 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αντιδρούν οι αρμόδιοι φορείς

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην υπαγωγή του υπό σύσταση Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στο υπουργείο Ανάπτυξης, εξέφρασαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ). Την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει επίσης και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των κλάδων των συναρμοδίων υπηρεσιών που εμπλέκονται στον έλεγχο τροφίμων. Συγκεκριμένα:

  • Στη χτεσινή συνέντευξη, οι ομιλητές επισήμαναν ότι η ποιότητα και ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικό θέμα για να το χειρίζεται, όπως το χειρίζεται η κυβέρνηση και πως η δημιουργία του ΕΦΕΤ, με τον τρόπο που γίνεται, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη υπάρχουν. Χαρακτήρισαν απαραίτητη την ύπαρξη ενός οργάνου σαν τον ΕΦΕΤ, και τόνισαν ότι την εποπτεία του δεν πρέπει να έχει το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά το υπουργείο Γεωργίας. Οπως είπαν, τα περισσότερα τρόφιμα, φυτικής ή ζωικής προέλευσης, νωπά ή μεταποιημένα, είναι γεωργικά προϊόντα, των οποίων την ευθύνη έχει το υπουργείο Γεωργίας. Επίσης αναφέρθηκε σχετικά ότι ο μεγαλύτερος αριθμός επιστημόνων που ασχολούνται με τον έλεγχο ποιότητας των τροφίμων ανήκουν στο υπουργείο Γεωργίας και, κατά συνέπεια, οποιεσδήποτε δυσκολίες ανακύψουν με την ίδρυση του ΕΦΕΤ θα ελαχιστοποιηθούν, αν υπαχθεί στο υπουργείο αυτό. Ακόμα, ειπώθηκε ότι στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες ο έλεγχος των τροφίμων είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Γεωργίας, το οποίο συχνά ονομάζεται υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων.

Ο εκπρόσωπος της ΠΟΣΓ, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, για υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο υπουργείο Ανάπτυξης, είπε πως όλα αυτά, που συμβαίνουν με τον ΕΦΕΤ, την κατάργηση των Οργανισμών Βάμβακος, Καπνού, Ελαιολάδου και πάρα πολλά άλλα, αποτελούν σαφή μηνύματα των επιλογών που έχουν γίνει.

  • Στη σχετική συνεδρίασή τους οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων Γενικού Χημείου του Κράτους, της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, του Πανελλήνιου Συλλόγου Υγειονολόγων Γιατρών και της Πανελλήνιας Ενωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας συνυπέγραψαν επιστολή, την οποία έστειλαν στον πρωθυπουργό. Επισημαίνουν ότι ο ΕΦΕΤ όπως σχεδιάστηκε δε θα έχει την αρμοδιότητα από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωση και θα λειτουργεί παράλληλα με τις υπάρχουσες υπηρεσίες. Ετσι, κινδυνεύει να αυξήσει απλώς την πολυπλοκότητα της όλης δομής, χωρίς να επιφέρει κανένα από τα προσδοκώμενα οφέλη, δεδομένου ότι ένας νέος οργανισμός που θα αντικαταστήσει τις υπηρεσίες που ήδη λειτουργούν αποτελεί μια σαρωτική καινοτομία, η οποία καταστρέφει το ισχύον σύστημα χωρίς το ίδιο να έχει εγγυημένο μέλλον.

Ζητούν για κάθε κυβερνητική πρόταση που θα ακολουθήσει να γίνεται διάλογος με τεχνοκράτες των συναρμοδίων φορέων, αλλά και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στους συναρμόδιους φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ