Τρίτη 6 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η καταστροφή δεν κρύβεται με χορούς και πανηγύρια...

Με τυμπανοκρουσίες και ευχολόγια για την αναστροφή του κλίματος περιβαλλοντικής καταστροφής του πλανήτη, κύλησε η χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος. Οι εκφραστές της διεθνούς οικονομικής ολιγαρχίας - όπως εύστοχα τόνιζε προχτεσινή ανακοίνωση του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος του ΚΚΕ - αυτοί που αποκλειστικά ευθύνονται για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της γης, αυτοί που την αντιμετωπίζουν μόνο ως πηγή άντλησης, καταλήστευσης καλύτερα, των φυσικών πόρων και για την απόρριψη των κάθε είδους αποβλήτων τους (υγρών, στερεών, αερίων), εμφανίστηκαν και πάλι ως τιμητές.

Το ίδιο έγινε και στη χώρα μας, όπου η κυβέρνηση, και το αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ, προσπάθησε και πάλι να καλύψει την καταστροφική πολιτική του σε βάρος του περιβάλλοντος με διάφορες εκδηλώσεις, εκθέσεις, πανηγύρια και συναυλίες. Η πιο σημαντική από αυτές ήταν η διοργάνωση στο Γκάζι έκθεσης με θέμα «Οικολογική Δόμηση», την οποία χτες το απόγευμα επισκέφτηκε και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ενώ ακολούθησε συναυλία του Δ. Σαββόπουλου.

  • «Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά την πληθώρα νόμων και θεσμικών ρυθμίσεων, το περιβάλλον εξακολουθεί να δεινοπαθεί», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΑ, το οποίο αναφέρει ότι τα Βαλκάνια νοσούν λόγω των επιπτώσεων του πρόσφατου πολέμου και επισημαίνει: «Χρονίζοντα προβλήματα του Λεκανοπεδίου όπως το κυκλοφοριακό, το νέφος, η έλλειψη ελεύθερων χώρων, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, το λιγοστό πράσινο που έχει απομείνει, πλήττουν την ποιότητα ζωής και απαξιώνουν τον αστικό χώρο με περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες».
  • Ασκηση με θέμα την καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης στον Κόλπο της Ελευσίνας πραγματοποίησε το Λιμενικό.

Δεκάδες ακόμη εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετά μέρη της χώρας, οι οποίες συνδυάστηκαν με καθαρισμό των ακτών κ.λπ.

Οπως όμως τονίζει το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος του ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του: «Το μεγάλο ζήτημα της Προστασίας του Περιβάλλοντος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα μεγάλα προβλήματα του λαού. Απαιτείται μια άλλη πολιτική, έτοιμη να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα πολλαπλά επιμέρους συμφέροντα που διαπλέκονται με αυτά. Μια πολιτική πραγματικά βιώσιμης ανάπτυξης, τους καρπούς της οποίας όμως δε θα απολαμβάνουν οι λίγοι, αλλά όλος ο λαός. Μια πολιτική, επομένως, διαμετρικά αντίθετη από τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική της μεγιστοποίησης του ατομικού κέρδους και της "ελεύθερης" αγοράς που ευθύνεται για τη σημερινή κατάντια του πλανήτη μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ