Τρίτη 6 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μηνύματα από το Βερολίνο

ΗΔιάσκεψη των ηγετών της «κεντροαριστεράς» στο Βερολίνο το περασμένο Σάββατο υποδηλώνει δυο σημαντικά ζητήματα. Το ένα αφορά στην πιο φανερή εκδήλωση ενός σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το άλλο αφορά στις αντιδράσεις που σημειώνονται και εντείνονται σ' όλο τον κόσμο κατά της «παγκοσμιοποίησης» και των συνεπειών της.

Στο Βερολίνο, λοιπόν, οι «δεκαπέντε» επιχείρησαν να βρουν ένα κοινό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα αντιμετωπίσουν και τα δυο ζητήματα που απειλούν τη σταθερότητα του συστήματος. Η παρουσία των ηγετών της Ν. Ζηλανδίας, της Ν. Αφρικής, της Χιλής, της Αργεντινής, της Βραζιλίας υπογράμμιζε την πρόθεση των οργανωτών της Διάσκεψης να αναζητήσουν ένα ενιαίο σύστημα κανόνων για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προβλημάτων που οξύνονται από την «παγκοσμιοποίηση» και αποτελούν πεδίο σύγκρουσης και ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Οι αντιθέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Ο εμπορικός πόλεμος που ξέσπασε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, με αντικείμενο τους δασμούς και τις επιδοτήσεις, πήρε πολιτικές διαστάσεις, αφού από την έκβασή του θα κριθεί το μοίρασμα των παγκόσμιων αγορών και φυσικά θα κριθεί το θέμα της ηγεμονίας. Με την κοινή δήλωσή τους στο Βερολίνο ο Αμερικανός πρόεδρος και οι «κεντροαριστεροί» της Ευρώπης αναγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση επ' αυτών των θεμάτων, αφού αντιλαμβάνονται ότι ο ανταγωνισμός πέραν κάποιων ορίων προκαλεί έντονους τριγμούς στο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος, πρωταγωνιστής της Διάσκεψης, δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει στους «κεντροαριστερούς» Ευρωπαίους «συντρόφους» του την αμερικανική υπεροχή, προβάλλοντας το σχέδιο για το αντιπυραυλικό σύστημα (νέος Πόλεμος των Αστρων) που αφήνει ακάλυπτη την Ευρώπη και προκαλεί την ανησυχία και τις αντιδράσεις του Γκ. Σρέντερ και του Λ. Ζοσπέν.

Ομως στο Βερολίνο ήταν εμφανέστατος ο προβληματισμός των «κεντροαριστερών» και για τις αυξανόμενες λαϊκές αντιδράσεις κατά της «παγκοσμιοποίησης». Οι διαδηλώσεις στο Σιατλ και την Ουάσιγκτον, οι κινητοποιήσεις σε πολλές ανεπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες χώρες προσθέτουν ένα νέο και πολύ σημαντικό παράγοντα στην «εξίσωση», την οποία καλείται να επιλύσει η «παγκοσμιοποιημένη κεντροαριστερά», τον παράγοντα: Λαοί.

Η χωρίς κανόνες λειτουργία της «παγκοσμιοποίησης», της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων, οδηγεί στην εξάπλωση της φτώχειας και της ανεργίας, στην προκλητικά άνιση κατανομή του πλούτου, στη δημιουργία αγεφύρωτου χάσματος μεταξύ των λίγων χωρών που επωφελούνται από την «παγκοσμιοποίηση» και της πλειοψηφίας των χωρών που οδηγούνται στην απόλυτη εξαθλίωση. Η κοινή δήλωση των «δεκαπέντε» στο Βερολίνο αποτυπώνει τους προβληματισμούς για τη θέσπιση κάποιων κανόνων και την ανάγκη μιας εποπτείας των αγορών για να αποφευχθούν οι αναμενόμενες εκρήξεις.

ΗΔιάσκεψη του Βερολίνου, όμως, δείχνει και το μέγεθος της υποκρισίας των «κεντροαριστερών» ηγετών, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τα βάσανα των λαών όλου του κόσμου. Αυτοί διαχειρίστηκαν την κυβερνητική εξουσία το προηγούμενο κρίσιμο διάστημα, με δικές τους αποφάσεις οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, το μεγάλο κεφάλαιο είδαν τα κέρδη τους να απογειώνονται, και μαζί μ' αυτά να καταδικάζονται σε ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση δισεκατομμύρια άνθρωποι. Αυτοί ήταν και είναι στο τιμόνι του ΝΑΤΟ στη δολοφονική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας. Πάει πολύ να εμφανίζονται τώρα και ως «σταυροφόροι» για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ