Τρίτη 6 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επικίνδυνοι πειραματισμοί στα ψυχιατρεία

Γιατροί και εργαζόμενοι αντιδρούν στη βίαιη ένταξη του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στο σύστημα εφημεριών, χωρίς να έχει γίνει τίποτε μετά τους σεισμούς

Σαν «αποθήκη ασθενών» και όχι σαν θεραπευτήριο θέλουν το Δαφνί
Σαν «αποθήκη ασθενών» και όχι σαν θεραπευτήριο θέλουν το Δαφνί
«Θέλουν να ξαναμπεί το Δαφνί στην εφημερία, όχι ως θεραπευτήριο, αλλά ως αποθήκη ασθενών».

Ο Θ. Μεγαλοοικονόμου, διευθυντής τμήματος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), αποτυπώνει την κατάληξη του «νέου προγράμματος εφημεριών και μέτρων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στα ψυχιατρικά νοσοκομεία Αττικής», καθώς μετά το σεισμό της 7.9.1999 το ΨΝΑ βγήκε εκτός εφημεριών. Ετσι, το κύριο βάρος του Λεκανοπεδίου το επωμίστηκε το Δρομοκαΐτειο, το οποίο, μη αντέχοντας το βάρος, ανέστειλε τις εφημερίες.

Στις 24.5.2000 ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος αναγνώριζε το δίκιο όλων στο Δρομοκαΐτειο. Την ίδια μέρα, η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη έκανε έκκληση για διοχέτευση των επειγόντων περιστατικών στα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων και μιλούσε για ένταξη του ΨΝΑ στις εφημερίες το ερχόμενο φθινόπωρο - αν όχι νωρίτερα.

Μετά, λοιπόν, από εννιά μήνες αδράνειας και μερικές επισκέψεις της αρμόδιας υφυπουργού στα δυο ψυχιατρεία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έφερε πολύ νωρίτερα την εφημερία για το ΨΝΑ.

Ετσι λοιπόν, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο, αποφάσισε το «νέο πρόγραμμα εφημεριών» να περιλαμβάνει μια μέρα εφημερίας στο «Δαφνί», μια μέρα στο Δρομοκαΐτειο και τις άλλες στα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αποφασίστηκε η ένταξη στο σύστημα εφημεριών του Ψυχιατρικού Τμήματος του Αγία Ολγα και του Ασκληπιείου Βούλας, καθώς και η αναζήτηση χώρων στο Λεκανοπέδιο Αττικής για τη μεταστέγαση ασθενών από τα ψυχιατρεία.

Μάλιστα, την απόφαση αυτή η κυβέρνηση προσπάθησε να την παρουσιάσει ως προϊόν «συναινετικών διαδικασιών» και «υπερκομματικού χαρακτήρα», επικαλούμενη σύσκεψη που έγινε υπό την Χρ. Σπυράκη την περασμένη Πέμπτη (1.6.2000) στο υπουργείο Υγείας και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων, των γιατρών και των διοικήσεων των ψυχιατρείων, καθώς και οι βουλευτές Ν. Κακλαμάνης (ΝΔ) και Θ. Λεβέντης (ΣΥΝ). (Στη σύσκεψη είχε κληθεί και ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, αλλά δεν παραβρέθηκε λόγω κωλύματος).

Καθολική αντίθεση στο ΨΝΑ

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσδοκούσε στην αθόρυβη προώθηση του συναινετικού «ετσιθελισμού» της, αλλά χτες, όταν εκδηλώθηκαν οι έντονες αντιδράσεις απ' τους εργαζόμενους και τους γιατρούς του ΨΝΑ, δημοσιοποίησε το σχέδιό της με δελτίο Τύπου.

Το ΨΝΑ νοσηλεύει στα εναπομείναντα κτίρια 300 υπεράριθμους ασθενείς. Η εφημερία, σύμφωνα με το υπουργείο, θα γίνεται στο τμήμα «Διαδρομή» του ΨΝΑ, οι ασθενείς του οποίου θα μεταφερθούν εσπευσμένα, σε ξενοδοχείο της πλατείας Βάθης.

Για να μπουν στην εφημερία τα ψυχιατρικά τμήματα του Αγία Ολγα και του Ασκληπιείου, το υπουργείο ζήτησε αρχικά την απόσπαση 30 νοσηλευτών απ' το ΨΝΑ (!) τη στιγμή που στο ΨΝΑ είναι κενές οι μισές οργανικές θέσεις. Χτες το πρωί, το υπουργείο Υγείας, με έγγραφό του, ζητά την απόσπαση έξι νοσηλευτών από το ΨΝΑ στο Αγία Ολγα «σε εθελοντική βάση».

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας ξεσήκωσε την αντίδραση του Συλλόγου των Εργαζομένων του ΨΝΑ, οι οποίοι, σε χτεσινή γενική τους συνέλευση, αποφάσισαν ομόφωνα να μη δεχτούν την εφημερία της μιας μέρας τη βδομάδα, αν δεν εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις νοσηλείας των ασθενών, καθώς και την απόσπαση προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία για τη λειτουργία των εκεί ψυχιατρικών τμημάτων.

Την επικινδυνότητα του εγχειρήματος του υπουργείου Υγείας επισημαίνει και η Ιατρική Υπηρεσία του νοσοκομείου, με χτεσινή ομόφωνη απόφασή της.

Η Ιατρική Υπηρεσία υπογραμμίζει ότι η εφημερία είναι επικίνδυνη σε αυτές τις συνθήκες, ενώ δηλώνει αντίθετη με τις αποσπάσεις, με δεδομένες τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κινητοποιήσεις σε ΨΝΑ - «Δρομοκαΐτειο»(2013-11-26 00:00:00.0)
Επικίνδυνες παρενέργειες των εφημεριών(2005-04-07 00:00:00.0)
Επικίνδυνοι κυβερνητικοί ακροβατισμοί με τις εφημερίες(2003-10-28 00:00:00.0)
Τα ψυχιατρεία σε τέλμα(2001-02-11 00:00:00.0)
Επικίνδυνοι «μετασεισμοί» στα ψυχιατρικά τμήματα(2000-06-27 00:00:00.0)
Εισαγγελική έρευνα για την αναστολή εφημερίας(2000-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ