Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Χρόνιο πλέον το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας

Ανακοίνωση της ΚΟΒ Πόλης Κατερίνης

Εντονο και χρόνιο πρόβλημα δυσοσμίας κατά τις βραδινές ώρες αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κατερίνης που διαμένουν στις δυτικές συνοικίες της πόλης, όπως και στα κοντινά χωριά, με την αιτία του προβλήματος να παραμένει άγνωστη.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Πόλης Κατερίνης, έχουν πληθύνει οι υποκριτικές δηλώσεις δήθεν ανησυχίας, από πολιτικές δυνάμεις και εκπροσώπους τους σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο για την καταστροφή του περιβάλλοντος, τη ρύπανση του νερού και του αέρα, τη δυσοσμία στην Κατερίνη και τα γύρω χωριά.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις πολιτικών δυνάμεων και εκπροσώπων τους σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο για την καταστροφή του περιβάλλοντος, τη ρύπανση του νερού και του αέρα, τη δυσοσμία στην Κατερίνη και τα γύρω χωριά, η ΚΟΒ Πόλης Κατερίνης του ΚΚΕ τις χαρακτηρίζει «υποκριτικές», τονίζοντας πως αυτές «ενοχοποιούν γενικά και αόριστα την επίδραση του ανθρώπου στη φύση και τη βιομηχανική ανάπτυξη, προσπαθούν να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο, το καπιταλιστικό σύστημα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ο δρόμος ανάπτυξης με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων υπονομεύει την ισόρροπη σχέση που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην ανθρώπινη, βιομηχανική δραστηριότητα από τη μια και στη φύση από την άλλη, προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

Παράλληλα, η ανακοίνωση τονίζει πως ο πρόσφατος νόμος για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», τον οποίο έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ με την ουσιαστική ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει ότι κέρδη και ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος δεν συμβαδίζουν.

«Τόσο η ΝΔ σήμερα όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα», συνεχίζει η ανακοίνωση, «αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα υλοποιούν την ίδια πολιτική που αντιμετωπίζει στην ουσία τις διατάξεις για περιβαλλοντικό έλεγχο των επενδύσεων του κεφαλαίου ως "αναχρονισμούς" που βλάπτουν την ανάπτυξη» και προσθέτει πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμπλέουν, στηρίζοντας μαζί την ευρωενωσιακή αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», δηλαδή την ασυδοσία του κεφαλαίου να ρυπαίνει, προωθούν την καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων στη βιομηχανία και παράλληλα μεταφέρουν με νέα «περιβαλλοντικά» χαράτσια στις πλάτες των εργαζομένων ολοένα και μεγαλύτερα βάρη.

Η ΚΟΒ Πόλης Κατερίνης του ΚΚΕ απαιτεί την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα αρμόδια τμήματα της Αντιπεριφέρειας Πιερίας, ώστε να διεξάγονται συνεχώς και συχνότερα όλοι οι απαραίτητοι περιβαλλοντικοί έλεγχοι και να εντοπιστούν τα αίτια του προβλήματος της δυσοσμίας.

Παράλληλα, απαιτεί να διασφαλιστεί από τα αρμόδια τμήματα της Περιφέρειας και της Αντιπεριφέρειας Πιερίας ότι θα τηρούνται οι προδιαγραφές λειτουργίας των βιολογικών και άλλων εγκαταστάσεων και να πραγματοποιηθεί άμεσα ο καθαρισμός της αντιπλημμυρικής περιφερειακής τάφρου της Κατερίνης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ