Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Εγκριση στις μαζικές απολύσεις έδωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας

Στο πλευρό των εργαζομένων η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, που απαιτεί να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση

Την έγκρισή του για ομαδικές απολύσεις, μετά από αίτημα της εργοδοσίας των Λιπασμάτων Καβάλας (συμφερόντων Λαυρεντιάδη), έδωσε την Τρίτη σε συνεδρίασή του το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ).

Με την απόφαση αυτή 133 εργαζόμενοι με πλήρεις συμβάσεις, ειδίκευση και εργασιακή εμπειρία δρομολογείται να πεταχτούν στον δρόμο, προκειμένου η επιχείρηση να λειτουργεί αποκλειστικά μέσω εργολαβιών.

Οι εργαζόμενοι όλα τα προηγούμενα χρόνια έδωσαν πολύμορφους αγώνες, με όπλο τους την αλληλεγγύη που εκφράστηκε από δεκάδες ταξικά σωματεία με κάθε τρόπο, με αιτήματα να γυρίσουν στη δουλειά τους, να πληρώνονται, να μην υπάρξουν βλαπτικές αλλαγές στις συμβάσεις τους.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ τονίζει μεταξύ άλλων ότι το Κόμμα θα παραμείνει αταλάντευτα στο πλευρό των εργαζομένων και των δίκαιων αιτημάτων τους, απαιτώντας παράλληλα να παρθεί πίσω η απόφαση του ΑΣΕ και να επιστρέψουν άμεσα οι εργαζόμενοι στη δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα τόσο για την κυβέρνηση, τα «αφηγήματα» της «υγιούς επιχειρηματικότητας» που ουσιαστικά λειτουργεί με κρατικές επιδοτήσεις και συνεχή πίεση στην τιμή της εργατικής δύναμης, για την ΕΕ που με δική της Οδηγία απελευθερώθηκαν οι ομαδικές απολύσεις, ώστε να εξυπηρετείται η «ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου», αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνει πως είναι ευθύνη της κυβέρνησης που οι εργαζόμενοι πετιούνται στον δρόμο, καθώς «τα χτυπήματα στην πλάτη, του υπουργού Εργασίας και του πρωθυπουργού, αποδείχθηκαν "στάχτη στα μάτια". Οι εκπρόσωποι του υπουργείου την κρίσιμη ώρα στάθηκαν στο πλευρό των εργοδοτικών απαιτήσεων». Προσθέτει δε ότι η προσπάθεια να αποδοθεί η κύρια ευθύνη σε παράγοντες των υπουργείων αποτελεί «σχεδιασμένο αποπροσανατολισμό», καθώς η συνολική πολιτική της κυβέρνησης «υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία και τον μόνο δρόμο που αυτή μπορεί να επιτευχθεί: Την ενίσχυση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όπως αναφέρει η ανακοίνωση «με την τοπική βουλευτή του εξανίσταται σήμερα, γιατί η κυβέρνηση συντάσσεται με τον "καταδικασμένο Λαυρεντιάδη", κατηγορεί την γγ του υπουργείου Εργασίας για "αντιθεσμική συμπεριφορά" και ζητάει την απομάκρυνσή της, τάζει δικαίωση στα δικαστήρια και εξυμνεί την "υγιή επιχειρηματικότητα" (!)», η ΤΕ Καβάλας σχολιάζει: «Πόσο "σανό" ακόμα θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να ταΐσει τους εργαζόμενους; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που υιοθέτησε την ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ομαδικές απολύσεις επί κυβέρνησής του, που "αναβάθμισε" το ΑΣΕ, απαραίτητο "εργαλείο" για να προχωράνε οι απολύσεις, απαλλάσσοντας και τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας από τη σχετική "πίεση" της απόφασής του».

Η ΤΕ Καβάλας καλεί τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα να βάλουν απέναντί τους την «καρδιά» της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, ό,τι «πρόσημο» και όποιον διαχειριστή κι αν έχει, και τονίζει: «Δεν θα κερδίσουν στηριζόμενοι σε συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν αποδείξει ότι παίζουν τον ρόλο του κυβερνητικού εταίρου, που έχουν συνταχθεί με τα συμφέροντα των εργοδοτών, όπως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».

«Η Λιπασματοβιομηχανία Καβάλας είναι η μόνη που έχει απομείνει στην Ελλάδα. Το έργο της θα ήταν αναγκαίο για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Για να το επιτελέσει, βασικός παράγοντας είναι η εργασία του έμπειρου, ειδικευμένου επιστημονικού - τεχνικού - εργατικού δυναμικού της, με μόνιμες, σταθερές θέσεις εργασίας, που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα να ζήσουν οι εργαζόμενοι με βάση τις δυνατότητες που δίνει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στην εποχή μας», σημειώνει η Οργάνωση του Κόμματος και εξηγεί:

«Αυτή η προοπτική θα παραμένει "όνειρο θερινής νυκτός" όσο υφίστανται οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, όσο τα συμφέροντα του Λαυρεντιάδη - και του κάθε Λαυρεντιάδη, "υγιούς" ή μη - θα γίνονται νόμοι του κράτους, γιατί τέτοιο είναι αυτό το κράτος από τη φύση του: Κράτος "Λαυρεντιάδηδων".

Σε τέτοια κατεύθυνση της πάλης καλούμε τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα, όπως και όλους τους εργαζόμενους. Σε τέτοια κατεύθυνση το κεφάλι θα μένει πάντα ψηλά, ακόμα κι όταν τα "κουκιά" στη Βουλή ή στα "Ανώτατα Συμβούλια" θα παραμένουν αρνητικά για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Σε τέτοια κατεύθυνση μπορούν να κατακτιούνται νίκες στους σημερινούς αγώνες, αλλά και να ανοίγει η προοπτική για συνολικότερες ανατροπές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ