Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο ... φίλος μας ο Μενέντεζ

Στα αποπροσανατολιστικά ρεπορτάζ που «βουίζουν» όλη μέρα για το πόσο «ηχηρή απάντηση» έλαβαν δήθεν οι «προκλήσεις Ερντογάν» από ΕΕ - ΗΠΑ, ξεχωρίζουν οι αναφορές στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Το αν ο Μενέντεζ και οι ΗΠΑ είναι όντως φίλοι της Ελλάδας, της Κύπρου και των λαών τους, ανέλαβε να το εξηγήσει ο ίδιος με συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρώτο Θέμα», ξεκαθαρίζοντας ότι ζητούμενό του είναι οι όροι συνεργασίας με την Τουρκία και το αν η εκάστοτε τουρκική ηγεσία λαμβάνει ή όχι υπόψιν της τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. «Μου δημιουργεί ολοένα αυξανόμενη δυσφορία ο αποσταθεροποιητικός ρόλος που παίζει η Τουρκία στην περιοχή», είπε ο Μενέντεζ και αφού παρέθεσε μια σειρά τομείς όπου οι - κατά τον ίδιο - «απαράδεκτες συμπεριφορές» της Αγκυρας ανησυχούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ότι ίσως διευκολύνουν σχεδιασμούς της Ρωσίας (Νότιος Καύκασος, Συρία, αγορά ρωσικών «S-400» κ.λπ.), ο «φίλος μας» Μενέντεζ ξεκαθάρισε: «Εννοείται πως θέλουμε μια Τουρκία σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που να μοιράζεται τις κοινές αξίες μας»! Αλλά - συνέχισε - «η συμπεριφορά της επί της διακυβέρνησης Ερντογάν καθιστά τη συνεργασία μαζί της ολοένα και δυσκολότερη», γι' αυτό και «οι ΗΠΑ επιβάλλεται να συνεχίσουν να εγκαλούν την Τουρκία στην τάξη...». Το πώς «εγκαλείται στην τάξη» η Τουρκία, βέβαια, φαίνεται κι αυτό από την όξυνση του παζαριού σε άλλα κρίσιμα για τον συσχετισμό δυνάμεων μέτωπα του πλανήτη, όπως το Αφγανιστάν, όπου ΝΑΤΟ - ΗΠΑ «αποχωρούν» παραδίδοντας έτοιμη μια νέα «επιχείρηση για την ασφάλεια» στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την πολύπλευρη προσπάθεια Ρωσίας και Κίνας να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους συνολικά στην Κεντρική Ασία και σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό...

Χαλάκι...

Για το ξέπλυμα που κάνουν στελέχη του νέου οπορτουνιστικού φορέα, του επονομαζόμενου «αριστερή πρωτοβουλία δράσης και διαλόγου», στην προεδρία Μπάιντεν γράψαμε. Ομως, όπως φαίνεται, εκτός από την αδυναμία που έχουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ τα πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συγκροτούν τον φορέα αυτόν, έχουν και άλλες πιο «πεζές» προτιμήσεις στο κίνημα. Ετσι δεν διστάζουν να ταυτιστούν ακόμα και με τον εργατοπατερισμό και τις μεθόδους του. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η στάση συνδικαλίστριας στο Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», η οποία εμφανίστηκε μάλιστα ως «συντονίστρια» της πρόσφατης συγκέντρωσης του εν λόγω φορέα. Οπως μας μεταφέρθηκε από εργαζόμενους του χώρου, η εν λόγω συνδικαλίστρια συμπαρατάσσεται με την πλειοψηφία της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ του Σωματείου, βάζοντας εμπόδια στη λειτουργία του, με τη δική της ψήφο. Εδώ κι έναν χρόνο οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στο Σωματείο μπλοκάρουν τις αρχαιρεσίες, έχουν διαλύσει Γενικές Συνελεύσεις, γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια εκατοντάδες εργαζόμενους του νοσοκομείου, που και με τις υπογραφές τους ζητούσαν να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση για τη διαδικασία διεξαγωγής εκλογών. Ετσι, αν και η θητεία του ΔΣ έχει λήξει από πέρυσι τον Ιούνη, εδώ και 13 μήνες οι συγκεκριμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση, επικαλούμενες την «κούραση του κόσμου». Αρνήθηκαν με το «έτσι θέλω» πέρσι να γίνουν εκλογές όταν έληξε το lockdown, τις παρέπεμψαν το φθινόπωρο, οπότε τις αρνήθηκαν ξανά, ενώ σήμερα κάνουν πάλι το ίδιο, προφανώς ελπίζοντας σε νέα περιοριστικά μέτρα τους επόμενους μήνες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η συνδικαλίστρια της «πρωτοβουλίας δράσης και διαλόγου» δεν στήριξε ούτε την πρόσφατη κινητοποίηση σωματείων στο υπουργείο Υγείας, με αίτημα την άμεση λήψη μέτρων προστασίας και θωράκισης των νοσοκομείων! Προφανώς η ζωντανή λειτουργία των σωματείων, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε ταξική κατεύθυνση δεν χωράνε στις επιδιώξεις τους το κίνημα να «στρώνει (ξανά) χαλάκι» σε νέες σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες...

Χωρίς προσωπικό

«Καρέ - καρέ» προβάλλεται από τα αστικά Μέσα σε καθεμία από τις πολυάριθμες δασικές πυρκαγιές η αξιοποίηση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, η οποία τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο ιδιωτικοποιείται μέσω μισθώσεων αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Μάλιστα, φέτος το κόστος των μισθώσεων εναέριων μέσων αυξήθηκε κατά 17%. Πίσω από τις εντυπωσιακές εικόνες και τα βίντεο των εναέριων μέσων όπως το ρωσικό θηριώδες αεροσκάφος «Beriev», ωστόσο, επιχειρείται να κρυφτούν έντεχνα τόσο οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όσο και το γεγονός ότι ο κρατικός εναέριος στόλος είναι γερασμένος και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις, καθώς η κυβέρνηση δηλώνει οικονομική αδυναμία για την ανανέωση των αεροπλάνων και ελικοπτέρων πυρόσβεσης. Υπερτονίζοντας η κυβέρνηση την αναγκαιότητα του εναέριου στόλου προσπαθεί να ξεφορτωθεί το κόστος μόνιμων προσλήψεων προσωπικού, αφήνοντας το ελλιπές προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών να «βγάλει το φίδι από την τρύπα», καθώς το έργο της Πυροσβεστικής δεν ολοκληρώνεται με το σβήσιμο μιας πυρκαγιάς. Το «Beriev» και τα άλλα εναέρια μέσα ολοκλήρωσαν για παράδειγμα το έργο τους στην πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στη Λευκίμμη Εβρου και απείλησε το Δάσος της Δαδιάς, ωστόσο, ακόμα και μία βδομάδα μετά, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμειναν στο σημείο επιτηρώντας την κατάσταση για ενδεχόμενο αναζωπύρωσης, κι εκεί είναι που αποτυπώνονται όλες οι ελλείψεις στα μέσα και το δυναμικό του Σώματος. Αυτά άλλωστε μεταφέρουν με αγωνία και οι πυροσβέστες με κάθε ευκαιρία, ζητώντας πλήρη στελέχωση, αξιόπιστο και σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία των δασών.

Αντικομμουνιστικές «τομές»

«Ο κομμουνισμός είναι ένα αποτυχημένο σύστημα, ένα παγκοσμίως αποτυχημένο σύστημα... Και δεν βλέπω τον σοσιαλισμό ως πολύ χρήσιμο υποκατάστατο». Τα παραπάνω ειπώθηκαν από τον Τζο Μπάιντεν κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ στις ΗΠΑ. Τι τον έπιασε τον Αμερικανό Πρόεδρο να ασχοληθεί έτσι με ένα «αποτυχημένο σύστημα», προφανώς για να υπερασπιστεί τις ...επιτυχίες του καπιταλισμού; Μα φυσικά οι προβοκάτσιες που είναι σε εξέλιξη στην Κούβα εκκινώντας από αμερικανικό έδαφος, από διάφορους μαφιόζους και αντεπαναστάτες που έχουν την πολύμορφη κρατική στήριξη από τις ΗΠΑ. Από εκείνους δηλαδή που αναλαμβάνουν τη «βρώμικη δουλειά», συμπληρώνοντας το πολύχρονο αμερικανικό εμπάργκο που βασανίζει χρόνια τώρα τον κουβανικό λαό. Προφανώς δεν είναι πολλοί εκείνοι που «πέφτουν απ' τα σύννεφα» ακούγοντας τα αντικομμουνιστικά αποφθέγματα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ούτε με την κάλυψη που δίνει στις προβοκάτσιες ενάντια στους Κουβανούς. Ομως η καταγραφή τους πάντα βοηθάει για να αποκαλύπτονται οι υποστηρικτές του εδώ στην Ελλάδα. Οσοι δεν σταματούν - όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα, μαζί με οπορτουνιστικά μορφώματα - να λιβανίζουν την εκλογή Μπάιντεν ως «τομή» και ως «αφετηρία μεγάλων προοδευτικών αλλαγών παγκοσμίως» κ.ο.κ. Οι αντικομμουνιστικές «τομές» βέβαια το μόνο που προμηνύουν είναι ακόμα μεγαλύτερη επιθετικότητα σε βάρος του αμερικανικού και άλλων λαών, κάτι που ήδη φαίνεται στην Κούβα και αλλού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1895 Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός (Λευκορώσος) αεροναυπηγός Πάβελ Σουχόι, βραβευμένος - μεταξύ άλλων - δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο της ΕΣΣΔ και τρεις φορές με το μετάλλιο Λένιν. Διετέλεσε βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ την περίοδο 1958 - 1974.

1936 Υπογράφεται συμφωνητικό ανάμεσα στο ΚΚΕ και το Αγροτικό Κόμμα (Ι. Σοφιανόπουλος) για τη δημιουργία Λαϊκού Μετώπου πάλης κατά του φασισμού.

1943 Με την απόφαση των Γερμανών να αντικαταστήσουν με βουλγαρικά φασιστικά στρατεύματα τα δικά τους στρατεύματα κατοχής στη Μακεδονία, το ΕΑΜ καλεί τον λαό σε «συναγερμό για τη σωτηρία του λαού της Μακεδονίας και της Θράκης από τα νύχια των αιμοβόρων εισβολέων...». Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτέλεσε η μάχη που έδωσε ο αθηναϊκός λαός στις 22 Ιούλη 1943. Τα γερμανικά τανκς επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να διαλύσουν τις φάλαγγες των διαδηλωτών, 30 από τους οποίους πέφτουν νεκροί, 200 τραυματίζονται και 500 συλλαμβάνονται.

1944 Επειτα από σκληρές μάχες με τους ναζί, η δεξιά πτέρυγα του 1ου Μετώπου Λευκορωσίας του Κόκκινου Στρατού απελευθερώνει την πρώτη μεγάλη πολωνική πόλη, τη Χελμ, η οποία γίνεται και η πρώτη έδρα της Πολωνικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης.

1944 Ολοκληρώνει τις εργασίες της η Διεθνής Οικονομική Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς.

1958 Ο Γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ, Νίκος Σολωμός, εξορίζεται στον Αη Στράτη.

1974 Στην Κύπρο ο «Πρόεδρος» Σαμψών, τον οποίο εγκατέστησε η ελληνική χούντα, κηρύσσει την ένωση με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα οι Τούρκοι αποβιβάζουν άρματα μάχης στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν 80 αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ