Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ TOY KKE ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ
Τα προβλήματα των πυρόπληκτων παραμένουν, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Ερώτηση για τα προβλήματα των πυρόπληκτων στο Μάτι, τρία χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά, κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας & Εσωτερικών.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Γιάννη Γκιόκα, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστο Κατσώτη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάση Παφίλη, έχει ως εξής:

«Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες τρία χρόνια από την εκδήλωση της καταστροφικής και φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, με τις γνωστές οδυνηρές συνέπειες. Παρά τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των δήμων, τα περισσότερα προβλήματα (στεγαστικά και άλλα) παραμένουν, με ευθύνη της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ οι όποιες νομοθετικές προθεσμίες τέθηκαν για την ελάχιστη ανακούφιση των πυρόπληκτων ουσιαστικά έχουν λήξει.

Συνεχίζεται η μη έγκαιρη καταβολή της πενιχρής επιδότησης ενοικίου, με το αίτημα αυτή να είναι μηνιαία και όχι τρίμηνη, όπως και η μη καταβολή όλου του ποσού για την αποκατάσταση κατοικιών.

Παραμένουν τα προβλήματα που γεννά το ειδικό χωροταξικό σχέδιο και τα προβλήματα με τις δασικές εκτάσεις. Πιο συγκεκριμένα, κατοικίες που κάηκαν και ανήκουν στους οικισμούς Προβάλινθος και Αμπελούπολη έχουν εξαιρεθεί, και οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν πάρει τις αναγκαίες αποζημιώσεις για να επισκευάσουν τα σπίτια τους. Η επίσημη κυβερνητική δικαιολογία είναι ουσιαστικά η αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας και του χαρακτήρα της έκτασης. Παρόλο που φορείς του κράτους (υπουργείο Γεωργίας, Διεύθυνση Εποικισμού, υπουργείο Περιβάλλοντος κ.λπ.) έχουν εγκρίνει τη νομιμότητα της απόκτησης της έκτασης από τον συνεταιρισμό, η έκταση έχει νόμιμα αγοραστεί, μετεγγραφεί, έχει κατασκευαστεί οδικό δίκτυο, οικοδομικά τετράγωνα και έχουν ανεγερθεί πάνω από 150 σπίτια, την ίδια στιγμή άλλοι κρατικοί φορείς (Γενική Γραμματεία Δασών, Δασική Υπηρεσία της περιοχής) θεωρούν ότι η έκταση ανήκε από την ίδρυση του ελληνικού κράτους στο Δημόσιο και χαρακτηρίζεται δημόσια διακατεχόμενη και δασική έκταση. Αυτές τις αντιφάσεις, ως αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης που ασκήθηκε διαχρονικά από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, τις πληρώνουν οι πληγέντες.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η προσπάθεια "έξωσης" των ελάχιστων οικογενειών που φιλοξενούνται στο ΚΕΔΑ/Ζ και στα ΚΑΑΥ στο Ζούμπερι. Συγκεκριμένα, από τα 150 άτομα στο Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας και τα 84 άτομα στο ΚΑΑΥ, αυτήν τη στιγμή έχουν απομείνει 20 οικογένειες. Οι διοικήσεις του ΚΕΔΑ/Ζ - ΚΑΑΥ και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ζητούν την απομάκρυνση των οικογενειών από τους χώρους μέχρι τέλος Ιούλη, φορτώνοντας την ευθύνη στους πληγέντες, που εξακολουθούν να παραμένουν στις κατασκηνώσεις, τη στιγμή που το κράτος δεν έχει φροντίσει ούτε για την πλήρη αποκατάσταση των σπιτιών τους ούτε για να δοθούν τα ψίχουλα για το επίδομα ενοικίου.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι υπουργοί ποια μέτρα θα πάρουν:

Για να εξασφαλιστεί η πλήρης αποζημίωση όλων των πληγέντων και των κατοικιών τους από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Για να αποδοθεί άμεσα - σε μηνιαία και όχι τριμηνιαία βάση - το επίδομα ενοικίου στους δικαιούχους, τη στιγμή που υπάρχουν οικογένειες που εισπράττουν τώρα το επίδομα του Δεκεμβρίου.

Για να λυθούν οριστικά τα ιδιοκτησιακά ή άλλα προβλήματα που συντηρούν την ομηρία δεκαετιών στους οικισμούς Προβάλινθος και Αμπελούπολη της πυρόπληκτης περιοχής. Για τη συνέχιση της παραμονής των ελάχιστων οικογενειών στο ΚΕΔΑ/Ζ και στα ΚΑΑΥ στο Ζούμπερι, μέχρι την αποκατάσταση των κατοικιών τους».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org