Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Ανακάλυψαν θεσμικό πρόβλημα...

Στην... έλλειψη θεσμών απέδωσε το Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών - Πειραιά το πρόβλημα της έλλειψης πρασίνου και ελεύθερων χώρων, προσπερνώντας την πηγή του κακού, την ασκούμενη δηλαδή πολιτική που ξεπουλά τη δημόσια περιουσία στο μεγάλο κεφάλαιο και του επιτρέπει να κερδοσκοπεί τόσο σε βάρος της φύσης όσο και των ανθρώπων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χτεσινή ημερίδα που διοργανώθηκε με θέμα το Αττικό πράσινο, καμία θετική προοπτική για σύγκρουση με αυτή την πολιτική δεν απέφερε. Το συμβούλιο αρκέστηκε να ζητήσει τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού φορέα πρασίνου με διανομαρχιακή, διαδημοτική συνεργασία και συντονισμό από την υπερνομαρχία. Ακόμα παραπέρα, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που εκφράζεται από την ηγεσία της υπερνομαρχίας, το σώμα, στο ψήφισμά του, διεκδικεί τη δημιουργία πράσινου ταμείου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Αυτό θα χρηματοδοτείται, ανάμεσα σε άλλα, από το κράτος, από φόρους και από πόρους που θα εισπράττονται από δραστηριότητες ήπιας μορφής στους χώρους πρασίνου.

Την απόφαση καταψήφισαν οι σύμβουλοι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ), Ε. Παντελάκη, Γ. Θεοδωράτος, Ε. Παπαδοπούλου και Η. Νικολόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν εξασφαλίζει τη διάσωση του πρασίνου από τη στιγμή που λείπει η δέσμευση για σύγκρουση με την πολιτική που κερδοσκοπεί σε βάρος του περιβάλλοντος, ενώ την ίδια ώρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης.

Χαιρετίζοντας στην ημερίδα εκ μέρους της ΝΑΣ η Ε. Παντελάκη, υπογράμμισε ότι υπάρχει μία γενικότερη επίθεση σε βάρος της φύσης, με άλλοθι μάλιστα την ανταγωνιστικότητα. Σημείωσε πως η Αυτοδιοίκηση πρέπει επιτακτικά να ζητήσει να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του πρασίνου και των ελεύθερων χώρων, να εξασφαλιστούν επίσης πόροι μέσα από έναν κεντρικό σχεδιασμό και χωρίς επιβάρυνση των δημοτών και τέλος να διασφαλιστεί η δωρεάν χρήση των χώρων από τους πολίτες. Κατέληξε πως η ΝΑΣ θα στηρίξει κάθε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση για να συμπληρώσει πως δεν μπορεί να είναι κανείς αξιόπιστος, αν η δήθεν βούληση να διασωθεί το πράσινο δε συνοδεύεται και από την αντίσταση στην πολιτική που το ξεπουλά.

Στην ανάγκη οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν ενάντια στην πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που υπηρετούν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εστίασε ο Γ. Πατσιλινάκος, χαιρετίζοντας στην ημερίδα εκ μέρους του ΚΚΕ. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «στο ζήτημα του περιβάλλοντος έχουν διαμορφωθεί δύο εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις. Αλλιώς αντιλαμβάνεται την έννοια του περιβάλλοντος ο κόσμος του μόχθου, της δουλιάς, της δημιουργίας, του πολιτισμού, από αυτήν που έχουν διαμορφώσει και υλοποιούν οι οικονομικά ισχυροί του πλανήτη μας, οι κυβερνήσεις που τους εκφράζουν και όλο το σύστημα που τους υπηρετεί».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ