Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Πολλαπλά ζημιωμένοι με ευθύνη της κυβέρνησης

Η ΑΤΤΙΚ χρωστάει ακόμα 960 εκατομ. δραχμές για το 1996 και επιπλέον δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος να μείνουν απούλητα τα καπνά που "έκλεισε" για το 1997 και να χαθεί και το πριμ

Αλλη μια υπόσχεση έδωσε, σε πρόσφατη σύσκεψη, ο υπουργός Γεωργίας σχετικά με την πληρωμή των καπνοπαραγωγών για τα καπνά εσοδείας 1996, που έχει ακόμα απλήρωτα ο πολιτικός και προσωπικός του φίλος Γ. Χαρδαλιάς και η εταιρία Πετρίδου. Υπόσχεση, που, για να υλοποιηθεί, προϋποθέτει την απελευθέρωση των συμβολαίων από την Εθνική Τράπεζα, η οποία δεν παρευρισκόταν στη σύσκεψη για να δεσμευτεί.

Με τις παραπομπές "από τον Αννα στον Καϊάφα" πέρασε πάνω από ένας χρόνος, χωρίς οι καπνοπαραγωγοί να πάρουν τα 960 εκατομμύρια δραχμές που τους οφείλουν οι καπνέμποροι, με αποτέλεσμα να τρέχουν οι τόκοι υπερημερίας στα ανεξόφλητα καλλιεργητικά δάνεια των απλήρωτων καπνοπαραγωγών. Τους τόκους αυτούς που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια δραχμές τους έκανε "γαργάρα" και ο υπουργός Γεωργίας που κατά τ' άλλα κοστολογεί μέχρι δεκάρας τα αιτήματα των αγροτών.

Το πιο σοβαρό όμως θέμα που αναδείχτηκε από τη σύσκεψη αυτή, είναι ο υπαρκτός πια κίνδυνος οι καπνοπαραγωγοί, που υπέγραψαν συμβόλαια για τα καπνά εσοδείας 1997 με την ΑΤΤΙΚ του Γ. Χαρδαλιά, να χάσουν και τις επιδοτήσεις, γιατί μένουν μόνο 15 εργάσιμες μέρες πριν τη λήξη της εμπορικής περιόδου και η εταιρία δεν έχει αγοράσει ούτε κιλό, ενώ αδυνατεί να υλοποιήσει τα συμβόλαια 10.000 τόνων που έχει υπογράψει με τους καπνοπαραγωγούς.

Την αδυναμία αυτή, αλλά και τα στενά χρονικά περιθώρια, εκμεταλλεύονται οι υπόλοιποι καπνέμποροι, για να αγοράσουν κοψοχρονιάς τα καπνά της ΑΤΤΙΚ και ειδικά τα "τσεμπέλια" σε τιμές φθηνότερες κατά 100 δραχμές / κιλό περίπου, από τις τιμές του 1995.

Για το τεράστιο αυτό πρόβλημα αποκλειστικές είναι οι ευθύνες του υπουργού Γεωργίας, ο οποίος μπορούσε να κατοχυρώσει την υλοποίηση των συμβολαίων πώλησης των καπνών με τραπεζικές εγγυητικές των καπνεμπόρων όπως γίνεται και με τους εκκοκκιστές βαμβακιού. Και ήταν υποχρεωμένος να ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία όχι μόνο για να προστατέψει τους καπνοπαραγωγούς, ειδικά από τον κ. Χαρδαλιά που ήταν υπότροπος, αλλά γιατί η υλοποίηση των συμβολαίων σχετίζεται άμεσα με την καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων που δικαιούνται οι καπνοπαραγωγοί. Δεν το έκανε όμως για χάρη του φίλου του κ. Χαρδαλιά, ο οποίος αδυνατούσε να εξασφαλίσει και να καταβάλει τέτοια εγγυητική και για να συγκαλύψει τις ευθύνες του το παίζει Πόντιος Πιλάτος.

Την ίδια τακτική ο υπουργός Γεωργίας εφαρμόζει και στους καπνοπαραγωγούς του νομού Σερρών στους οποίους η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 20% στις επιδοτήσεις, γιατί δεν υπέγραψαν έγκαιρα τα συμβόλαια. Γνωρίζει, όμως, ο υπουργός Γεωργίας ότι η σύνδεση των συμβολαίων με τις επιδοτήσεις είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των καπνεμπόρων, για να επιβάλουν απαράδεκτους όρους στους καπνοπαραγωγούς γι' αυτό έχει ευθύνη και υποχρέωση ταυτόχρονα να αποδεσμεύσει παντελώς τις επιδοτήσεις από τους καπνεμπόρους και να εξασφαλίσει την καταβολή ολόκληρης της επιδότησης στους καπνοπαραγωγούς του Ν. Σερρών, όπως άλλωστε έγινε και σε ανάλογες περιπτώσεις των προηγούμενων χρόνων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ