Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Σταύρωση" και "Ανάσταση"

Η κοινή κηδεία 29 παιδιών - ανάμεσά τους και μωρά κάτω των δύο ετών - που πέθαναν, εξαιτίας της έλλειψης βασικών φαρμάκων στα νοσοκομεία του Ιράκ, αποτελεί στίγμα για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ταυτόχρονα, καταδεικνύει την απάνθρωπη ιδιοσυγκρασία και συμπεριφορά του ιμπεριαλισμού, το δολοφονικό εμπάργκο του οποίου σε βάρος του Ιράκ έχει θανατώσει πάνω από 100.000 παιδιά.

Ο Κλίντον - ως αυτοκράτωρ του ιμπεριαλισμού - είναι ο Ηρώδης της εποχής μας. Δολοφονεί εν ψυχρώ, όχι μόνο τα παιδιά του Ιράκ, αλλά και τα παιδιά της Βοσνίας που βιώνουν τον πόλεμο, της Αφρικής που πεινούν, των πρώην σοσιαλιστικών χωρών που εξαθλιώθηκαν, της Ασίας που δουλεύουν σχεδόν από γεννησιμιού τους, της Λατινικής Αμερικής που βιάζονται και κακοποιούνται. Αυτός είναι ο "πολιτισμός" του ιμπεριαλισμού. Αυτή είναι η "προσφορά" του στο παρόν και στο μέλλον της ανθρωπότητας.

Ο Ηρώδης σφαγίασε 2.000 μωρά για να προστατεύσει τη βασιλεία του από τον ερχόμενο "βασιλιά των Ιουδαίων". Ο Κλίντον δολοφονεί εκατομμύρια παιδιά σ' όλη τη Γη, για να διατηρήσει την κοσμοκρατορία του. "Αστρο λαμπρό" οδήγησε τον Ιησού στη σωτηρία. Σήμερα δεν υπάρχουν "άστρα", που να γλιτώσουν τα παιδιά από τις βόμβες, την πείνα, την αρρώστια, την εκμετάλλευση. Δεν υπάρχει και η δυνατότητα νέας "θεϊκής σταύρωσης" και "Ανάστασης".

Η "νέα Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία" - η ιμπεριαλιστική "Νέα Τάξη Πραγμάτων" - δεν απειλείται από "θεϊκούς απεσταλμένους" και "πεφωτισμένους σωτήρες". Οχι μόνον γιατί - όπως και οι Ρωμαίοι - έχει μαζί της τους αρχιερείς "Γραμματείς και Φαρισαίους" και διαθέτει τη δύναμη της πυγμής, αλλά και διότι καταφέρνει ν' αφομοιώνει και να θέτει στην υπηρεσία του και τους "επαναστάτες της καλοσύνης".

Φαντάζει, λοιπόν, σήμερα παντοδύναμος ο ιμπεριαλισμός. Δεν είναι, όμως. Περαστικός στην Ιστορία, ο καπιταλισμός που τον θρέφει δε θα μπορέσει να τον συντηρήσει εσαεί. Το αίμα των παιδιών του Ιράκ, των παιδιών όλου του κόσμου της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, των αποκλεισμών, θα τον πνίξει. Η πάλη των εργαζομένων, των απόκληρων όπου Γης, θα τον ανατρέψει.

Οι γήινοι επαναστάτες του αύριο θα τον εξαφανίσουν από προσώπου Γης.

Η ανθρωπότητα θα βαδίσει προς την "Ανάσταση". Μια Ανάσταση, όχι κάποιων "εκλεκτών" που θα γευτούν την "αιώνια βασιλεία των ουρανών", αλλά των πολλών που θα αποκαταστήσουν τον άνθρωπο επί Γης. Μια Ανάσταση, που θα δημιουργήσει την παγκόσμια κοινωνία της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της προόδου. Γι' αυτήν την κοινωνία "σταυρώθηκαν" πολλοί και θα "σταυρωθούν" ακόμα περισσότεροι, για ν' "αναστηθούν" όλοι.

Το "αναστάσιμο" μήνυμα των προσεχών ημερών, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τους χριστιανούς. Αφορά όλους τους ανθρώπους - ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, φυλής και φύλου - που "σταυρώνονται" καθημερινά, αναμένοντας την επ-ανάσταση. Μια επανάσταση, όμως, που δε θα γίνει "θεία βουλήσει", ούτε θα προέλθει από τον Αλλο, αλλά από τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί, ως παγκόσμια συνείδηση της κοινωνικής αναγκαιότητας.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ