Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιφατικές θέσεις για την Πρόνοια

Αντίθετη με το προσχέδιο νόμου για την Πρόνοια είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και ζητεί τη ριζική επαναδιατύπωσή του. Χτες, σε συνέντευξη Τύπου, το προεδρείο της Ομοσπονδίας δήλωσε ότι διαφωνεί με τη φιλοσοφία περικοπής κοινωνικών δαπανών, που διέπει το προσχέδιο. Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ, που συνεδρίασε στις 9 Απρίλη 1998, είχε καλέσει τα σωματεία εργαζομένων στα Ιδρύματα Πρόνοιας να συνεδριάσουν για να εκτιμήσουν το προσχέδιο. Τα πρώτα μηνύματα που έχουν φτάσει στα γραφεία της Ομοσπονδίας το καταδικάζουν.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το υπάρχον σύστημα Πρόνοιας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες και απαιτείται η άμεση αναβάθμισή του και επέκτασή του. Αντίθετα, η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική συρρίκνωσης, τόσο με την κατάργηση των τριών φορέων (ΠΙΚΠΑ, ΕΟΠ, ΜΗΤΕΡΑ) και την υπαγωγή τους στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας, όσο και με τη διαπίστωση περί πλεονάζοντος προσωπικού - χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη.

Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι χρειάζεται η θεσμοθέτηση νέου σύγχρονου πλαισίου που να υπηρετεί το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Πρόνοιας με γενναία χρηματοδότηση των υπηρεσιών πρόνοιας. Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι το προσχέδιο δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα καθώς είναι υποταγμένο στη διαχειριστική λογική.

Η ΠΟΕΔΗΝ δεν είναι αντίθετη με τη σύσταση εταιρίας για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ιδρυμάτων, αρκεί να υπάρχει διαφάνεια, να μην ξεπουληθεί η περιουσία τους για δημοσιονομικούς λόγους, τα έσοδα να επανεπενδυθούν στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας και να μην υποκαταστήσει η αξιοποίηση της περιουσίας τη χρηματοδότηση του κράτους.

Επίσης, όσον αφορά τον εθελοντισμό, σημειώνει ότι πρέπει να έχει επικουρικό χαρακτήρα και όχι κυρίαρχο ρόλο.

ΠρωτοβουλίαΟΣΝΙΕ - ΠΟΜΕΕΑ

Σύσκεψη με θέμα "Οι εργαζόμενοι στον Κοινωνικο - προνοιακό χώρο και ο νέος νόμος για το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας", συνδιοργανώνουν, στις 28 του Απρίλη, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ). Η σύσκεψη θα γίνει στην Ενωση Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όρ.) και ώρα 6 μμ.

Στην πρόσκλησή τους, οι διοικήσεις των δύο Ομοσπονδιών, αναφέρουν ότι διοργανώνουν τη σύσκεψη, διότι η Κοινωνική Πρόνοια για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), την οικογένεια και το παιδί, τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, είναι υποχρέωση της πολιτείας και όχι έργο των φιλανθρώπων ή των ιδιωτών κερδοσκόπων.

Οι διοικήσεις των δύο Ομοσπονδιών καλούν όλους τους εργαζόμενους στην Πρόνοια να συμμετάσχουν στη σύσκεψη, για τη χάραξη κοινής πορείας που θα προασπίζει τα συμφέροντά τους και θα εγγυάται την ανάπτυξη του χώρου.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 5323.129 (ΠΟΜΕΕΑ) και 8223.002 ή 8224.463 (ΟΣΝΙΕ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ