Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν ενέκρινε το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και έθεσε ζήτημα συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων!
Είναι δυνατόν να εντάσσονται στο σχέδιο πόλης περιοχές που αμφισβητούνται ως προς το δασικό ή μη χαρακτήρα τους, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη γνωμοδότηση του υπουργείου Γεωργίας; Η υπάρχουσα νομοθεσία - και η κοινή λογική - λέει ΟΧΙ, αλλά ΥΠΕΧΩΔΕ και υπουργείο Γεωργίας έχουν στην πράξη διαφορετική άποψη. Αυτό αποδεικνύεται από τέτοιου είδους απόφαση για την ένταξη στο σχέδιο περιοχής των Βριλησσίων, η οποία όμως ευτυχώς αναπέμφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Η υπόθεση μπορεί να φαίνεται ιλαρή και να παραπέμπει σε μπάχαλο ανάμεσα στα δύο υπουργεία, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά σοβαρή, καθώς με τέτοιον τρόπο είναι δυνατόν να εντάσσονται σωρηδόν στο σχέδιο δασικές περιοχές. Προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό, το ΣτΕ έθεσε θέμα κυβερνητικού συντονισμού... Με την υπ' αριθμό 199/1998 απόφασή του ζήτησε να εφαρμοστεί το άρθρο 82 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ότι "ο πρωθυπουργός εξασφαλίζει ενότητα της κυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειές της, καθώς και των δημόσιων γενικά υπηρεσιών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στο πλαίσιο των νόμων".
Στο ΣτΕ κατατέθηκε για επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση πολεοδομικής μελέτης τμήματος της "πολεοδομικής ενότητας 3" "Κάτω Πάτημα" του Δήμου Βριλησσίων και τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου σε συνεχόμενη περιοχή του ίδιου δήμου.
Το 1996 η νομαρχία είχε ζητήσει τουλάχιστο δύο φορές από το υπουργείο Γεωργίας να αποστείλει στοιχεία για το δασικό ή μη χαρακτήρα ορισμένων εκτάσεων. Το υπουργείο Γεωργίας δεν απέστειλε τα ζητούμενα έγγραφα και μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών το Νομαρχιακό Συμβούλιο γνωμοδότησε για την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο, παρ' όλο που δεν είχε τα απαιτούμενα στοιχεία. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο στην απόφασή του τονίζει ότι η άρνηση, ρητή ή σιωπηρή του υπουργείου Γεωργίας να συμπράξει με το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη σύνταξη πολεοδομικής μελέτης, βάζει ζήτημα συντονισμού της κυβέρνησης και επισημαίνει πως όταν παρεμβάλλονται δάση ή δασικές εκτάσεις και γενικότερα οικοσυστήματα που τελούν υπό τη διαχείριση του υπουργείου Γεωργίας σε περιοχή που πολεοδομείται, θα πρέπει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα το υπουργείο Γεωργίας να δώσει τα απαιτούμενα στοιχεία μετά από ερώτημα του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Επίσης, το ΣτΕ διευκρινίζει ότι μόνο μετά τη λήψη αυτών των στοιχείων είναι επιτρεπτή η πολεοδομική ρύθμιση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ δε συγχωρείται "η έκδοση της σχετικής πράξης, λόγω παρόδου άπρακτου της προθεσμίας".