Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΜΠΑΖΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΙΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Είναι αγώνας για την επιβίωση του νησιού

- Πριν από λίγες μέρες, η απόφαση για πανελλαδική πανεργατική απεργία, στη Χίο υλοποιήθηκε σαν παλλαϊκή κινητοποίηση. Πώς έγινε αυτό;

- Η κινητοποίηση ήταν αποτέλεσμα των αγώνων που προηγήθηκαν και της συντονισμένης δουλιάς που προετοίμασε το συλλαλητήριο. Το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, με κοινή τους ανακοίνωση και συνέντευξη Τύπου, καθώς και περιοδείες όλες τις προηγούμενες μέρες, ανέβασαν τον απεργιακό παλμό. Με περιοδείες στους χώρους δουλιάς, με μαζικές συνελεύσεις, στήριξαν την κινητοποίηση και το πρωτοφανές για τα χιακά δεδομένα συλλαλητήριο.

- Ποια είναι η κατάσταση στο νησί και τι προηγήθηκε της κινητοποίησης;

- Χαρακτηριστικό στοιχείο της οξύτητας των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει το ακριτικό μας νησί, ήταν η μαζικότητα, η αγωνιστικότητα και η διάθεση για συνέχιση του αγώνα, που εκφράστηκαν στην κινητοποίηση. Επίσης χαρακτηριστική για την ένταση των προβλημάτων ήταν η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση των συλλόγων των γιατρών, φαρμακοποιών, οδοντογιατρών, δικηγόρων, φυσιοθεραπευτών, πολιτικών μηχανικών. Το τελευταίο διάστημα, αναπτύχθηκε μια αγωνιστική δραστηριότητα στο νησί. Για παράδειγμα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που με αιχμή το πρόβλημα του ωραρίου και τη σύγκρουση στο πολυκατάστημα του Βερόπουλου οδήγησε στη νίκη των εργαζομένων και στη διατήρηση των εργασιακών σχέσεων και του ωραρίου. Επίσης οι εκπαιδευτικοί και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με τις συνεχείς μαζικές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις τους. Τα τελευταία κρούσματα μηνιγγίτιδας, που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο ενός τρίχρονου παιδιού, κατέληξαν στη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής για την υγεία, με αιτήματα τη λειτουργία παιδιατρικής κλινικής και την πρόσληψη τριών παιδιάτρων, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τη συμμετοχή 17 ακόμα πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων φορέων. Προχώρησαν σε μαζικές κινητοποιήσεις, όπως το συμβολικό κλείσιμο του νομαρχιακού νοσοκομείου και η παρουσία τους μπροστά στο χώρο των επισήμων στην παρέλαση της 25ης Μάρτη. Τα κρούσματα έντονης υπερφορολόγησης των ΕΒΕ από την ΥΠΕΔΑ, η όξυνση της ανεργίας των ναυτεργατών του νησιού μας και οι μαζικές κινητοποιήσεις της ΣΕΑ των συνταξιούχων του νησιού, οδήγησαν στον από κοινού συντονισμό των δυνάμεών τους στις 9 Απρίλη. Να σημειωθεί, επίσης, και η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή", που απαίτησαν δημόσιο, εθνικό αερομεταφορέα.

- Τι πρόκειται να γίνει από δω και πέρα; Ποιες είναι οι διαθέσεις του κόσμου;

- Ολοι οι ομιλητές στη συγκέντρωση - ο πρόεδρος του ΕΚ, η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος της ΣΕΑ, η επικεφαλής της ΣΕΑ για την παιδιατρική κλινική και ο πρόεδρος της ΟΒΕΧ - κατήγγειλαν την εγκατάλειψη του νησιού, την όξυνση των προβλημάτων και εξέφρασαν τη διάθεση για αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Χαρακτηριστικό της διάθεσης για συνέχιση του αγώνα των εργαζομένων και του λαού του νησιού είναι η απόφαση να συναντηθούν όλοι οι φορείς σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, στο Εργατικό Κέντρο και να συζητήσουν τις προοπτικές για τη δημιουργία μόνιμης και κοινής ΣΕΑ για την επιβίωση του νησιού.

Γρ. Τρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ