Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ΥΠΕΧΩΔΕ μετακομίζει στη Θηβών

Αλλά μένει από... μεταφορικό μέσον, καθώς η πρόσβαση θα γίνεται μόνο με ΙΧ

Στην οδό Θηβών στα όρια του Δήμου Ρέντη θα μετακομίσουν σε 18 μήνες 15 υπηρεσίες Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι μισές περίπου, καθώς δε συμπεριλαμβάνονται οι υπηρεσίες Δημοσίων Εργων.

Πρόκειται για τις παλιές αποθήκες του "προβληματικού" "Κεράνη", που αγοράστηκαν από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου έναντι 11,9 δισ. δρχ. για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός, Κ. Λαλιώτης,το κτίριο θα ανακατασκευαστεί από τον πωλητή και θα παραδοθεί έτοιμο "με το κλειδί στο χέρι". Το μόνο που δε σκέφτηκαν οι αρμόδιοι είναι το πώς θα πηγαίνουν σ' αυτό οι 1.300 υπάλληλοι του υπουργείου και χιλιάδες πολίτες, αφού η προσέγγιση είναι δυσκολότατη και γίνεται προς το παρόν μόνο με ΙΧ αυτοκίνητα, καθώς δεν υπάρχει σταθμός του μετρό και ο πλησιέστερος που προβλέπεται - αν και εφόσον γίνουν οι επεκτάσεις - θα είναι κι αυτός αρκετά μακριά. (Μια γεύση πήραμε χτες και οι δημοσιογράφοι, όταν το πούλμαν που μας μετέφερε εκεί από τη διασταύρωση Αλεξάνδρας και Χ. Τρικούπη έκανε μία ώρα και δέκα λεπτά!). Αντίθετα, οι 11 από τις 15 υπηρεσίες που θα φύγουν από το κέντρο εξυπηρετούνται από το μετρό που ήδη κατασκευάζεται...

Βασικές επιφυλάξεις για τη μετατροπή του κτιρίου σε κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ είχε εκφράσει άλλωστε ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) με έγγραφό του από τις 28 Οκτώβρη 1997. Εκεί επισήμαινε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου δεν υπακούει στις προβλέψεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας για την αποκέντρωση των υπουργείων, επειδή και δεν εξυπηρετείται από τα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς και θα υπάρξουν πλήθος πολεοδομικών, λειτουργικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Ωστόσο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε χτες ούτε λίγο - ούτε πολύ ότι και μόνη η μετακόμιση του υπουργείου εκεί θα... αναβαθμίσει ολόκληρη τη Δυτική Αθήνα! Ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι για λόγους εξοικονόμησης την προσεχή πενταετία θα γίνει σταδιακά η στέγαση της δημόσιας διοίκησης σε ιδιόκτητα κτίρια. Ετσι μετά το ΥΠΕΧΩΔΕ στου Ρέντη, πρόκειται να μετακομίσουν: το υπουργείο Μεταφορών στο Χολαργό σε κτίριο που ήδη κατασκευάζεται πίσω από το ΚΤΕΟ, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σε κτίρια του ΟΛΠ (κόστος 5 δισ.), το υπουργείο Τύπου σε κτίριο που θα αγοραστεί από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (κόστος 1,65 δισ. δρχ.), το υπουργείο Εξωτερικών σε κτίριο επίσης που θα αγοραστεί από το ΜΤΣ (κόστος 8,7 δισ. δρχ.) και το υπουργείο Οικονομικών σε έκταση του Δήμου Χαλανδρίου (κόστος 2 δισ. δρχ.).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ