Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε δεύτερη μοίρα η σχολική στέγη

Απαράδεκτα χαμηλός ο προϋπολογισμός, με βάση τις πραγματικές ανάγκες του νομού. Καταψήφισε η ΝΑΣ

Προϋπολογισμό διαχείρισης της μιζέριας, χαρακτηρίζει η Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης τον προϋπολογισμό του 1998 για τη σχολική στέγη που ενέκρινε η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Τον προϋπολογισμό αυτό καταψήφισε η ΝΑΣ, καταγγέλλοντάς τον ως απαράδεκτα χαμηλό με βάση τις πραγματικές ανάγκες του νομού. Συνολικά προβλέπει ποσό περίπου 12 δισ. δραχμές, από το οποίο είναι συζητήσιμο αν καταβληθεί το μισό, με δεδομένη και την περσινή εμπειρία. Με βάση το πρόγραμμα που ενέκρινε η νομαρχία και θα εισηγηθεί προς το αρμόδιο υπουργείο, προβλέπεται να εξασφαλιστούν: Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση 4,927 δισ. δραχμές και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση 2,409 δισ. δραχμές, ποσά που αφορούν κυρίως λειτουργικά έξοδα και μικροπαρεμβάσεις στη λειτουργία των σχολείων. Από το υπόλοιπο ποσό, 1,345 δισ. δραχμές προβλέπεται για επισκευές διδακτηρίων, 3 δισ. για οικόπεδα και 210 εκατομ. για αποπληρωμές προηγούμενων έργων, έξοδα μελετών, επεμβάσεις άμεσης ανάγκης κλπ.

Ειδικότερα για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το πρώτο τρίμηνο του 1998 θα διατεθούν 773.366.176 δρχ. Στο μεταξύ ακόμη δεν έχουν δοθεί τα χρήματα για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του τελευταίου τριμήνου του 1997 στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Γεγονός που το αποδέχεται ακόμη και η αρμόδια επιτροπή της νομαρχίας, είναι πως οι ανάγκες του Προγράμματος Σχολικής Στέγης για το τρέχον έτος δε θα καλυφθούν και πάλι ικανοποιητικά, δεδομένου ότι μέσα από τα χρήματα αυτά θα πρέπει να πληρωθούν παλιά δάνεια για αγορές οικοπέδων κλπ.

Από το πρόγραμμα, όπως εγκρίθηκε, για άλλη μια φορά θα μείνει ανεκπλήρωτη η απόφαση του ΝΣ για άμεση ανέγερση Τεχνικού Λυκείου στη Χαλάστρα αν και ο Δήμος Χαλάστρας έχει παραχωρήσει οικόπεδο 25 στρεμμάτων, γεγονός που μειώνει κατά πολύ τα προβλεπόμενα έξοδα. Επίσης διαιωνίζεται η τραγική κατάσταση στο σχολικό συγκρότημα "Ευκλείδη", που έχει να "δει" σοβαρό έργο συντήρησης από το 1978. Τα 500 εκ. δραχμές που προβλέπονταν για το 1997 δε διατέθηκαν και το έργο ουσιαστικά βγαίνει και από τον προϋπολογισμό του 1998, με το πρόσχημα ότι δε γνωρίζουν αν μετά την εφαρμογή του Ενιαίου Τύπου Λυκείου θα συνεχίσει να λειτουργεί. Ετσι 4.000 μαθητές των επτά σχολείων και των δύο Τεχνικών Σχολών που στεγάζονται στο συγκρότημα και λειτουργούν σε τριπλή βάρδια, θα συνεχίσουν να "μαθαίνουν γράμματα" κάτω από άθλιες συνθήκες.

Μιλώντας στο "Ρ" ο πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Θ. Κρουστάλης σημείωσε πως "με τα ελάχιστα κονδύλια που διατίθενται για τη σχολική στέγη, παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον τόσο ηλειτουργία των σχολείων σε πρωινή βάρδια όσο και η ποιότητα των διδακτηρίων". Τέλος, κάλεσε το υπουργείο και την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσουν γενναία το πρόγραμμα σχολικής στέγης του νομού αρχίζοντας από τη φετινή χρονιά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org