Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Δράση ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία

Τη δική τους απάντηση δίνουν οι νέοι της Ικαρίας στα κατευθυνόμενα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας που έκαναν την εμφάνισή τους και στο νησί, στις 19 του Μάρτη, όταν στο χωριό Αγιος Πολύκαρπος οπλισμένοι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε Αλβανούς! Οι νέοι του νησιού, μέσα από τον Σύλλογο Νεολαίας Ικαρίας,προτείνουν προς την Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων της Ικαρίας, σε τοπικούς συλλόγους και οργανώσεις, να ξεκινήσει αντιρατσιστική καμπάνια σε όλο το νησί, με συζητήσεις αντιρατσιστικού περιεχομένου σε κάθε χωριό, λαϊκές συνελεύσεις ανά κοινότητα με τη συμμετοχή και των αλλοδαπών, εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία του νομού για το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Οι προτάσεις του Συλλόγου θα κατατεθούν και στην αυριανή πανικαριώτικη συζήτηση που διοργανώνουν τοπικοί μαζικοί φορείς στις 8 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Χριστού Ραχών για το θέμα της ξενοφοβίας.

Ο Σύλλογος Νεολαίας Ικαρίας με ανακοίνωσή του καταδικάζει την πράξη αυτή "ως κοινωνικό φαινόμενο, προϊόν του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που καλλιεργείται έντεχνα τόσο από ορισμένους πολιτικούς και κοινωνικούς κύκλους ως και από τα ΜΜΕ" και υπογραμμίζει: "Αναμφιβόλως είναι προτιμότερο για τους εκάστοτε κυβερνώντες να διοχετεύουν την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου για τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία και τη διεύρυνση της φτώχειας στους αλλοδαπούς, προκειμένου να μην αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τις διαμαρτυρίες και την απαίτηση του λαού για την επίλυση των καυτών κοινωνικών προβλημάτων". "Τα προβλήματα αυτά - συνεχίζει - μαζί με τα προβλήματα της εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης, έλλειψης αθλητικής υποδομής και ψυχαγωγίας γενικότερα, που μαστίζουν το νησί μας, εξώθησαν τους νέους αυτούς στην τέλεση μιας τέτοιας απαράδεκτης πράξης".

Πάντως, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, που δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίσει ένα ολόκληρο νησί με 7.000 κατοίκους, γνωστούς για τον προοδευτισμό τους, που έχουν να αναδείξουν τις καλύτερες παραδόσεις αλληλεγγύης και φιλοξενίας. "Ενα νησί - σημειώνεται - που καλοδέχτηκε πάρα πολλούς πρόσφυγες και δεκάδες πολιτικούς εξόριστους. Ενα νησί που γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει ξενιτιά, μια και η πλειοψηφία των νέων του μετανάστευσε από τις πρώτες κιόλας δεκαετίες του αιώνα μας στη Γερμανία, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ και αλλού αναζητώντας μια ευκαιρία στη ζωή, όπως άλλωστε την αναζητούν και οι αλλοδαποί που έρχονται στη χώρα μας".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ