Κυριακή 1 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Αγώνας ζωής κόντρα σε καταστροφικές επιλογές

Οταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον Κ. Σημίτη ολοκλήρωνε, πέρσι, την επιχείρηση "βουλκανιζατέρ", σκάζοντας τα λάστιχα των τρακτέρ, ήταν γνωστό πως δεν έλυνε, ούτε επρόκειτο να λύσει κανένα από τα μεγάλα πιεστικά προβλήματα των αγροτών. Ηταν γνωστό ακόμα πως, τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η καταστροφική αγροτική πολιτική της ΕΕ και της ΓΚΑΤΤ, την οποία εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα ενταθούν με την εφαρμογή ακόμα πιο αντιαγροτικών ρυθμίσεων. Τέτοιων σαν αυτές που περιλαμβάνονται, στην "Ατζέντα 2000", είτε άλλων που ψήφισε η κυβέρνηση ερήμην των αγροτών, όπως πχ για το λεγόμενο Ταμείο Κύριας Ασφάλισης, με το οποίο υπερδιπλασιάστηκαν οι εισφορές των αγροτών, για να εισπράξουν συντάξεις μικρότερες κι απ' αυτές του ΟΓΑ, που είναι συντάξεις φτώχειας. Με την αύξηση της εισφοράς κατά 50% στον ΕΛΓΑ, την αλλαγή του καθεστώτος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και την παράδοσή της στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, όπως προωθείται τώρα, η μικρή και μεσαία αγροτιά οδηγείται σε απόγνωση.

* * *

Η ελληνική κυβέρνηση, υπηρετώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών, υπέρ των οποίων λειτουργούν τα αντιαγροτικά μέτρα, σε συνδυασμό με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει στο όνομα της ΟΝΕ, του Μάαστριχτ και της ΓΚΑΤΤ, επιφέρει ακόμη πιο μεγάλη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και, γι' αυτό, το βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών μεσαίων αγροτών, που οδηγούνται στο να μην μπορούν πλέον να ούτε να επιβιώσουν... Ολα αυτά αποτελούν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης - γνωστές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, πως πρέπει να ξεκληριστούν οι μισοί αγρότες, γιατί, λέει, είναι πολλοί! Γι' αυτό και, η κυβέρνηση Σημίτη, αρνείται επίμονα να συζητήσει και ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και, αντί αυτού - με αντιδημοκρατικά, αυταρχικά μέτρα, δικαστικές διώξεις και καταδίκες χιλιάδων αγροτών, ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων - επιδιώκει να τσακίσει το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα που ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ.

* * *

Η κυβερνητική πολιτική και οι στόχοι της σχετικά με την αγροτική οικονομία και την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, έχουν αποκαλυφθεί: Η κυβέρνηση των πολυεθνικών υλοποιεί με περίσσιο ζήλο ό,τι αποφασίζεται στο Διευθυντήριο της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ - πρώην ΓΚΑΤΤ) υπό την ηγεμονία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Υλοποιεί, στη χώρα μας, τα μέτρα για μείωση επιδοτήσεων - ενισχύσεων και στήριξης της αγροτικής παραγωγής, μείωσης τιμών και δραστικού περιορισμού των καλλιεργειών, που έχουν οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες. Αυτά τα μέτρα κι αυτές οι πολιτικές, ο "μονόδρομος" όπως επιμένει να τον παρουσιάζει και να τον επιβάλλει η κυβέρνηση, των εμποροβιομηχάνων και των μεγαλοεπιχειρηματιών, είναι που προκαλούν τις νέες δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις. Πρόκειται για έναν ΑΓΩΝΑ ΖΩΗΣ και όχι μόνο για τους αγρότες. Αλλά και για τους επαγγελματοβιοτέχνες που, επίσης, αντιμετωπίζουν το φάσμα της καταστροφής μένοντας χωρίς καμιά ουσιαστική στήριξη απέναντι στα πολλά προνόμια που εξασφαλίζει η κυβερνητική πολιτική στις πολυεθνικές. Η μείωση των καλλιεργειών, της αγροτικής παραγωγής, του αγροτικού εισοδήματος, άρα και της αγοραστικής δύναμης εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών, προκαλεί το μαράζωμα της υπαίθρου, αλά και την οικονομική καταβαράθρωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματοβιοτεχνών, όμως οξύνει και το πρόβλημα της ανεργίας.

* * *

Το μπλοκ της εξουσίας έχει κάνει τις επιλογές του ενάντια στα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και γενικότερα των εργαζομένων. Και η επιλογή σωτηρίας όλων αυτών καθώς και των επαγγελματοβιοτεχνών, δεν μπορεί να είναι άλλη παρά ο μονόδρομος του ΑΓΩΝΑ, η συνέχιση πιο αποφασιστικά και συντονισμένα των κινητοποιήσεων των προηγούμενων χρόνων. Οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και οι άλλοι εργαζόμενοι έχουν χρέος και ευθύνη να αντιπαρατεθούν, με όπλο την αλήθεια, την ενότητα και τη μαχητικότητα, αξιοποιώντας και τη μέχρι τώρα πείρα του αγώνα τους, στη διεκδίκηση λύσης προς όφελός τους, για τα δίκαια και ώριμα αιτήματά τους. Αυτή η πείρα λέει ότι δεν αρκεί, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι επαγγελματοβιοτέχνες, που πλήττονται εξίσου σκληρά από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, να αγωνίζονται μόνο για τα δικά τους ξεχωριστά προβλήματα. Αυτό είναι απαραίτητο. Ομως, το ίδιο αναγκαίο, για να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον αγώνα τους, είναι να εκφραστεί πρώτα απ' όλα, έμπρακτα, η αγωνιστική αλληλεγγύη ανάμεσά τους. Ο αγώνας ζωής των μικρομεσαίων αγροτών είναι αγώνας για όλο το λαό και αυτό μπορεί και πρέπει να εκφράζεται πολύμορφα. Να προωθείται ο συντονισμός της πάλης τους, στην προοπτική να δημιουργήσουν το δικό τους παντοδύναμο Μέτωπο πάλης, που θα αντιπαρατεθεί στο ενωμένο μπλοκ της εξουσίας, το οποίο στηρίζει και εφαρμόζει την αντιλαϊκή, αντεργατική - αντιαγροτική πολιτική. Ετσι, ο νέος κύκλος των αγροτικών κινητοποιήσεων που ξεκινούν από αύριο, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα για να εκφραστεί παντοδύναμη η αλληλεγγύη των κοινωνικών δυνάμεων, στον αγώνα ενάντια στην καταστροφική πολιτική. Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να επικαλείται άγνοια για τα δίκαια αιτήματα των φτωχομεσαίων αγροτών, όταν τα τρακτέρ των αγροτών βγουν αύριο στους δρόμους. Και είναι προς το συμφέρον όλων μας να σταθούμε πλάι στους αγρότες για να ενισχύσουμε τον αγώνα τους, που είναι και δικός μας αγώνας.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Ο αγώνας ζωής των μικρομεσαίων αγροτών είναι αγώνας για όλο το λαό και αυτό μπορεί και πρέπει να εκφράζεται πολύμορφα. Να προωθείται ο συντονισμός της πάλης τους, στην προοπτική να δημιουργήσουν το δικό τους παντοδύναμο Μέτωπο πάλης, που θα αντιπαρατεθεί στο ενωμένο μπλοκ της εξουσίας, το οποίο στηρίζει και εφαρμόζει την αντιλαϊκή, αντεργατική - αντιαγροτική πολιτική


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ