Κυριακή 1 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Απόφαση για νέους αγώνες

Η ανάγκη ανάπτυξης και συντονισμού των αγώνων κυριάρχησε στις ομιλίες των συνέδρων, ενώ σήμερα λήγουν οι εργασίες του συνεδρίου με την ανάδειξη της νέας διοίκησης

Η θέληση και η απόφαση των οικοδόμων να δυναμώσουν τον αγώνα τους και να πρωτοστατήσουν στη συγκρότηση μετώπου πάλης,ενάντια στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική, εκφράστηκε έντονα χτες απ' τους ομιλητές, κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του 18ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας οικοδόμων.Στο Συνέδριο χαιρέτισαν ξένοι προσκεκλημένοι από Κούβα,Γαλλία,Γιουγκοσλαβία και Αλβανία.

Παίρνοντας το λόγο ο Θ. Βάιος,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας,εξέφρασε την πεποίθησή του ότι "το συνέδριό μας θα χαράξει ταξική γραμμή για τη δράση μας το επόμενο διάστημα". Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου και όλων των εργαζομένων, σαν αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και στους αγώνες που αναπτύχθηκαν. Τόνισε επίσης, ότι "είναι ιστορικό καθήκον να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη με τους άλλους εργαζόμενους, να αντιτάξουμε στο μέτωπο των πολυεθνικών το μέτωπο της εργατικής τάξης".

Στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τα προβλήματα των εργαζομένων "στάθηκε" ο Γ. Νιέρρης,από το παράρτημα του ΜΕΤΡΟ, επισημαίνοντας ότι"ολισθαίνει όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό". Πρόσθεσε ότι "η κατάσταση δεν πάει άλλο, η εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει άλλη επιλογή από αυτή της αντίστασης" και επισήμανε ότι απαιτείται αλλαγή των συσχετισμών σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Στο χώρο του ξύλου,έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο Θ. Κακανάς,από το Συνδικάτο Ξύλου Θεσσαλονίκης,σημειώνοντας ότι "μια σειρά μεγάλες βιομηχανικές μονάδες ξύλου κλείνουν η μια μετά την άλλη, εξαιτίας των αθρόων και ανεξέλεγκτων εισαγωγών". Αναφέρθηκε και στο σοβαρό πρόβλημα των συχνών εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών "που μαστίζουν τους συναδέλφους". Ο συνδικαλιστής τόνισε ακόμα ότι πάγιο αίτημα είναι η ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά καθώς και ότι "το συνδικάτο έχει προτείνει τη δημιουργία δημόσιου φορέα Ξύλου, που θα χαράζει κλαδική αναπτυξιακή πολιτική", στόχος που απαιτεί "αγώνα ταξικό και μέτωπο πάλης".Στο 80% ανέρχεται αυτή την περίοδο το ποσοστό ανεργίας των οικοδόμων στοΛιτόχωρο, σημείωσε ο Σ. Δέινας,από το συνδικάτο της περιοχής, ο οποίος πρόσθεσε πως "εδώ και 15 χρόνια παλεύουμε για επέκταση του σχεδίου πόλης και για να γίνουν επιτέλους οι εργατικές κατοικίες στην περιοχή". Τονίζοντας ότι μελέτες έχουν γίνει εδώ και καιρό, επέρριψε ευθύνες για την καθυστέρηση στην κυβέρνηση και στον πρόεδρο του ΟΕΚ, Θ. Χανακούλα.Τέλος, κάλεσε σε δυνάμωμα του αγώνα.

Ο Γ. Παπανικολάου,από τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι το Συνέδριο γίνεται σε μια περίοδο όξυνσης των προβλημάτων του κλάδου, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ανεργία. "Στη Θεσσαλονίκη - τόνισε - μόνο στην περιοχή του Εύοσμου υπάρχει κάποια οικοδομική δραστηριότητα, ενώ στην υπόλοιπη βρίσκεις μόνο αραιά και πού κάποια γιαπιά. Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για τους άλλους κλάδους, συνέχεια κλείνουν εργοστάσια". Ο συνδικαλιστής απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση και στις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Οι εργασίες ολοκληρώνονται σήμερα με την ανάδειξη νέας διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ