Με το χειρότερο τρόπο πληρώνουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Ενας ολόκληρος νομός δοκιμάζεται σκληρά, αφού το βασικό προϊόν, τα πορτοκάλια, μένουν απούλητα και σαπίζουν. Από τους 220.000 τόνους παραγωγή, έχουν πουληθεί μόνο οι 20.000 τόνοι!
Ελένη ΠΑΤΟΥΛΙΑ
Αυτό που τους συμβαίνει φέτος, οι εσπεριδοκαλλιεργητές της Αρτας δεν το είχαν ονειρευτεί, ούτε στο χειρότερο εφιάλτη τους. Εφτασε Φλεβάρης και δεν έχουν πουλήσει ούτε το 10% της παραγωγής, ενώ τις προηγούμενες χρονιές μέχρι τα τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής είχε πουληθεί. Από τους 220.000 τόνους που υπολογίζεται η παραγωγή του νομού (110.000 μέρλιν, 100.000 κοινά πορτοκάλια χυμοποίησης και 10.000 μανταρίνια) έχουν πουληθεί, είτε για εξαγωγές είτε για χυμοποίηση, μόλις 20.000 τόνοι. Και το χειρότερο; Δε φαίνονται από πουθενά προοπτικές. Τα πράγματα γίνονται πιο δραματικά, γιατί απαραίτητη προϋπόθεση απόσυρσης στις χωματερές ενός μέρους της παραγωγής, είναι η πώληση μέσω των Ομάδων Παραγωγών (όχι απευθείας στους εμπόρους) του μεγαλύτερου μέρους της συνολικής παραγωγής (ο καταστροφικός κανονισμός για τα οπωροκηπευτικά της ΕΕ επιτρέπει απόσυρση μόνο του 35% της εμπορεύσιμης παραγωγής).
Εφιαλτικές είναι και οι τιμές που διαμορφώθηκαν. Και στον εφιάλτη αυτόν, "πρωταγωνιστικό" ρόλο παίζουν οι έμποροι και οι βιομήχανοι με την εκβιαστική πρακτική τους. Οπως μας είπαν παραγωγοί, έφτασαν σε σημείο να πουλήσουν χυμοποιήσιμα πορτοκάλια στην εταιρία "Νικόπολις ΑΕ" (πρώην "Εσπερίδα") με μία δεκάρα το κιλό!Κάποιοι άλλοι που ήταν πιο τυχεροί... έκλεισαν συμβόλαια με τρεις δραχμές το κιλό.Στα επιτραπέζια πορτοκάλια η τιμή κυμαίνεται από 17-23 δραχμές.Πέρυσι και πρόπερσι οι παραγωγοί πουλούσαν από 41-45 δραχμές.Βέβαια, με τέτοιες τιμές, δε γίνεται λόγος ούτε καν για κάλυψη ενός μέρους του κόστους παραγωγής.
Με αυτά τα δεδομένα τα πορτοκάλια βρίσκονται ακόμα στα περιβόλια και ήδη το 40% της παραγωγής έχει πέσει στο έδαφος, λόγω της υπερωρίμανσης και των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Καταστροφές για τις οποίες δεν προβλέπει ο ΕΛΓΑ αποζημιώσεις.
Πώς απαντά όμως η κυβέρνηση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα; Ο υπουργός Γεωργίας, μπορεί να "στρουθοκαμηλίζει" απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της αγροτιάς και να ισχυρίζεται, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, ότι όλα πάνε καλά, αλλά στο πρόβλημα με τα πορτοκάλια αναγνωρίζει ότι "υπάρχει πρόβλημα". Και όμως, λύσεις δε δίνονται. Την 1η Δεκέμβρη 1997, έγινε στο υπουργείο Γεωργίας μια σύσκεψη μόνο, για το "θεαθήναι". Ο υπουργός Γεωργίας δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα προβλήματα. Το όλο σκηνικό στήθηκε για να ριχτεί στάχτη στα μάτια των οργισμένων παραγωγών, που βλέπουν φέτος να οδηγούνται στην καταστροφή και να εξυπηρετηθούν για άλλη μια φορά τα συμφέροντα των εμπόρων - εξαγωγέων και των βιομηχάνων - μεταποιητών. Οι φωνές αγωνίας και αγανάκτησης που ακούστηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης, δεν "ίδρωσαν" τα αυτιά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Απόδειξη είναι ότι αν και πέρασαν δύο μήνες από τότε, τα πορτοκάλια σαπίζουν στα χωράφια.
Το πρόβλημα με τη διάθεση της παραγωγής οξύνεται, αφού δε γίνονται εξαγωγές και η χώρα κατακλύζεται από εσπεριδοειδή και χυμούς τρίτων χωρών. "Γι' αυτό ευθύνεται η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ" υπογραμμίζει ο Δημήτρης Ξυλογιάννης,μέλος του ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας, και εξηγεί γιατί: "Από τη μία επιβάλλει τη δραστική μείωση των εξαγωγικών επιδοτήσεων και των ποσοτήτων που επιδοτούνται και από την άλλη επιτρέπει αθρόες αδασμολόγητες εισαγωγές στην ΕΕ από τρίτες χώρες και άρα και στη χώρα μας. Μάλιστα, στα πλαίσια αυτά, η ΕΕ πήρε χειρότερα μέτρα και από αυτά που ορίζει η ΓΚΑΤΤ και μείωσε για φέτος τις εξαγωγικές επιδοτήσεις κατά 70%. Με βάση τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ η εξαγωγική επιδότηση έπρεπε να είναι 26 δραχμές το κιλό και η ΕΕ την έκανε 9 δραχμές το κιλό. Ετσι η χώρα μας χάνει και τις αγορές που είχε στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αφού προηγουμένως έχασε και τις αγορές στις χώρες της ΕΕ, δηλαδή αυτές των "300 εκατομμυρίων καταναλωτών" που μας έλεγαν πριν μπούμε στην τότε ΕΟΚ".
"Τα δεινά αυτά - συνεχίζει ο Δ. Ξυλογιάννης - πληρώνουν ακριβά οι παραγωγοί και βλέπουμε για παράδειγμα το συσκευαστήριο εσπεριδοειδών του πρωτοβάθμιου παραγωγικού συνεταιρισμού Κωστακιών να είναι κλειστό. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και προγραμματισμός για τις εξαγωγές και κανένα μέτρο στήριξης των παραγωγών. Αντίθετα, κυβέρνηση και ΕΕ ενισχύουν τους μεγαλεμπόρους και βιομηχάνους στο όνομα της αύξησης των κερδών τους. Τρανό παράδειγμα της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι ότι επέτρεψε στα χυμοποιεία να μην πληρώνουν πια εμπορική τιμή στους παραγωγούς. Πέρυσι έδιναν τιμή 12 δραχμές πάνω από την επιδότηση, δηλαδή 43 δραχμές το κιλό. Φέτος δε δίνουν φράγκο. Είναι φανερό λοιπόν, ότι αφήνονται το μεγάλο κεφάλαιο και οι έμποροι να θησαυρίζουν, σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών".
Αναφερόμενος στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στο νομό, ο Δ. Ξυλογιάννης, επισήμανε ότι χιλιάδες οικογένειες που ζουν από την παραγωγή εσπεριδοειδών, δεινοπαθούν. Ο στόχος είναι συγκεκριμένος, σημείωσε: "Το ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Και η κυβέρνηση, το μόνο που κάνει, είναι να κοροϊδεύει τους παραγωγούς και να διοργανώνει ψευτοσυσκέψεις, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των αγροτών, όπως έγινε στις αρχές Δεκέμβρη στο υπουργείο Γεωργίας. Μόνη διέξοδος που μας απομένει είναι ο αγώνας μας για να ανατραπεί αυτή η αντιαγροτική πολιτική".