Κυριακή 1 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λειτουργία με κοινωνικά κριτήρια

Μιλά στο "Ρ" ο διευθυντής του Β' Καρδιολογικού Τμήματος, Φ. Καρδαράς, για τις πρωτοβουλίες στο Τμήμα του, που οδήγησαν στην κατάργηση του ράτζου

Οι επιθέσεις που γίνονται κατά καιρούς στο νοσοκομείο δεν έχουν καλοπροαίρετους σκοπούς και δε βγάζουν την πραγματική εικόνα του "Ευαγγελισμού", επισημαίνει στο "Ρ" ο διευθυντής του Β' Καρδιολογικού Τμήματος, Φ. Καρδαράς.

Η άποψή του δεν εδράζεται σε γενικές εκτιμήσεις. Προκύπτει πλέον απ' την εμπειρία - και την εποπτεία - του Τμήματος που είναι διευθυντής. "Υπάρχει, λέει, έλλειψη προσωπικού. Υπάρχουν δυσλειτουργίες, κυρίως όσον αφορά την οργάνωση, αλλά κάτι γίνεται".

Αυτό "το κάτι", που γίνεται, έχει την αντικειμενική βάση στο γεγονός ότι στον "Ευαγγελισμό" υπάρχουν όλες οι ειδικότητες και εξειδικεύσεις, ενώ λειτουργούν πολλά κέντρα αναφοράς. Από εκεί και πέρα "εάν υπάρχει βούληση μπορεί να διορθωθούν αρκετά πράγματα με πολύ γρήγορο και απλό τρόπο", λέει ο Φ. Καρδαράς και εξηγεί τη φιλοσοφία του: "Μια ομάδα λειτουργεί με κοινωνικά κριτήρια και έχει ως αρχή ότι η δουλιά σε ένα δημόσιο νοσοκομείο είναι λειτούργημα, που πρέπει να συμβάλλει στην ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση των ασθενών".

Το πρώτο που επιχείρησαν - και το κατάφεραν - ήταν η κατάργηση του ράτζου (δηλαδή του φορείου στους διαδρόμους). "Δεν περιορίσαμε την εισαγωγή των ασθενών, αλλά, λειτουργώντας ως ομάδα, επιτύχαμε τη σωστή διακίνηση των ασθενών. Μόλις εισαχθεί ο ασθενής στο Τμήμα μας, κάνουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την εκτέλεση ορισμένων απαραίτητων εξετάσεων. Ετσι ο ασθενής δεν παραμένει επί μέρες στο νοσοκομείο να τριγυρίζει. Η νοσηλεία προσωποποιείται και για τον ασθενή υπάρχει ένα οργανόγραμμα και χρονοδιάγραμμα".

Η τήρηση αυτού του διαγράμματος δεν είναι απαλλαγμένη από τριβές, καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις: "Από τη στιγμή που όλο το προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό) βλέπουν ότι λειτουργείς δίκαια, όλοι συνδράμουν" λέει ο Φ. Καρδαράς, και ως απόδειξη παρουσιάζει τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Τμήματος: Τώρα το Τμήμα δουλεύει σε πρωινή και απογευματινή βάρδια.

Οι ίδιοι εργαζόμενοι - και το υπογραμμίζει αυτό - προσφέρουν διπλάσιο έργο στο Αιμοδυναμικό Τμήμα. Οι στεφανιογραφίες από 578 το 1987, έφτασαν τις 1.745 το 1997. Ακόμα, οι αγγειοπλαστικές από 22 το 1987 ή από 251 το 1995 έφτασαν στις 732 το 1997.

Το Β Καρδιολογικό Τμήμα έχει 45 κρεβάτια και στο δεύτερο τρίμηνο του 1997 έγιναν 755 εισαγωγές, εξετάστηκαν 572 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ στα επείγοντα εξετάστηκαν 1.424 ασθενείς. Πέρυσι το τμήμα είχε πληρότητα 140% (η επέκταση οφειλόταν στα φορεία), ενώ φέτος έχει πληρότητα 70% χωρίς να έχουν μειωθούν οι εισαγωγές. Ο μέσος όρος νοσηλείας έχει πέσει στις 5,1 μέρες.

Στο ίδιο ομαδικό πνεύμα και με οδηγό την κοινωνική συνείδηση αξιοποιήθηκαν, όπως λέει ο Φ. Καρδαράς, οι όποιες παροχές προς όφελος συνολικά του νοσοκομείου. Ετσι σήμερα το Τμήμα απέκτησε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό.

Στο ερώτημα "γιατί δε γενικεύεται αυτός ο τρόπος;" ο Φ. Καρδαράς απαντά: "Εξαρτάται πώς αισθάνεται ο καθένας την αποστολή του".

Βέβαια, η αποστολή δεν μπορεί να είναι απεριόριστη προέκταση της καλής πρόθεσης. Αυτό γίνεται αντιληπτό όταν γίνει επίσκεψη στη Μονάδα Εμφραγμάτων.

Εκεί βλέπεις 14 υπερσύγχρονα κρεβάτια, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε τα νοσοκομεία του εξωτερικού. Ομως λειτουργούν τα έξι, γιατί υπάρχουν μόλις 13 νοσηλεύτριες, ενώ χρειάζονται 40 νοσηλεύτριες. Το ίδιο ισχύει και για τη ΜΕΘ. Διαθέτει 30 κρεβάτια, αλλά λειτουργούν μόνο τα 20.

"Αυτή η δουλιά είναι εθελοντισμός", είπε στο "Ρ" η προϊσταμένη της Μονάδας Εμφραγμάτων Αικ. Μεταξάτου,που δουλεύει 20 χρόνια στον "Ευαγγελισμό".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ