Κυριακή 1 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ"
Προσφορά κόντρα σε πολλαπλές επιθέσεις

Στο νοσοκομείο νοσηλεύτηκαν 37.000 ασθενείς - όσος, δηλαδή, και ο πληθυσμός του νομού Γρεβενών. Ακόμα καταγράφηκαν στα εξωτερικά ιατρεία και στα επείγονται πάνω από 235.000 περιστατικά. Και ο "Ευαγγελισμός" κινείται στη δική του σφαίρα και δεν υπακούει στις γενικότερες κυβερνητικές επιλογές για την υγεία. Αλλά έχει και τη δική του δυναμική...

Απ' τον Αύγουστο του 1994 μέχρι το Γενάρη του 1998 ο "Ευαγγελισμός" έγινε τέσσερις φορές "πρώτο θέμα" στην έντυπη και ηλεκτρονική ειδησεογραφία.

  • Τον Αύγουστο του 1994 μια δεκαεξάχρονη κοπέλα τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο. Ηταν απ' τις λίγες φορές που η "αλυσίδα επιβίωσης" - όπως λέγεται η επείγουσα ιατρική - λειτούργησε άρτια και η κοπέλα έφτασε στα επείγοντα στον"Ευαγγελισμό", όπου και αντιμετωπίστηκε απ' τους γιατρούς.

Τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρουσίασαν καταγγελία συγγενών της 16χρονης ότι νοσηλεύεται στο διάδρομο και όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ηταν ένα θέμα "που έπαιξε" - όπως λένε στη δημοσιογραφική γλώσσα - κάπου πέντε μέρες, με τον τότε υπουργό Υγείας Δ. Κρεμαστινό να προσπαθεί να αποδείξει το αυτονόητο: Οτι, δηλαδή, το κορίτσι σώθηκε, γιατί αντιμετωπίστηκε με τον τρόπο που το αντιμετώπισαν οι γιατροί. Να τι έλεγε στο "Ρ" στις 14.8.1994 ο γιατρός Σ. Μπαράτσης που αντιμετώπισε το περιστατικό: "Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το περιστατικό έπρεπε να πάει κατευθείαν στη ΜΕΘ. Θα ήταν λάθος να πάει κατευθείαν στη ΜΕΘ, από τη στιγμή που δεν έχει προηγηθεί το στάδιο της σταθεροποίησης και των αποφάσεων. Στη ΜΕΘ θα πάει, εφόσον έχει αποκλειστεί το χειρουργείο, έχει σταθεροποιηθεί ο άρρωστος και ξέρουμε ότι θα πρέπει να παρακολουθηθούν τα ζωτικά σημεία. Εγώ- και το είπα στους συγγενείς της - δε θα επέτρεπα να πάει αμέσως το περιστατικό στη ΜΕΘ. Επίσης δε θα επέτρεπα να πάει σε ΜΕΘ νοσοκομείου που δε θα διέθετε νευροχειρουργικό και ορθοπεδικό τμήμα για τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζε το παιδί. Και θα πρέπει να μην είναι μια οποιαδήποτε ΜΕΘ, αλλά εξειδικευμένη στους τραυματισμούς, στην αιματολογία κλπ. Ενα περιστατικό που μπαίνει με τραυματισμό στη ΜΕΘ κινδυνεύει να πάθει και μολύνσεις. Επομένως, έχουμε ανάγκη από Μονάδες σε νοσοκομεία, που να έχουν τις αντίστοιχες ειδικότητες και ταυτόχρονα έχουμε ανάγκη να εξειδικευτούν και Μονάδες σε Μονάδες Τραύματος".

  • Στο τέλος του Ιούνη 1997 ο "Ευαγγελισμός" γίνεται και πάλι "πρώτο θέμα" στην ειδησεογραφία του "Σκάι". Η κόρη ενός χειρουργηθέντος καρκινοπαθούς έκανε "καταγγελία" στο σταθμό - ο οποίος για κάμποσες μέρες είχε την καταγγελία ως πρώτη είδηση - ότι τέσσερις γιατροί αφαίρεσαν και εμπορεύτηκαν το νεφρό του καρκινοπαθούς.

Η ιστορία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο "Ευαγγελισμός", έχει ως εξής: Το Νοέμβρη του 1996 χειρουργήθηκε στον "Ευαγγελισμό" κάποιος για καρκίνο στο παχύ έντερο. Ακολούθησε και αφαίρεση του νεφρού, στον οποίο είχε γίνει μετάσταση του καρκίνου, όπως έδειξε η ιστολογική εξέταση που έγινε και βεβαιώνεται με πιστοποιητικό του νοσοκομείου, που φέρει ημερομηνία 8.12.1996.

  • Στις 19.1.1998 η "Εξουσία" δημοσίευσεαναφορά ενός γιατρού προς την Επιστημονική Επιτροπή του νοσοκομείου για την ανάγκη λήψης μέτρων στην αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών. Τη συνόδεψε με το "ντοκουμέντο - σοκ" για έξι θανάτους που οφείλονται στην "έλλειψη συντονισμού μεταξύ τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και του ΕΚΑΒ".

Ακολούθησε ανακοίνωση του "Ευαγγελισμού", με την οποία χαρακτήρισε "ανακριβή τα στοιχεία". Επίσης ανέφερε: "Κανένας από τους θανάτους που αναφέρονται στο δημοσίευμα δε σημειώθηκε την ημέρα της εφημερίας και δεν οφείλεται σε αδυναμίες του συστήματος αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών και έλλειψη συντονισμού. Οι θάνατοι σημειώθηκαν ημέρες αργότερα κατά τη νοσηλεία και οφείλονται στη βαριά κατάσταση των ασθενών, για την οποία η ιατρική επιστήμη και οι γιατροί του νοσοκομείου μας δεν είναι δυνατόν να λοιδορούνται".

Αναγνώριση παθώναπ' το ΚΚΕ

Η τέταρτη φορά που έγινε πρωτοσέλιδο ο Ευαγγελισμός ήταν στις 9.4.1996. Τη μέρα εκείνη ο "Ρ" δημοσίευσε την Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή την προηγούμενη μέρα οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Σπ. Στριφτάρης για το οικονομικό αδιέξοδο του νοσοκομείου.

Καθώς ήταν και μέρες του Πάσχα ο "Ρ" είχε το χαρακτηριστικό τίτλο: "Μέρες παθών για τον "Ευαγγελισμό". Πλήρης οικονομική ασφυξία για το "πρώτης γραμμής" νοσοκομείο". Η Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ είχε ως αντικείμενο το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο είχε περιέλθει ο "Ευαγγελισμός", επειδή δεν είχε να πληρώσει τους προμηθευτές και οι οικονομικές υπηρεσίες ζητούσαν έκτακτη επιχορήγηση.

Ηταν η εποχή που η κυβέρνηση σχεδίαζε να λύσει το πρόβλημα των οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές με το δανεισμό τους. Ηταν μια αντίληψη που αντιπάλεψε το ΚΚΕ και ο "Ρ". Τελικά, βρέθηκε λύση στο τέλος του 1997, χωρίς το δανεισμό των νοσοκομείων.

Η αναδρομή αυτή έγινε για να αποδείξει ποιες είναι οι ενδιαφέρουσες πλευρές του "Ευαγγελισμού" από την άποψη της σωστής ενημέρωσης, αλλά και ποιες είναι οι πλευρές της εμπορικής ενημέρωσης. Ταυτόχρονα οι πλευρές της εμπορικής ενημέρωσης είναι υποταγμένες στα ευρύτερα σχέδια των κυβερνώντων. Ο "Ευαγγελισμός" δεν κινείται στη δική του σφαίρα. Υπακούει και αυτός στις γενικότερες πολιτικές επιλογές. Παρουσιάζει και αυτό το νοσοκομείο τα γενικότερα συμπτώματα της παθογένειας του δημόσιου συστήματος υγείας, που μεταφράζονται με λίστες, παραοικονομία και ράντζα.

Αλλά και στα πλαίσια αυτά έχει να παρουσιάσει κάποια πράγματα με πανελλαδική εμβέλεια που είναι προς όφελος του κόσμου.

Στον πίνακα που δημοσιεύουμε φαίνεται ότι το 1996 νοσηλεύτηκαν 37.070 - που σημαίνει ότι ολόκληρος ο νομός Γρεβενών "μπήκε για νοσηλεία" στον Ευαγγελισμό.

Τον ίδιο χρόνο εξετάστηκαν στα εξωτερικά ιατρεία 235.000 άτομα. Σύμφωνα με υπολογισμούς γιατρών υπάρχει και ένα 25% των ασθενών που δεν καταγράφεται. Αυτό σημαίνει ότι περνούν απ' τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα επείγοντα τμήματα του νοσοκομείου κάπου 300.000 ασθενείς. Αυτό - από πληθυσμιακής άποψης - αντιστοιχεί στους νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας.

Ακόμα απ' τον πίνακα φαίνεται ότι στον "Ευαγγελισμό" έγιναν 4,4 εκατομμύρια εργαστηριακές εξετάσεις. Θεωρητικά, δηλαδή, ένας στους δυο Ελληνες έχουν κάνει μια εξέταση στον "Ευαγγελισμό".

Κι όλα αυτά με ελλείμματα σε πολλούς τομείς, και πρωτίστως στο νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς είναι κενές πάνω από 600 θέσεις. Στο νοσοκομείο δουλεύουν 2.700 άτομα (γιατροί και υπόλοιπο προσωπικό) και για το 1998 προϋπολόγισε 40 δισ. δραχμές - ενώ το 1997 είχε προϋπολογισμό 34 δισ. δραχμές.

Ο Ηλίας Σιώρας γραμματέας της Επιστημονικής Επιτροπής του "Ευαγγελισμού" είπε στο "Ρ": "Στο νοσοκομείο παράγεται ένα τεράστιο επιστημονικό και κοινωνικό έργο με ανεκτίμητη αξία και εθνική σημασία. Εάν οι κυβερνώντες έπαιρναν κάποια μέτρα βελτίωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) το νοσοκομείο δε θα αναλωνόταν σε πράξεις ΠΦΥ. Επίσης εάν κάλυπταν τα κενά του προσωπικού θα έδιναν μια πολλαπλασιαστική ώθηση στις δυνατότητες προσφοράς του νοσοκομείου. Ακόμα θα έπρεπε να έχουν το νοσοκομείο ενταγμένο στη στρατηγική εκείνη που διασφαλίζει και στο μέλλον τον τριτοβάθμιο χαρακτήρα του "Ευαγγελισμού"".

Τέλος, ο Ηλ. Σιώρας υπογράμμισε ότι, ανάμεσα στα μέτρα που χρειάζονται για τον "Ευαγγελισμό", είναι και η συνολική αντιμετώπιση της παραοικονομίας στο χώρο της υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ