Κυριακή 1 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σοδειά απούλητη, τα χρέη τρέχουν

Στα χωριά της Αρτας βασιλεύει η φτώχεια. Τα πρόσωπα των αγροτών είναι "ζωγραφισμένα" από τα προβλήματα που βιώνουν στο πετσί τους και όταν τους μιλάς το χαμόγελό τους είναι πικρό. Το μεγάλο τους βάσανο τους είναι πώς θα μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους και τι θα κάνουν από δω και πέρα, αφού αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωράφια και τα σπίτια τους.

Ο Νίκος Γιαννούλης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας, τόνισε ότι η κατάσταση έγινε πλέον τραγική: "Οποια κυβέρνηση και αν είναι στην εξουσία, αν εφαρμόζει την πολιτική των Βρυξελλών δε θα υπάρχει κανένα όφελος για τους αγρότες. Ολα τα προϊόντα έχουν πάθει καθίζηση. Ολοι οι αγρότες δεινοπαθούν και εξαντλούνται οικονομικά με όλες τις επιπτώσεις. Σήμερα, το μεγαλύτερο πλήγμα από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης το έχει δεχτεί η εσπεριδοκαλλιέργεια. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει και είναι πολύ προβληματισμένος, αφού αντιλαμβάνεται ότι μπορεί το προϊόν του να μείνει αδιάθετο. Δεν πρόκειται απλά για μια αντιαγροτική πολιτική, αλλά για μια επικίνδυνη πολιτική. Ουσιαστικά διώκει τους αγρότες από το επάγγελμά τους και παράλληλα σπρώχνει τους νέους της επαρχίας στις στρατιές των ανέργων". Οσο για τη διέξοδο; Ο Ν. Γιαννούλης είναι κατηγορηματικός: "Η ΟΑΣ Αρτας καλεί τους αγρότες να αγωνιστούν όλοι μαζί, ενωμένοι. Να αγωνιστούν ώστε να ανατραπεί αυτή η αντιαγροτική πολιτική. Να αγωνιστούν για να μείνουν στον τόπο τους".

Στο Κομπότι

Το Κομπότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νομού, με 3.500 κατοίκους. Χωριό καθαρά αγροτικό, με πορτοκαλιές και ελιές. Μικροπαραγωγοί οι περισσότεροι κάτοικοι (10 - 20 στρέμματα) παράγουν συνολικά 10.000 τόνους. Μέχρι στιγμής δεν έχει πουληθεί ούτε ένα κιλό!

Οπως μας είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Χαρίλαος Μπουραντάς, κάποτε το χωριό αυτό ήταν το πλουσιότερο και από τα πρώτα που καλλιέργησαν εσπεριδοειδή. Τώρα όμως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. "Η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση για όλα τα προϊόντα έχει φέρει σε οικονομικό μαρασμό την κοινωνία μας. Η οικονομική εξαθλίωση των κατοίκων είναι εμφανέστατη. Οι αγροτικές οικογένειες υποφέρουν και μαζί τους υποφέρουν και οι εργάτες, γιατί δε βρίσκουν ούτε ένα μεροκάματο. Με τα σημερινά δεδομένα στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, ο βιομήχανος παίρνει την πρώτη ύλη δωρεάν. Γι' αυτό πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να φωνάξουμε και να αγωνιστούμε".

Η Μαρία Κικιώνη μάς είπε: "Πριν λίγα χρόνια ζούσαμε από τα πορτοκάλια. Σήμερα η κατάσταση είναι τραγική. Ο κόσμος δουλεύει σκληρά, ταλαιπωρείται όλο το χρόνο και στο τέλος δεν παίρνει τίποτα. Οι αγροτικές οικογένειες στερούνται βασικά πράγματα. Το χωριό μας ερημώνει από τις 8 το βράδυ".

"Από τους 7 τόνους παραγωγή δεν έχω πουλήσει κιλό", λέει ο Ευάγγελος Μπρέντας,αλλά σκέφτεται και τους εργάτες. "Τα προηγούμενα χρόνια, τέτοια εποχή, είχαν κάνει 60 μεροκάματα στη συγκομιδή, φέτος κανένα. Παντού υπάρχει ανεργία και πείνα".

Στις Συκιές

Επόμενος σταθμός η Συκιές, με 700 κατοίκους. Η παραγωγή (15.000 τόνοι) απούλητη και ο κόσμος στα όρια της φτώχειας. Ο Βασίλης Κώστας, πρόεδροςτου Αγροτικού Συλλόγου, τονίζει ότι υπάρχει πλέον έντονο πρόβλημα επιβίωσης. "Η ευθύνη για ό,τι συμβαίνει ανήκει στην κυβέρνηση", λέει, και συμπληρώνει: "Και όπως μας συμβούλευσε κάποτε ο υπουργός μας, αφού δεν πάνε καλά οι δουλιές δε θα ξανασπείρουμε πορτοκαλιές!"

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ευάγγελος Φαρδέλας: "Ολοι οι παραγωγοί βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Αν δεν πάει καλά το προϊόν δεν πάει καλά και η τσέπη μας. Οταν δεν μπορώ να ζήσω με 100 τόνους πορτοκάλια καταλαβαίνεις σε τι κατάσταση βρίσκεται το προϊόν".

Στην Περάνθη

Στην Περάνθη οι κάτοικοι είναι 500, τα πορτοκάλια μονοκαλλιέργεια και η παραγωγή (7.000 τόνοι) απούλητη.

"Δεν έχουμε πουλήσει ούτε ένα κιλό. Από την περσινή παραγωγή ο έμπορος Βαρβέρης μάς χρωστάει 40 εκατομμύρια δραχμές. Κάποιος άλλος, ο Μάνος, μας έδωσε πέρυσι επιταγές οι οποίες εξοφλούνται φέτος. Ο κόσμος ζει με δανεικά. Χρωστάνε στο μαγαζί του γεωπόνου σχεδόν 7 εκατομμύρια. Πώς να ζήσει κανείς κάτω από αυτές τις συνθήκες;" λέει ο Λευτέρης Παπαθανασίου,πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου

Στη Γαβριά

Τελευταίος σταθμός το χωριό Γαβριά με τους 450 κατοίκους. Τα ίδια χάλια. Ολη η παραγωγή (5.000 τόνοι) απούλητη. "Μας έχουν διαλύσει. Ηρθε και το χαλάζι και μου κατέστρεψε την παραγωγή τελείως. Ποιος θα αγοράσει τώρα χτυπημένα πορτοκάλια;", λέει ο Χριστόφορος Τζιουμάκης.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Στυλιανός Τζιουμάκης περιγράφει την κατάσταση στο χωριό: "Μέχρι σήμερα πουλήθηκαν μόνο 300 τόνοι μανταρίνια και αυτά σχεδόν τσάμπα. Ο κόσμος έχει απελπιστεί, ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν. Είναι όλοι καταχρεωμένοι και κανένα προϊόν δεν πάει καλά. Πούλησαν καλαμπόκι με 42 δραχμές το κιλό και μπήκαν μέσα 10.000 το στρέμμα. Οι έμποροι ζητούν από τους κτηνοτρόφους να πουλήσουν το αρνί γάλακτος με 700 δραχμές το κιλό. Δε βλέπουν φως από πουθενά. Μόνο με τον αγώνας μας μπορεί να αλλάξει κάτι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ