Κυριακή 1 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ της 6ης Συνόδου του ΚΣ της ΚΝΕ γενικεύτηκε η πείρα και τα συμπεράσματα της δράσης της Οργάνωσης το προηγούμενο διάστημα, εξοπλίζοντας με νέα δύναμη τα στελέχη και τα μέλη της, μπροστά στις επερχόμενες μάχες του νεολαιίστικου κινήματος. Οι πρόσφατοι συντονισμένοι αγώνες, η κοινή δράση με το εργατικό και το αγροτικό κίνημα, ο συντονισμός των διαφορετικών τμημάτων του κινήματος της νεολαίας, βρίσκονται στο επίκεντρο της ΚΝίτικης δράσης. Για όλα αυτά ο "Ρ" συζητά με τον Νίκο Σοφιανό, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ (σελίδες 6 - 7)

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ αγροτικός ξεσηκωμός από αύριο για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Με επίκεντρο τη Θεσσαλία - οι αγρότες της οποίας θα "πλημμυρίσουν" με τρακτέρ την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης - και εξάπλωση των κινητοποιήσεων απ' άκρου σ' άκρον της Ελλάδας, η αγροτιά δίνει, για μια ακόμα χρονιά, τη μεγάλη μάχη της επιβίωσης. Για να μην ξεκληριστεί, να μείνει στα χωριά και να καλλιεργεί τη γη (σελίδες 11 - 14)

Η ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ της αλήθειας και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης για τα ουσιαστικά θέματα, που αφορούν στο χτες, στο σήμερα και, κυρίως, στο μέλλον των ΔΕΚΟ - αρκετές είναι στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και το μέλλον της χώρας γενικότερα - έχει γίνει υπόθεση σταυροφορίας για τους κυβερνώντες. Στην προσπάθειά τους να περάσουν τα άνομα και εγκληματικά σχέδια σε βάρος του συνόλου του λαού και της οικονομίας της χώρας, γίνονται αδίστακτοι. Πίσω στη δεκαετία του '50 και στον τρόπο που στήθηκαν οι επιχειρήσεις αυτές, πρέπει να αναζητούνται οι αιτίες και οι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση στις ΔΕΚΟ (σελίδες 16, 33)

"ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ".Προσφορά κόντρα σε πολλαπλές επιθέσεις. Στο νοσοκομείο νοσηλεύτηκαν τριάντα εφτά χιλιάδες ασθενείς, όσοι δηλαδή και ο πληθυσμός του Νομού Γρεβενών. Ακόμα καταγράφηκαν στα εξωτερικά ιατρεία και τα επείγοντα περιστατικά πάνω από 235.000 περιστατικά. Αλλά και ο "Ευαγγελισμός" δεν κινείται στη δική του σφαίρα και υπακούει σε γενικότερες κυβερνητικές επιλογές για την υγεία. Εχει όμως και τη δική του δυναμική... (σελίδες 24 - 25)

ΑΠΟΤΕΛΕΙ κοινή διαπίστωση, πλέον, σ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις, μη εξαιρουμένης και της ίδιας της κυβέρνησης, ότι το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, γνωστό περισσότερο και ως πακέτο Ντελόρ, πάει από το κακό στο χειρότερο. Ενώ τις μέρες αυτές κλείνουν τέσσερα χρόνια εφαρμογής του προγράμματος και ενώ απομένουν ακόμα δύο για να ολοκληρωθεί, έχει πραγματοποιηθεί μόλις το 35% των προγραμματισμένων επενδύσεων, έναντι 65 - 70% που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί (σελίδα 34)

"ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ" στους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου καλείται να δώσει σε λίγες μέρες η απερχόμενη διοίκηση της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, στις 5 και 6 Φλεβάρη, οπότε και διεξάγεται το 33ο Εκλογοαπολογιστικό της Συνέδριο. Εναν λογαριασμό ελλειμματικό, σε ό,τι αφορά στη δράση της, αφού ο χρόνος που πέρασε - διάστημα που μεσολάβησε από το προηγούμενο απολογιστικό συνέδριό της - σημαδεύτηκε από την ολομέτωπη επίθεση εργοδοτών και κυβέρνησης εναντίον κάθε εργασιακού δικαιώματος (σελίδα 35)

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Με στόχο την παρουσίαση των διαφόρων εκφάνσεων του υλικού και πνευματικού βίου των ανθρώπων της προβιομηχανικής εποχής, με έμφαση κυρίως στη Λάρισα και κατ' επέκταση στη Θεσσαλία, οι συλλογές του Μουσείου αριθμούν σήμερα, περίπου, οκτώ χιλιάδες αντικείμενα του παραδοσιακού και αστικού παραδοσιακού προβιομηχανικού βίου.Επίσης, έργα της εκκλησιαστικής τέχνης, παλαιά χαρακτικά και χάρτες, παλαιές φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, καθώς και έργα εικαστικά σύγχρονων καλλιτεχνών, με θέματα από τη θεσσαλική παράδοση (σελίδα 20)


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ