Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

"Ξεχείλισαν" ξανά προχτές οι δρόμοι και οι πλατείες των θεσσαλικών πόλεων αλλά και πολλών ακόμα νομών της χώρας και ξαναστήθηκαν τα μπλόκα του αγώνα. Η πρωτοφανής, στα χρονικά, συμμετοχή στην αγροτική κινητοποίηση και μόνον, φανερώνει το μέγεθος και την οξύτητα των αγροτικών προβλημάτων και αντανακλά την αγανάκτηση της μικρομεσαίας αγροτιάς για τον εμπαιγμό που υφίσταται χρόνια τώρα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Με την καταστροφική πολιτική των Βρυξελλών, τη νέα ΚΑΠ και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, που συμφώνησε και εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι αγρότες έφθασαν σε πλήρες αδιέξοδο, καθώς όλες οι βασικές καλλιέργειες περιορίζονται. Πλέον, οι αγρότες δεν έχουν τι να καλλιεργήσουν. Με τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, με τις εξευτελιστικές τιμές που υποχρεώνονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους, σε συνδυασμό με τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, λόγω της ασυδοσίας μεγαλοεισαγωγέων και εμποροβιομηχάνων, των αγροτικών εφοδίων, όλες οι καλλιέργειες έχουν γίνει ασύμφορες για τους μικρομεσαίους αγρότες, δεν αφήνουν εισόδημα για να μπορέσουν να ξεχρεώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Ειδικότερα, φέτος, δραματική είναι η κατάσταση για τους βαμβακοπαραγωγούς καθώς η τιμή στο βαμβάκι είναι η μικρότερη των τελευταίων χρόνων και η παραγωγή βαμβακιού πολύ μειωμένη. Ετσι, οι βαμβακοπαραγωγοί οδηγούνται σε βέβαιη χρεοκοπία αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα όπως διεκδικούν οι αγρότες. Στα σιτηρά και το καλαμπόκι οι τιμές κυμάνθηκαν πολύ κάτω κι απ' αυτές τις απαράδεκτες της περσινής χρονιάς, κατά 20 - 25% περίπου. Χιλιάδες παραγωγοί, επίσης, πέρα από τις εξευτελιστικές τιμές, μένουν και απλήρωτοι επί μήνες πολλούς ενώ τα χρέη στην Τράπεζα τρέχουν και πολλαπλασιάζονται λόγω των απαράδεκτα υψηλών επιτοκίων. Στα οπωροκηπευτικά, με το νέο κανονισμό, στη θέση των χωματερών τώρα, προωθούν το αναγκαστικό ξερίζωμα των δένδρων. Παράλληλα η κτηνοτροφία έχει υποστεί ανεπανόρθωτα πλήγματα και οι κτηνοτρόφοι απειλούνται με αφανισμό στην κυριολεξία. Το αδιέξοδο στο γεωργικό τομέα είναι πλήρες και είναι το χειροπιαστό αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής των Βρυξελλών και της κυβέρνησης.

***

Οι αγρότες με δυναμικό τρόπο προειδοποίησαν από τις αρχές του 1995 ακόμη. Από τα τότε μπλόκα του αγώνα έθεσαν την κυβέρνηση και τα κόμματα που ακολουθούν την πολιτική της ΕΕ μπροστά στις ευθύνες τους. Διεκδίκησαν από τότε μέτρα μείωσης του κόστους με έλεγχο των τιμών στα αγροτικά εφόδια, μείωση ΦΠΑ και μειωμένη τιμή στα αγροτικά καύσιμα. Κάλεσαν, από τότε την κυβέρνηση να "αλλάξει ρότα" και να μην εφαρμόζει τις καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ, αντίθετα να πάρει μέτρα για τη στήριξη και ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, για στήριξη του εισοδήματος των μικροπαραγωγών, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ,ι στήριξη του συνεταιριστικού κινήματος κλπ. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε, από τα πράγματα, να αναγνωρίσει τα προβλήματα και τα δίκαια των αγροτών. Ομως, ενώ υποσχέθηκε μέτρα, αποδείχτηκε πως τίποτα, ουσιαστικό δεν έκανε, απλώς κορόιδεψε τους αγρότες. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υλοποιεί, πειθήνια, ό,τι καταστροφικό αποφασίζεται στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, ενώ πάει να βάλει νέα χαράτσια στους αγρότες με το νέο φορέα σύνταξης. Η κυβέρνηση, όχι μόνον εμπαίζει τους αγρότες, αλλά προχωρά ανάλγητη στην εφαρμογή των καταστροφικών μέτρων της ΕΕ και οδηγεί τους αγρότες στον αφανισμό. Εχει όλη την ευθύνη για την κατάσταση.

Μπροστά σ' αυτόν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και με την όξυνση όλων των προβλημάτων, για τους αγρότες δεν έμεινε άλλος δρόμος παρά ο ενωμένος και συντονισμένος αγώνας για την ανατροπή της καταστροφικής αγροτικής πολιτικής. Η συκοφαντία των αγροτικών αγώνων και ο αυταρχικός αντιδημοκρατικός τρόπος επιβολής της καταστροφικής πολιτικής δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα, ούτε ο αυταρχικός τρόπος αντιμετώπισης των δίκαιων αγώνων δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα. Πολύ περισσότερο που η καταστροφή της αγροτικής οικονομίας απειλεί να συμπαρασύρει στην καταστροφή ευρύτερα στρώματα εργαζομένων και χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες. Γιατί η αγροτική οικονομία είναι η βάση της κοινωνικοοικονομικής ζωής για ευρύτερες περιοχές της χώρας και σοβαρότατος κρίκος του συνόλου της οικονομίας. Και, χωρίς αγροτική παραγωγή και αγροτικό εισόδημα, δεν μπορεί να επιβιώσουν ούτε οι άλλοι εργαζόμενοι, ούτε οι επαγγελματοβιοτέχνες. Θα μαραζώσει ολόκληρη η επαρχία, οι γεωργικές βιομηχανίες θα υπολειτουργούν είτε θα κλείνουν,η ανεργία θα φουντώνει και, έτσι, στους άνεργους θα προστίθενται χιλιάδες ξεκληρισμένοι αγρότες.

***

Ετσι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εξεγερμένων αγροτών δεν είναι υπόθεση ζωής μόνον για τους αγρότες αλλά και για τους άλλους εργαζόμενους, είτε της πόλης είτε του χωριού. Τα συμφέροντα είναι κοινά και η ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής μάς αφορά όλους, εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, μαθητές και σπουδαστές. Ομως, καθώς η κυβέρνηση, ανάλγητη, προχωρά στην υλοποίηση των στόχων του Μάαστριχτ, της "σύγκλισης", της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, ο αγώνας θα είναι σκληρός. Και είναι, ανάγκη να στηριχθεί ο δυναμικός αγώνας των αγροτών της χώρας απ' όλους τους εργαζόμενους ΕΝΕΡΓΑ! Δε φτάνει να εκφραστεί η αλληλεγγύη, απλώς με ψηφίσματα συμπαράστασης αλλά, με την ίδια τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στα μέτωπα και τα μπλόκα του αγώνα. Τα πρώτα μηνύματα από το εκδηλούμενο "κύμα" συμπαράστασης συνδικάτων, μαζικών φορέων, από τις πρώτες αποφάσεις για στήριξη του αγώνα των Θεσσαλών αγροτών με άμεση συμμετοχή εργαζομένων, μαθητών, γυναικών και επαγγελματοβιοτεχνών και τη δημιουργία κοινού αγωνιστικού Μετώπου με τους αγρότες, είναι ενθαρρυντικά. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να οργανώσουν τα δικά τους συλλαλητήρια σε συντονισμό με τους αγρότες. Τότε είναι βέβαιο πως ηπολιτική του Μάαστριχτ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ που καταστρέφει τη χώρα και μας θίγει όλους, θα "σαρωθεί"!

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Ο πέρα για πέρα δίκαιος αγώνας των αγροτών, είναι ουσιαστικά αγώνας επιβίωσης της υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας της χώρας και γι' αυτό, ένα κρίσιμο μέτωπο για όλο το μαζικό λαϊκό κίνημα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ