Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο δρόμο του αγώνα οι δικαστικοί υπάλληλοι

Κλειστά παρέμειναν και χτες τα δικαστήρια όλης της χώρας, λόγω της 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων. Ολες οι δίκες στα πολιτικά, ποινικά και διοικητικά δικαστήρια ματαιώθηκαν ή αναβλήθηκαν. Δε λειτούργησαν, επίσης, πανελλαδικά τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία. Στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της περιφέρειας του Εφετείου Αθηνών η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε εκείνη του 1995 και του περασμένου Φλεβάρη, φτάνοντας το 93,28%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας. Στους 1.726 δικαστικούς υπαλλήλους απέργησαν οι 1.610. Στις περισσότερες, εξάλλου, πόλεις το ποσοστό επιτυχίας ήταν 100%, ενώ πουθενά δεν έπεσε κάτω από το 95%.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι ένωσαν τη φωνή τους με αυτή των άλλων εργαζομένων κατά της πολιτικής λιτότητας. Ταυτόχρονα, εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην επιλογή της κυβέρνησης να καταργήσει τη θεσμοθετημένη αμοιβή για τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας τους. Τα ακροατήρια, τα αυτόφωρα, τα ασφαλιστικά μέτρα, τα ανακριτικά τμήματα, οι επιδόσεις κλήσεων, η εργασία τα Σάββατα και τις αργίες, η υπεραπόδοση και υπεραπασχόληση λόγω του διαρκώς αυξανόμενου όγκου δικαστηριακής ύλης αναγκάζουν τους δικαστικούς υπαλλήλους να εργάζονται και στο σπίτι. Η ιδιαιτερότητα αυτή των συνθηκών εργασίας τους αναγνωριζόταν από την πολιτεία και αμειβόταν οικονομικά. Ομως, το νέο μισθολόγιο που εξάγγειλε η κυβέρνηση δεν την καλύπτει.

Με την προειδοποιητική 48ωρη απεργία τους, που θα κλιμακωθεί σε πενθήμερη και διαρκείας αν η κυβέρνηση κωφεύσει, οι δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικούν μισθολόγιο που να καλύπτει τις απώλειες στο εισόδημά τους, τις σημερινές ανάγκες διαβίωσής τους και, επιπροσθέτως, να αμείβει τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας τους. Ειδικότερα, το νέο μισθολόγιο να περιλαμβάνει: Βασικούς μισθούς, χρονοεπίδομα, ειδικό επίδομα (18χίλιαρο), επίδομα εξομάλυνσης, ΑΤΑ, τους δύο πόρους από τις μετατροπές των ποινών και τα υποθηκοφυλακεία, την ισόποση αναβάθμιση όλων των κατηγοριών και το επίδομα ειδικών συνθηκών με διατήρηση της σύνδεσής του ποσοστιαία με το αντίστοιχο των δικαστικών λειτουργών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ