Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Τη Δευτέρα η μελέτη για την Αν. Αττική

Τη Δευτέρα το πρωί παραδίδεται τελικά - αντί για χτες - η μελέτη του Πανεπιστημίου Θράκης για τη χωροθέτηση των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στη νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Οι λόγοι της καθυστέρησης από την πλευρά της μελετητικής ομάδας οφείλονται στη σπανιότητα χώρων στην Ανατολική Αττική να δεχτούν ΟΕΔΑ, αλλά και στα τοπικά κομματικά συμφέροντα που συγκρούονται, για το πού θα γίνει η νέα χωματερή.Η μεγάλη ευθύνη πάντως για τη μέχρι σήμερα καθυστέρηση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική βαρύνει κυρίως την ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ που κωλυσιεργεί και δεν παίρνει απόφαση. Ετσι η χωματερή των Ανω Λιοσίων συνεχίζει να δέχεται καθημερινά τα σκουπίδια όλης της Αττικής και να λειτουργούν 25 ανεξέλεγκτες χωματερές στην Ανατολική Αττική."Δε θα ορίσουμε συγκεκριμένη θέση στην Ανατολική Αττική που μπορεί να δεχτεί ΟΕΔΑ αλλά απλά θα διατυπώσουμε απόψεις. Σύμφωνα με τη μελέτη, δεν υπάρχει περιοχή στην Ανατολική Αττική που να πληρεί τα κριτήρια που θέτουμε για να δεχτεί ΟΕΔΑ", δήλωσε στον "Ρ" ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας Π. Παπακυριακόπουλος.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, ο Π. Παπακυριακόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ πιέστηκε ώστε τελικά η μελέτη να προτείνει τουλάχιστον έναν χώρο ο οποίος να πληρεί τα περισσότερα κριτήρια. Δεν είναι λοιπόν απίθανο τη Δευτέρα να προταθεί κάποια περιοχή για ΟΕΔΑ άσχετα με το πόρισμα της μελέτης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η μελετητική ομάδα για τη σύνταξη της μελέτης προχώρησε με γεωγραφικές ενότητες και με τη μέθοδο του αποκλεισμού περιοχών. Τα κριτήρια που έθετε κάθε φορά ήταν συγκεκριμένα και δεν ήταν μόνο γεωφυσικά. Ειδικότερα, απέκλεισε περιοχές, όπου υπάρχουν εθνικοί δρυμοί, όπου επηρεάζονται λεκάνες απορροής υδάτων και όπου υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα. Επίσης απέκλεισε περιοχές που απέχουν λιγότερο από 13 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο των Σπάτων καθώς δεν μπορεί εκεί να δημιουργηθεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, που αποτελεί μέρος της ΟΕΔΑ.

Μετά την παράδοση της μελέτης στον νομάρχη Ανατολικής Αττικής Δ. Φράγκο, θα συνεδριάσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο για να συζητήσει και να αποφασίσει. Σύμφωνα όμως με τα όσα είχε δηλώσει ο νομάρχης, θα δεχτεί τα όποια αποτελέσματα της μελέτης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η χωματερή των Ανω Λιοσίων θα κλείσει στις 4 Δεκέμβρη μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση χωροθέτησης ΟΕΔΑ στην Ανατολική Αττική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αδιέξοδο με σφραγίδα ΥΠΕΧΩΔΕ(1997-08-24 00:00:00.0)
Νέος εμπαιγμός με ...μελέτες(1997-01-25 00:00:00.0)
Κλειστή και πάλι σήμερα η χωματερή(1996-12-18 00:00:00.0)
Η λύση... δεν είναι εδώ(1996-12-17 00:00:00.0)
Θολό τοπίο και καθυστερήσεις(1996-12-12 00:00:00.0)
Κλείνει πάλι σήμερα και αύριο η χωματερή(1996-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ